Zondag 20/06/2021

Pestende ploegbaas krijgt bijna vijf jaarlonen

Voedingsproducent Vandemoortele heeft een ploegbaas ontslagen wegens pestgedrag en seksuele intimidatie. Als vakbondsafgevaardigde krijgt de man een vergoeding van 57 maandlonen. 'De directie liegt, er is geen enkele klacht tegen hem ingediend.'

De productie- en distributiesite van voedingsbedrijf Vandemoortele in het Henegouwse Seneffe, waar 250 werknemers voornamelijk donuts vervaardigen, ligt sinds gisterenochtend stil. Op een personeelsvergadering woensdagavond werd beslist om te staken, uit protest tegen het ontslag van een BBTK-vakbondsafgevaardigde. Dat zou volgens de socialistische vakbond zijn gebeurd "zonder enig respect voor de wettelijke procedures".

De directie betreurt het uitbreken van de staking, maar stelt dat het gedrag van de ontslagen ploegbaas de ontwikkeling van de fabriek in gevaar bracht. "Meer dan een jaar lang werden meerdere ernstige klachten met betrekking tot pestgedrag en seksuele intimidatie ingediend tegen deze ploegbaas", klinkt het. "Beeldmateriaal waarin onaanvaardbaar gedrag tegenover werknemers en werkneemsters te zien is, toont aan dat de ploegbaas dit gedrag niet tegenging of dit vernederende gedrag zelfs stimuleerde."

Hiërarchie

Na de vakantie werden gesprekken gestart om zijn vertrek te onderhandelen. Die sprongen volgens de directie af toen de man acht jaar opzegvergoeding eiste. "De ploegbaas werd uiteindelijk woensdag ontslagen", zegt directeur Etienne Capron. "We zijn daarbij wettelijk verplicht om hem als vakbondsafgevaardigde een ontslagvergoeding van 57 maanden uit te keren."

Regionaal secretaris Philippe Bertleff (BBTK) bestrijdt het ontslag van zijn afgevaardigde. "De directie liegt. Er is geen enkele klacht ingediend tegen de ploegbaas. De staking wordt door het voltallige personeel gesteund." Het BBTK vraagt de man opnieuw in dienst te nemen.

Dat lijkt directeur Capron alvast niet van plan te zijn. Volgens hem is de staking zeker niet unaniem gedragen. "Vanmiddag (gisteren, RA) heeft er nog één ploeg een volledige shift gewerkt. Wij weten dat er onder het personeel geen unanimiteit bestaat om het werk neer te leggen. Maar we kunnen de bewijzen van het wangedrag niet naar buiten brengen omdat we de klagers, die lager in de hiërarchie staan dan de ontslagen ploegbaas, dienen te beschermen. Bovendien moeten de personeelsleden erop kunnen rekenen dat hun grieven vertrouwelijk blijven."

De vakbond vreest dat het ontslag van de ploegbaas de voorbode is van een toekomstige herstructurering, waarvan vooral de vakbondsafgevaardigden het slachtoffer van zouden worden. Zij wijzen erop dat in de fabriek van Vandemoortele in Seneffe geen investeringen staan gepland, terwijl dat bij andere vestigingen van Vandermoortele wel het geval is en de omzet in enkele jaren tijd van 6,5 miljoen naar 26 miljoen euro is gestegen.

De staking zal vermoedelijk de komende dagen worden voortgezet. Morgen staat er een verzoeningsbureau gepland in Brussel, waarna maandag een personeelsvergadering wordt bijeengeroepen. Dan moet duidelijk zijn of de vakbonden verdere acties zullen ondernemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234