Vrijdag 05/06/2020

Peru beschuldigd van gedwongen sterilizatie

Conservatieve VS-politici en mensenrechtenactivisten zoeken in Peru naar bewijzen voor het bestaan van een 'oorlog tegen de armen'. Onder het mom van familieplanning worden vrouwen op het Peruaanse platteland massaal gedwongen om zich te laten steriliseren, in ruil voor wat geld of een stuk brood, zo meldt een donderdag uitgekomen rapport.

LIMA/WASHINGTON.

IPS/EIGEN BERICHTGEVING

Het Peruaanse bevolkingsprogramma is omstreden. In november kreeg president Alberto Fujimori nog uitgebreid schouderklopjes van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) en de Wereldbank omdat zijn regering erin geslaagd is om de jaarlijkse bevolkingsaangroei in enkele jaren terug te dringen van 3,2 procent naar amper 1,17 procent

Het enthousiasme over dat voorbeeldige cijfer werd meteen de kop ingedrukt toen de voorzitter van Fujimori's ministerraad, Alberto Pandolfi, toegaf dat in Peruaanse ziekenhuizen en dispensaria jaarlijks 130.000 sterilisaties werden uitgevoerd. Ietwat ongelukkig voegde hij eraan toe dat dat cijfer in 1998 zeker geëvenaard moest worden.

De top van de katholieke kerk schoot meteen uit zijn krammen. Pastoors en parochiewerkers kregen de opdracht om intensief campagne te voeren tegen het geboortebeperkingsprogramma van de overheid. Rafael Rey, een met het aarts-conservatieve Opus Dei gelieerde onafhankelijk parlementslid, deed er een nog een schepje bovenop door te onthullen dat staatsdokters die op het platteland of in arme buurten verantwoordelijk zijn voor de officiële programma's voor geboortebeperking, maandelijks een vooropgesteld aantal sterilisaties moeten uitvoeren. In ruil zouden ze sneller promotie kunnen maken binnen de hiërarchie van het ministerie van Volksgezondheid.

Rey zegt over bewijzen te beschikken dat talloze indiaanse vrouwen om het leven kwamen bij slecht uitgevoerde heelkundige ingrepen. In de Peruaanse media brandde daarop een discussie los over de vraag of de overheid al dan niet het recht heeft om mensen te dwingen om aan familieplanning te doen. Een aantal invloedrijke Amerikaanse conservatieve politici en activisten vond het debat belangrijk genoeg om er zich in te mengen. Een delegatie was sinds eind januari in Peru om Rey's aanklachten te onderzoeken. De groep wordt aangevoerd door Joseph Rees, adviseur van de subcommissie voor Internationale Operaties en Mensenrechten van het Amerikaanse Congres. Afgelopen donderdag presenteerde Rees in Washington een 20 pagina's tellend rapport. "Er is geen twijfel dat Peruaanse vrouwen, zeker de armsten onder hen, zijn misleid om zich te laten steriliseren. In sommige gevallen kregen ze voedsel in ruil aangeboden," zei Rees tegen de The Washington Post.

Aanvankelijk was het de bedoeling van de delegatieleden om aan hun bezoek niet te veel ruchtbaarheid te geven. Maar in een interview met het dagblad El Sol doorbrak delegatielid Daniel Ziedler het stilzwijgen. "De campagne van de Peruaanse overheid is een open oorlog tegen arme vrouwen. In plaats van de armoede uit te roeien heeft de regering ervoor gekozen om de armen uit te roeien," haalde Ziedler uit.

De conservatieve functionaris, die lid is van de Latijns-Amerikaanse Alliantie voor het Gezin, zegt dat voedselhulp aan arme gemeenschappen op het Peruaanse platteland afhankelijk wordt gemaakt van verplichte sterilisaties. In Piura, aan de Peruaanse noordkust, vond de Amerikaanse delegatie bewijzen voor de dood van minstens twee vrouwen na een mislukte sterilisatie. De 35-jarige Victoria Vigo Espinoza uit Piura vertelde een mensenrechtenorganisatie dat ze na haar bevalling zonder haar toestemming was gesteriliseerd. Maura Castillo Nole (25) stemde toe nadat haar geld en voedsel waren aangeboden.

Minister van Volksgezondheid Marino Coster Bauer wees tegenover het Peruaanse Congres de Amerikaanse kritiek van de hand. "We zijn niet bezig met een massale sterilisatiecampagne." Het ministerie heeft inmiddels wel een eigen onderzoek aangekondigd in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), onder meer om vast te stellen of de artsen op het platteland de quota's van het sterilisatieprogramma niet te serieus nemen.

Ondertussen voert de Peruaanse overheid haar bewustmakingscampagne voor verantwoordelijk ouderschap verder op. In een recente opiniepeiling verklaart 85 procent van de ondervraagden zich voorstander van de officiële programma's voor familieplanning. In de opiniepeiling, die werd uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Apoyo, zegt ongeveer de helft van de ondervraagde vrouwen bereid te zijn om een chirurgische operatie te ondergaan om het aantal kinderen in hun gezin te beperken. Voorstanders van het programma verwijten religieus rechts een lastercampagne op louter theologische gronden, die voorbij gaat aan de noden van de bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234