Dinsdag 02/03/2021

Getuigenis

"Persoonlijke verhalen werken"

Saliha Ben Ali (r.) en Samira zagen beiden hun 19-jarige zonen vertrekken naar Syrië. 'Proficiat, uw zoon is gestorven als martelaar', hoorde Ben Ali aan de telefoon. Beeld © reuters
Saliha Ben Ali (r.) en Samira zagen beiden hun 19-jarige zonen vertrekken naar Syrië. 'Proficiat, uw zoon is gestorven als martelaar', hoorde Ben Ali aan de telefoon.Beeld © reuters

Minister Jambon (N-VA) trekt geld uit voor twee burgerinitiatieven rond extremisme. Een ervan is opgezet door Saliha Ben Ali, moeder van een overleden Syrië-strijder. 'Iemand horen praten is veel geloofwaardiger dan een of andere folder.'

Eind 2013 kreeg de Brusselse Saliha Ben Ali (44) een telefoontje uit Syrië. "Proficiat, uw zoon is als martelaar gestorven," hoorden zij en haar man. Sinds ze haar 19-jarige zoon Sabri aan het front in Syrië is verloren, is Ben Ali haar eigen strijd begonnen: ervaringen delen met ouders en jongeren, hen ondersteunen en vooral aanleren hoe ze signalen van radicalisering kunnen herkennen. Intussen zijn er naar schatting 500 Belgen naar Syrië en Irak vertrokken.

"Bij mijn zoon is de omschakeling in amper een paar maanden gebeurd", zegt Ben Ali. "Ik voelde dat er iets niet pluis was, maar mijn omgeving zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken, dat het normaal was dat hij zoveel bidde omdat hij God gevonden had." Met haar organisatie Save Belgium wil Ben Ali vermijden dat mensen op die muur van naïeve blindheid en taboe botsen.

Voorlopig doet ze dat nog als vrijwilliger, naast haar job als sociaal werkster. Maar na een ontmoeting met Jambon, een paar maanden geleden, ziet het ernaar uit dat ze middelen krijgt om zich vol op haar organisatie te storten. "Ik was zeer onder de indruk van wat ze vertelde", zegt Jambon. "Ouders die een kind naar Syrië hebben zien vertrekken, kunnen een enorme impact hebben als ze hun boodschap kunnen overbrengen", zegt Jambon. "Preventie is zoveel nuttiger dan repressie. Dat maakt dit soort van burgerinitiatieven cruciaal in de strijd tegen radicalisering."

Voorlopig is het niet de bedoeling om nog zulke projecten te steunen. Ook over hoeveel ze precies krijgen, wil de minister niets zeggen. Het zal gaan om een soort opstartbedrag, voor de structurele steun zal hij samen met Ben Ali en de andere vzw, Les Parents Concernés (De Betrokken Ouders), naar de Koning Boudewijnstichting stappen.

Ben Ali is blij met de steun van het kabinet-Jambon. Want na een hele resem contacten met partijen, politici en zelfs een indrukwekkende getuigenis in het Vlaams Parlement begin dit jaar, leek er zich weinig concreets aan te dienen. En dus keerde ze zich op het internationale toneel.

Met succes. Vandaag spreekt ze in Londen op de internationale conferentie Women in the World, over jeugd en radicalisering. Eerder deze week ging een nationale tv-campagne van start in Frankrijk, die ouders van Syrië-strijders aan het woord laat en waar ook weer Ben Ali aan bod komt. Zelfs de VN Vluchtelingenorganisatie vraagt haar mening over jihadisten.

Het is dankzij haar internationale contacten dat ze eind deze maand in Schaarbeek de eerste Mothers School van Europa mag openen, met de steun van de Brusselse gemeente. Het is een initiatief van de Oostenrijkse ngo Women without Borders dat al in onder meer India, Tadzjikistan en Zanzibar is opgestart. Het richt zich specifiek op moeders, die zeker in de moslimcultuur de eerste viool spelen. "Via workshops leren ze om hun kind te begrijpen, om er weer een brug mee te kunnen bouwen", legt Ben Ali uit. In januari volgend jaar opent een tweede Mothers School, in Vilvoorde. "Er zijn ook plannen voor Ganshoren en Molenbeek, maar dan moeten we natuurlijk eerst geld hebben."

Ben Ali heeft nog drie kinderen. Loopt ze niet voortdurend met de daver op het lijf dat ook zij, net als haar zoon Sabri, kunnen vertrekken? "Mijn kinderen zijn gelukkig heel erg begaan met wat ik doe", zegt ze. "Maar ik weet dat het van de ene dag op de andere kan omslaan. Wat onder je eigen neus gebeurt zie je niet altijd, vandaar is het zo belangrijk om persoonlijke verhalen te blijven vertellen waarmee je je kunt vereenzelvigen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234