Zaterdag 16/01/2021

Update

Persoverzicht Amerikaanse media

Hillary en haar man Bill gingen ook zelf stemmen in Douglas Grafflin Elementary School in Chappaqua, New York.Beeld UNKNOWN

In telexvorm brengen we de hele nacht lang een overzicht van de meest intelligente, spitante, verrassende en tegensprekelijke meningen.

***

Na een hele avond frenetiek rekenen, kwam Karl Rove tot de volgende conclusies op Fox TV: "Nog onduidelijk wie de tweede wordt, maar duidelijk is dat McCain heeft gewonnen. Wint de grote en alle 'winner-takes-all'-staten. Maar hij mag nu vooral niet suggereren dat de wedstrijd voorbij is. Hij moet blijven praten zoals hij eerder deed: de oorlog tegen de terreur moet het belangrijkste strijdpunt blijven. Ook het verankeren van de belastingvermindering kan alle Republikeinen rond McCain verzamelen."
Wat betreft de Democraten zag hij in Hillary de grote winnaar: "Clinton won in alle grote staten. Obama won in veel staten die bekend staan als Republikeinse staten, staten waarvan we weten dat de Democraten daar bij de uiteindelijke presidentsverkiezingen geen kans maken."

***

Rove ging ook door op het verschil in opkomst: "64 procent van de vandaag uitgebrachte stemmen komen van Democraten. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat ze veel meer geld hebben uitgegeven. Maar het klopt ook dat de Republikeinen niet zo warm worden van hun eigen kandidaten. Enkel in Utah en Georgia kwamen meer Republikeinen dan Democraten stemmen. De keuze voor een vice-president zal dit probleem niet oplossen. Het is de kandidaat zelf die enthousiasme zal moeten opwekken. Als Clinton de Democratische kandidaat wordt - dat zou ons geweldig helpen. 'Shared hatred is the beginning of a great friendship'. Maar er moet naast die negatieve ook een positieve motivatie komen voor onze kiezers." Rove, door Bush terecht beschouwd als de architect van zijn eigen overwinningen, gelooft er nog altijd in: "Amerikanen houden er niet van een oorlog te verliezen. McCain zal nooit opgeven in de oorlog tegen het terrorisme, daar houden Amerikanen van. Als dan na het huidige dipje ook de economie weer aanzwelt, dan is niets verloren."

***

Voor The Washington Post is Super Tuesday uiteindelijk Spin Tuesday geworden. "Since no one has answers, let's just spin," beschrijft de krant de strategie, vooral in het Democratische kamp. Clinton en Obama wisten eigenlijk al voor de primaries dat de kans op een duidelijke winnaar zeer klein was en dus deed iedereen de hele dag zijn uiterste best om journalisten te "helpen" wijs te worden uit de verwarrende resultaten. Fundamenteel komt het neer op een spelletje 'wie is de geloofwaardigste underdog?'. Zo probeerde strategen in beide kampen de lat voor een overwinning van de eigen kandidaat zo laag mogelijk te leggen, terwijl ze die voor de tegenstander zo hoog mogelijk probeerden te krijgen. Eén vraag kregen ze in het Clintonkamp niet beantwoord: had het campagneteam, de voormalige president incluis, niet regelmatig gezegd dat de race op 5 februari helemaal voorbij zou zijn?

***

Een opvallend kalme en breed glimlachende Barack Obama gaf als laatste zijn eerste tv-toespraak vannacht. In zijn hoofdkwartier in Chicago zei hij dat het goed was om terug thuis te zijn. Hij dankte zijn familie en vertelde dat hij zijn dochter van negen had gevraagd om mee op het podium te komen maar ze weigerde: 'that's not my thing'. Obama herhaalde een aantal van zijn ondertussen overbekende oneliners ('Our time has come. Our movement is real. Change is coming to America' en uiteraard 'Yes, we can'), die luid door het publiek werden meegescandeerd. Opnieuw hakte hij meermaals in op de lobbyisten in Washington ('Misschien hoeft Washington binnenkort niet meer gerund te worden door lobbyisten') en zong hij zijn lied van verandering ('Turn the page', 'A new chapter in American history', 'This time we have to seize the moment'). Hij feliciteerde Hillary ('She's been running an outstanding race') voor hij minutenlang uitlegde waarom hij veel beter zou zijn als presidentskandidaat. Hij trachtte zijn momentum te verzilveren met de uitsmijter 'We are the ones that we've been waiting for'.

***

Op CNN valt de vergelijking tussen de speech van Clinton en die van Obama in het nadeel van die eerste uit. Een politiek analist: "Clintons toespraak was die van een techneut, met grote lappen uit de speech die ze elke dag herhaalt. Obama was anders". Fox is nog straffer: de toespraak van Clinton werd door Fox uitgezonden, zonder meer, zonder commentaar. Die van Obama, daarentegen, krijgt bloemen ("wonderful stuff"), gevolgd door een extra montage van een jonge, blanke vrouw die helemaal "enraptured" raakt door de speech van de zwarte senator. "Dat is wat de Amerikaanse politiek nodig heeft," aldus de nieuwsanker van de conservatieve nieuwszender. Wat aanleiding geeft tot een opvallend moment van zelfkritiek aan de rechterzijde: "Het enthousiasme dat Clinton en Obama losmaken - daar kunnen de Republikeinen alleen maar van dromen. Het is dus ook niet toevallig dat zij veel meer kiezers naar de stembus lokken dan de Republikeinen."

***

DM-columnist Geert Buelens wordt ondertussen enigszins lyrisch van de toespraak van Obama: "Zijn speech verweeft de melodie en intonatie van de grote, klassieke speeches van Martin Luther King, het vraag en antwoord-spel van de gospel, de retorische & geografische opbouw van Walt Whitmans grote lofzang op Amerika - 'Leaves of Grass' waarin alle staten worden opgesomd met hun bijzondere eigenschappen - en de ultieme themesong van zijn campagne, A change is gonna come van Sam Cooke.

***

De Washington Post vestigt de aandacht op het relatieve succes van Huckabee: "De voormalige gouverneur van Arkansas is de republikeinse race terug binnengestormd met een serie van Super Tuesday overwinningen in het zuiden". Die uitslagen noemt de Post een 'ontzettend zware slag' voor Mitt Romney. Romneys dure en goed georganiseerde campagne "was vooral gericht op het gevecht tegen McCain, terwijl hij de dreiging uit de hoek van Huckabee min of meer verwaarloosde". Ook CNN benadrukt dat Huckabee het "remarkably well" doet.

***

Op Fox maakt men een tussentijdse analyse van Obama's resultaten: hij haalt alle Caucus-staten binnen op basis van heel goede organisatie. Vele overwinningen in kleine staten maken stilaan een grote overwinning. "Het is niet ondenkbaar dat hij op het einde van de nacht meer kiesmannen heeft. Hij heeft nu al 11 staten, terwijl Clinton er maar 6 heeft". Clinton won wel enkele hele grote staten (onder meer Massachusetts en New York).

***

Het meest mislukte tv-moment tot nu op CNN (zie eerder) kan aan pure sabotage toegeschreven worden. Dat valt alvast af te leiden uit het verslag van de reporter ter plaatse van de Washington Post. De aankondiging dat Obama Delaware binnengehaald had, was bij de fans goed voor een stevige vreugdekreet. Maar toen de zaal doorkreeg dat CNN live aan het uitzenden was vanuit de zaal, gingen de decibels wel zeer opvallend de hoogte in. "Then CNN moved on and the noise died down," klinkt het sec bij The Post.

***

De verschillende analisten bij Fox zijn het erover eens: als Romney niet Californië of Missouri wint, is het game over. Missouri omdat het een microvariant van het hele land is. Californië omdat het de grootste staat is. Voorlopig wint hij enkel in Massachusetts, maar dat is onvoldoende. McCain wint eigenlijk altijd met erg beperkte marge, maar hij wint waar hij moest winnen. Vooral symptomatisch is dat McCain schade ondervindt van zijn eigen standpunt over migratie. In Arizona is dat een big issue, wat wellicht mee verklaart waarom hij zijn eigen staat niet meteen makkelijk binnenhaalt. In Florida speelt het dan weer in het voordeel van McCain, want de vele Cubanen delen veelal McCains standpunt. De grote vraag is nu dus: hoe zal deze kwestie spelen in Californië?

***

Breaking news op CNN nu over Massachussetts, een staat die nu wellicht zeker naar Clinton gaat. 'Dit moet een grote teleurstelling zijn voor Obama", aldus de reporter ter plaatse. Op Fox meldt Karl Rove dat hij daar blij mee is: "Wellicht doen 'endorsements' er dus minder toe dan we veelal denken." De gouverneur heeft nog enige invloed, maar steunbetuigingen van individuele senatoren spelen vrijwel geen rol, aldus de Bush-strateeg.

***

Radiopresentator Michael Medved schrijft in USA Today dat in de campagne van 2008 niets loopt zoals verwacht: "De enige veilige voorspelling over de verkiezingen van 2008 is dat geen enkele voorspelling veilig is."

***

Aan de kant van de republikeinen zet zich een andere trend door. Het analistenteam van CNN heeft cijfers over de redenen waarom kiezers op McCain dan wel Romney stemmen. Daaruit blijkt dat kiezers die zich richten naar thema's en inhoudelijke standpunten voor Romney stemmen en kiezers die hun stem bepalen op basis van persoonlijkheid eerder naar McCain neigen. Commentaar: "McCain heeft een probleem met de partijbasis".

***

Op CNN wijst het zelfverklaarde beste team van politiek analisten op het gewicht van de Latino stemmen. Hillary Clinton haalt in die groep, zoals enigszins verwacht, veel stemmen binnen. "In Nevada haalde ze 64% van de Latino stemmen", aldus een van de commentators, "maar in New York doet ze nog veel beter: 75%, terwijl Obama op 25% strandt". Ook blanke vrouwen zouden een wingewest zijn voor Clinton. In New York stemden twee keer zoveel blanke vrouwen op Clinton dan op Obama. New York is wel een bijzonder geval, aangezien het Clintons home state is.

***

Ondertussen proberen de grote Amerikaanse kranten een aantal tendenzen aan te duiden, maar zonder veel succes. The New York Times kopt: "Obama and McCain Score First Victories", The Washington Post telt gewoon het aantal verwachte overwinningen ("Clinton wins four" / "McCain has four wins") en ook USA Today houdt het rustig: Clinton claims New York; McCain wins delegate prizes

***

Het nieuws dat Hillary Clinton Massuchusetts zou binnenhalen wordt in verschillende media een verrassing genoemd, aangezien Obama in deze JFK-staat niet alleen de steun van de zittende gouverneur kreeg, maar ook nog van senator Ted Kennedy, een democratisch zwaargewicht, en van John Kerry, de democratische presidentskandidaat in 2004.

***

De flatscreens van CNN moeten wel heel veel geld gekost hebben. De meest vernuftige touch-screen moves werken zonder enige aarzeling: door het scherm scrollen, inzoomen en zelfs cirkeltjes rond kiesdistricten trekken - de presentatoren doen het allemaal. DM-blogger Geert Buelens meldt dat ook Fox TV hypertechnologische schermen gebruikt. Meer nog: ze maken er voortdurend grapjes over: "En nu naar Bill. Met zijn cool speelgoed".


***

Het meest mislukte tv-moment totnogtoe was het verslag van de CNN-reporter in het hoofdkwartier in Chicago, Illinois. Van zodra het publiek doorhad dat ze op nationale tv waren steeg een oorverdovend gejoel op. De verslaggeefster bleef anderhalve minuut lang haar commentaar in de ether gooien, maar er was volstrekt niets van te verstaan. In Boston, het campagnehoofdkwartier van Mitt Romney, had de verslaggever veel minder moeite om haar boodschap over te brengen.

***

Vaste commentator op Fox vannacht is Karl Rove, die jarenlang de adjunct-stafchef van George W. Bush was: "Obama wint zo ruim in Georgia, dat hij stemmen moet hebben gekregen van alle ethnische en sociale groepen."

***

Tromgeroffel, een vette kop en een countdown, zo werden de negen exit polls van CNN aangekondigd op de zender. De commentatoren onderstrepen de overwinning van McCain in Massachusetts. Huckabee doet het door de bank genomen een stuk beter dan verwacht. Bovenal blijft het een zeer spannende race, vooral bij de democraten, aangezien daar de kiesmannen proportioneel worden toegekend en niet volgens het 'winner takes all'-principe dat in veel staten bij de republikeinen wordt toegepast.

***

Op zijn overwinningsspeech in West Virginia (18/30 republikeinse kiesmannen) gaf Mike Huckabee blijk van enig revanchisme. The New York Times citeert Huckabee: "De andere kandidaten hebben grotere budgetten. Maar zie nu: ik heb bijna evenveel kiesmannen als zij die 10, 15, 20 keer meer geld hebben uitgegegeven. En dat geeft me het idee dat het tijd is dat de mensen een president verkiezen, en niet alleen de nationale media en de opiniemakers."

***

De 2,25 miljoen lezers van USA Today, de grootste krant van de Verenigde Staten, krijgen uiteraard nog geen echte antwoorden op de vraag of Super Tuesday ook super verrassingen zal brengen - de vraag waarmee hun website opent. Het artikel citeert een medewerker aan het stemhokje in Chappaqua, New York, die controleert of kiezer Hillary Clinton wel degelijk een democraat is. Voor iedereen die daar nog aan mocht twijfelen antwoordt Clinton dat ze zeer naar deze dinsdag heeft uitgekeken: "Er staat enorm veel op het spel". De opperstrateeg van Obama benadrukt op zijn beurt de waanzin van deze race: "Het is nog nooit gebeurd dat 31 staten in twee weken tijd hun stem uitbrengen. Dit is krankzinnig."

***

In dezelfde krant wordt ook ingezoomd op de invloed van de economische crisis. Een eigen opiniepeiling toont dat 42% van de Amerikanen de economische toestand 'slecht' noemt - de zwartste inschatting sinds 1992. De reden wordt vooral gezocht bij de hoge energieprijzen. Dat zou goed nieuws zijn voor de democraten, want eerder onderzoek had al uitgewezen dat economische pessimisten voor verandering kiezen. Het stuk eindigt met een secretaresse die op Clinton of Obama zal stemmen. Haar geloof in de almacht van de politiek is groot: "Ik zou willen dat ik het allemaal sneller zou kunnen doen gaan. Ik ben op zoek naar werk. Ik heb een job nodig."

***

De Washington Post heeft het over "Eén grote dag, twee wedstrijden" en citeert republikein Mitt Romney: "Ik ben zonder twijfel de underdog". Net zoals USA Today en zowat alle andere commentatoren wijst de Post erop dat het voor de democraten veel spannender wordt dan voor de republikeinen en vult de krant de lijstjes met steunbetuigingen aan. De 'endorsement' van Robert De Niro ging naar Obama, en dat kondigde hij aan met een sneer naar zij die denken dat Obama niet ervaren genoeg is. Verwijzend naar zijn verzet tegen de oorlog in Irak zei hij: "Dat is het soort gebrek aan ervaring waar ik gewoon kan aan worden. Dat is het gebrek aan ervaring dat ons land verdient". Clinton sloeg terug: zij heeft de steun van Jack Nicholson.

***

Post-columnist Eugene Robinson heeft het over de "last die Hillary met zich meezeult". Google 'ongrondwettelijke derde termijn', zo schrijft hij, en je komt bij een scala aan schurken terecht - Vladimir Poetin, Alberto Fujimori en Hugo Chavez - en nu ook bij Bill Clinton. Of Hillary het nu wil of niet, het idee dat haar echtgenoot terug in het Witte Huis zou terechtkomen speelt ontegensprekelijk een rol in de campagne. En Bill heeft weinig moeite gedaan, schrijft Robinson, om dat idee uit de wereld te helpen: als hij in deze campagne opdook, dan was het doorgaans om over zichzelf te praten, met Hillary als een soort bijgedachte achteraf.

***

Dana Milbank, ook van de Washington Post, ontwaart een verrassende tegenstander voor John McCain: de conservatieve en uiterst invloedrijke radiopresentator Rush Limbaugh. Samen met de al even beruchte conservatieve opiniemaakster Ann Coulter heeft Limbaugh er werkelijk alles aan gedaan om hun miljoenenpubliek tegen McCain op te zetten. Coulter zei op Fox News: "Als hij onze kandidaat wordt, dan is Hillary mijn vrouw. Ze is conservatiever dan hij. Als het McCain wordt, dan voer ik voor haar campagne." Limbaugh was niet minder duidelijk: "De kandidatuur van McCain zou de republikeinse partij vernietigen". McCain lijkt er zich niet veel van aan te trekken, aldus Milbank: in zijn campagnespeech in Boston afgelopen maandag viel er weinig te rapen voor de sociaal conservatieven. "Hij klonk als een kandidaat die de nominatie al binnen had en beperkte zich tot de nationale veiligheid en de economie."

***

The New York Times begint zijn Super Tuesday-opening met de waarschuwing: "Brace yourself. (Hou u vast)". En heeft het nu al over de tsunami van commentatoren op alle kanalen - ook al zal de uitslag van het grootste prijsbeest van de avond - Californië - volgens redacteur Adam Nagourney pas bekend zijn als iedereen naar bed gaat (als normale Belgen opstaan, dus). Voorts voorspelt hij dat zowel Clinton als Obama zo snel mogelijk overwinningen zullen beginnen claimen, om zoveel mogelijk tv-tijd te verzamelen en zo vroeg mogelijk als overwinnaar uit de bus te komen. Voor de republikeinen draait het volgens de Times om twee staten: Californië en Massachusetts. Mocht Romney winnen in de eerstgenoemde staat - tegelijk de grootste staat van de VS - dan zal hij niet snel meer van het toneel verdwijnen. Als McCain wint in Massachusetts, Romney's home state, dan gaan de lichten uit in het hoofdkwartier van die laatste.

***

In een ander prominent NYT-artikel wordt gevreesd voor problemen met de stembureaus, en worden al een aantal kleine probleempjes opgelijst: stemmachines die niet werken, lange files op spitsuren en pardoes opgerichte nieuwe kiesdistricten stuurden een en ander al zeer vroeg in de ochtend in de war. De medewerkers zetten zich schrap voor een lange, uitputtende nacht - sommigen spraken al van resultaten die pas woensdagochtend lokale tijd compleet zouden zijn.

***

The Wall Street Journal vestigt de aandacht op het belang van karakter. De kandidaten, zo schrijft commentator Gerald F Seib, verkopen zichzelf meer met stijl dan met ideeën. "De mensen zijn de partijpolitieke paralyse kotsbeu", volgens Seib. Leidersschapskwaliteiten halen het op de inhoud. Kiezers hebben het over 'straight talk', 'hoop' en een 'sterke persoonlijkheid'.

In California, waar vandaag de meeste kiesmannen voor de conventies te winnen zijn, beheersen twee thema's de kranten: de Golden State wordt cruciaal in deze race naar het Witte Huis en de uitkomst is zeer onzeker. "Iedereen die zegt dat hij weet wie er zal winnen, is een profeet of een waanzinnige," zegt een conservatieve consultant bij het opengaan van de polls.

***

The San Francisco Chronicle verwacht dan weer "een record opkomst en lang wachten op de resultaten". De spannende race zou bijna 9 miljoen Californians naar de stembus moeten lukken, een record sinds 1980 en een cijfer dat eerder bij de presidentsverkiezingen in november verwacht wordt. Scenario's, zoals in Florida in 2000, waarbij het resultaat als definitief wordt aangekondigd en achteraf weer herroepen, worden nu al gevreesd.

***

Wat opinie betreft houdt de San Francisco Chronicle het simpel: Democraten stemmen best voor Obama, Republikeinen voor McCain.

***

Ook tal van kleinere kranten en niche-pers spreekt zich openlijk uit voor een of meerdere kandidaten. Zo staat de krant Native Americans Times, een spreekbuis van de 'First Americans', pal achter Obama. En daar heeft de krant goede redenen voor, van de algemene houding van Obama tegenover minderheden en religieuze vrijheid, tot zijn pleidooi voor het in stand houden van de nationale visbestanden.

***

The Baptist Press, een krant die 'News with a christian perspective' brengt, maakt de kolommen dan weer vrij voor de evangelische prediker Mike Huckabee. Volgens de krant hoopt Huckabee wat "broodnodig momentum" te vinden, een eufemisme als een huis voor Huckabees campagne die na zijn verrassende overwinning in Iowa helemaal in het slop geraakte. Huckabee trekt er de kaart van de social Conservatives, die vooral abortus- en huwelijksstandpunten bijzonder belangrijk vinden. (bb/lvi)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234