Donderdag 05/12/2019

'Personenkwestie' verhindert huwelijk Alcatel en Lucent

Alcatel gaat volledig op telecom focussen

Veel commentaar viel er bij Lucent en Alcatel gisteren niet te rapen. Beide ondernemingen hielden het op een droge mededeling dat de gesprekken over een fusie waren afgesprongen.

Brussel

Josse Abrahams

Persoonlijke gevoeligheden en psychologische elementen hebben volgens waarnemers een doorslaggevende rol gespeeld bij het afspringen vorige nacht van de fusiegesprekken. Nochtans waren beide ondernemingen naar verluidt ver geraakt. Een 'overname' of 'fusie', naargelang de betrokken partij varieerde het woordgebruik, zou een van de grootste operaties ooit zijn geweest in de technologiewereld. Lucent is een traditioneel leverancier van telecomapparatuur met de VS als actieterrein. Alcatel heeft eveneens een sterke positie als telecomleverancier die de laatste jaren een ingrijpende omschakeling deed naar de internetwereld. Alcatel is een leidinggevend producent van onder meer adsl-modems.

Voor beide bedrijven zaten er positieve punten in een fusie. Alcatel bouwde een positie uit in de VS, maar de ambitie van topman Serge Tchuruk wordt momenteel geremd door Amerikaanse concurrenten en door de agressieve internetbedrijven als Cisco. Lucent van zijn kant teert al jaren op een positie bij telefoonoperatoren, maar kampt de laatste tijd met ernstige problemen. Dat de fusie niet doorgaat, zal waarschijnlijk de grootste gevolgen hebben voor Lucent. Het bedrijf zag zijn inkomsten in de eerste helft van zijn fiscaal jaar met 4 miljard dollar (140 miljard frank) dalen en wordt geconfronteerd met een daling van de vraag. Als gevolg daarvan wil de directie 2 miljard dollar (90 miljard frank) besparen en 16.000 banen schrappen. De verwachting is dat de herstructureringspolitiek nu nog hardnekkiger zal moeten worden uitgevoerd en dat Lucent een aantal divisies zal moeten afstoten.

Als de overeenkomst uiteindelijk gestrand is op een personenkwestie, stemt dat tot nadenken over de verantwoordelijkheidszin van het management van Lucent. Dat zou in dat geval de persoonlijke ambitie laten primeren op de toekomst van de onderneming. Alleen is het de vraag of de deal inderdaad op basis daarvan is afgesprongen. Er was ook nogal wat terughoudendheid over het feit dat Alcatel geen premie betaalde voor Lucent. De Franse telecomonderneming was bereid 32 miljard dollar (1.500 miljard frank) in aandelen te betalen voor Lucent, maar dat was het maximum. In de VS vroegen sommigen zich af of Lucent niet aan een goedkoper uitverkoop bezig was. "Als ik in de raad van bestuur zat, zou ik stemmen om nieuw talent binnen te brengen en er alleen voor te gaan", citeerde het weekblad Businessweek vorige vrijdag een fondsbeheerder. Blijkbaar heeft die strekking gehoor gevonden.

Los van het mislukken van de overeenkomst kondigde Alcatel alvast een koerswijziging in zijn strategie aan. Het bedrijf gaat zich volledig op netwerken toespitsen. Die maken nu, samen met de optische activiteiten en de 'ruimteactiviteiten', 80 procent van de omzet uit. De resterende 20 procent van de activiteiten zal worden verkocht. Daartoe behoort onder meer de productie van gsm's, waarvan één fabriek in Frankrijk wordt verkocht en de andere wordt omgebouwd tot een productieruimte voor optische componenten. Voor de zogenaamde enterprise-divisie wordt een internationale overnemer gezocht. Die houdt zich bezig met de verkoop van telecomapparatuur en werd vorig jaar in de herfst reeds tot een aparte entiteit omgebouwd. Nu wordt ze in het uitstalraam gezet. Het gaat volgens woordvoerder Tru Lefevere van Alcatel Bell in Antwerpen over een winstgevende activiteit in België die 298 mensen werk biedt. Die zullen dus in een ander bedrijf terechtkomen. Als gevolg van deze operatie en de dalende conjunctuur nam Alcatel een zware provisie die voor het tweede kwartaal leidde tot een verlies van 3 miljard euro (121 miljard frank).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234