Donderdag 06/05/2021

Boksen

Persoon ontwijkt harde klap in dopingzaak

9 maart: Delfine Persoon pakt een van haar titels tegen Melissa St. Vil. Beeld Photo News
9 maart: Delfine Persoon pakt een van haar titels tegen Melissa St. Vil.Beeld Photo News

De hemel is opgeklaard voor Delfine Persoon. Ze is vrijgesproken door het Vlaams Dopingtribunaal, terwijl de procureur een schorsing van vier jaar had gevorderd. Als het papierwerk nu nog in orde komt, kan de WBC-kampioene op 1 juni tegen Katie Taylor vechten voor vier wereldtitels.

Delfine Persoon (34) was in alle staten toen ze op 28 oktober 2018 zelf het verhaal van de onaangekondigde dopingcontrole op Facebook deed. Hoe ze niet kon plassen toen de controlearts en zijn chaperonne om 8 uur ’s ochtends bij haar aanbelden. Hoe ze na lang discussiëren dan toch op de piste een looptraining kon afwerken. Hoe zelfs het drinken van drie liter water geen uitkomst bracht – het lukte maar niet om een urinestaal af te leveren. Persoon zat toen in een periode van droogtraining. Hoe de dopingdokter besliste om de controle stop te zetten nadat bleek dat de chaperonne haar als onbevoegde persoon niet in de politiewagen kon vergezellen toen Persoon aan haar shift als federale politieagente moest beginnen. Hoe hij dreigde dat ze zich aan een dopinginbreuk en rechtszaak kon verwachten.

Het ging er in elk geval niet hartelijk aan toe die dag. Persoons korpsoverste, die voor het Vlaams Dopingtribunaal (VDT) getuigde, sprak van fanatisme en een arrogante houding van de controlearts. Volgens NADO Vlaanderen, dat instaat voor het antidopingbeleid, deed de man gewoon zijn job en heeft hij uren vergeefs op een urinestaal gewacht. “Niet omdat ik niet wilde, maar omdat ik niet kon”, reageerde Persoon later. “Soms heb ik de indruk dat ze denken dat wij misdadigers zijn. Maar ik heb er niets meer over gehoord, ik ga ervan uit dat er niets meer van komt.”

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De zaak leek inderdaad een stille dood te sterven. Terwijl het hoopgevend stil bleef, verdedigde Persoon tweemaal met succes en grote overmacht haar WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten. De Keniaanse Judy Waguthii gooide op 8 december na tien rondes de handdoek, de Amerikaanse Melissa St. Vil was op 9 maart al na zes ronden uitgeteld.

Maar NADO Vlaanderen stuurde de zaak door naar het VDT. Op 26 maart werden de pleidooien afgerond, gisteren viel het verdict. Eentje met goede afloop voor Persoon.

Madison Square Garden

Het is van 2010 geleden dat de West-Vlaamse haar enige nederlaag leed en de WBC-gordel is intussen bijna vijf jaar in haar bezit. Op haar palmares staan 43 overwinningen, waarvan 18 met knock-out. Het orgelpunt van die briljante carrière moet komen op 1 juni. Die avond wacht Persoon de kamp van haar leven. In het legendarische Madison Square Garden in New York zou ze dan de ring instappen tegen Katie Taylor, de olympische kampioene van 2012 en eigenares van de wereldtitels bij de WBA, WBO en IBF, voor een beurs van 200.000 dollar (178.000 euro).

Als Persoon – underdog tegen de 32-jarige Ierse – dat titelgevecht wint, dan is ze de onbetwiste wereldkampioene bij de lichtgewichten. Verliest ze, dan zit haar carrière er mogelijk op. Persoon gaf meer dan eens te verstaan dat ze niet van plan is om zich dan nog voor een habbekrats – ze krijgt geen enkele financiële ondersteuning van de overheid en is aangewezen op sponsoring – af te peigeren.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Voorlopig is dat contract nog niet getekend. Het zou om geen onbelangrijke punten en komma’s gaan, zoals de eis van Taylors management dat bij winst van Persoon er meteen een herkansing komt. Bij winst van Taylor zou Persoon die mogelijkheid niet krijgen – zij zou dan eerst twee keer moeten vechten tegen boksers die Taylor kiest. Onaanvaardbaar, meent haar trainer Filiep Tampere. “We zijn verre van rond. Persoon is aan het trainen zoals het hoort, maar als we geen akkoord bereiken, dan vind ik wel een andere tegenstandster voor juni .” De entourage van Persoon is bereid om beperkte toegevingen te doen, maar niet als enige.

Onbeleefd gedrag

Met de vrijspraak is één belangrijke hinderpaal alvast uit de weg geruimd, want bij een veroordeling riskeerde de Sportvrouw van het Jaar 2015 een schorsing van vier jaar. VDT-voorzitter Bart Meganck volgde haar verdediging: Persoon kon niet anders dan luisteren naar haar korpsoverste, anders riskeerde ze een tuchtrechtelijke vervolging als agente. Met andere woorden: wat de procureur haar verweet – een overtreding van artikels 3.3 en 3.5 van het dopingdecreet – strookte niet de realiteit. “Het was de controlearts die zelf de poging staakte door het standpunt en de houding van de korpsoverste. Er was geen poging tot bedrog of een ontwijking van een monsterafname”, sprak Meganck.

Hij tikte Persoon wel op de vingers voor haar soms “onbeleefd en aanstellerig” gedrag tijdens de dopingcontrole. Volgens hem heeft zij als elitesportster een voorbeeldfunctie en moet zij dopingcontroles net toejuichen. Trainer Tampere ziet het anders: “Persoon heeft altijd haar medewerking verleend, ze is al meer dan zeventig keer getest.”

Nog dit: terwijl Persoon zich woensdagavond nog aan het afvragen was of het VDT haar zou vrijspreken, stond er alweer een controlearts aan haar deur. Het staal werd zonder problemen afgenomen. Tampere: “Als ze niet meteen had kunnen plassen, had ze dan zogezegd weer een dopinginbreuk begaan? En toch moet je altijd maar vriendelijk blijven.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234