'Personen met handicap aan lot overgelaten'
In een open brief richt een ambtenaar zich aan zijn baas Frank Van Massenhove. Meer dan een half jaar na de artikels over gebrekkige dienstverlening aan personen met een handicap, is er volgens hem niets verbeterd. 'Dat is immoreel, illegaal en ongeëvenaard.'
Dit voorjaar kwam aan het licht dat de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid ernstige problemen heeft met de dienstverlening aan personen met een handicap. Een gratis nummer om hun dossier in orde te brengen, is vaker niet dan wel bereikbaar.
Bovendien was er een grote achterstand in de dossiers van tegemoetkomingen, onder andere doordat nieuwe software niet aan de verwachtingen voldeed. De overheidsdienst schakelde opnieuw over op het oude computersysteem en zou extra personeel aanwerven.
Maar volgens Didier Coeurnelle, ambtenaar bij de FOD en vakbondsafgevaardigde, is er in meer dan een half jaar nog geen verbetering. "Een gehandicapte persoon die naar het contactcenter belt, heeft 96 procent kans om géén antwoord te krijgen", schrijft Coeurnelle in een brief aan Frank Van Massenhove, hoofd van de FOD Sociale Zekerheid.
"Deze mensen lijden. Zelf heb ik nachtmerries omdat ik ze niet kan helpen. Hoe zit dat met jou?"
Uit cijfers die Coeurnelle opvroeg, blijkt dat er in september 230.000 oproepen waren bij het callcenter tijdens openingsuren. Daarvan zijn er diezelfde maand 10.000 beantwoord, wat overeenkomt met de situatie dit voorjaar.
"Die cijfers kloppen, maar de interpretatie niet", zegt de woordvoerder van de overheidsdienst Sociale Zekerheid. "In het totaal aantal oproepen naar ons groene nummer, zitten ook mensen die meerdere keren bellen."
Bovendien zijn er de afgelopen maanden 39 extra werknemers aangeworven, maar die moesten eerst een opleiding krijgen. De laatsten van die groep zijn pas begin oktober begonnen.
Gehandicaptenorganisaties bevestigen dat de wachttijden op het gratis nummer nog niet verminderd zijn. Bovendien blijkt uit de cijfers van ambtenaar Coeurnelle dat steeds meer mensen langer dan elf maanden moeten wachten op een beslissing over hun tegemoetkoming. Waren dat er in juni nog 15.000 dan liep het in september op tot 27.000.
"Het gaat daarbij om de inkomensvervangende tegemoetkoming en de integratietegemoetkoming", zegt Sophie Beyers van de vereniging voor personen met een handicap VFG. "Die zijn cruciaal, want ze zijn voor veel personen met een handicap hun enige bron van inkomsten."
Coeurnelle vindt dat de overheidsdienst de personen met een handicap zo aan hun lot overlaat. "Dat is immoreel, illegaal en ongeëvenaard in alle administraties waarmee ik in mijn 28-jarige loopbaan in contact kwam."
De bevoegde staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) erkent het probleem, maar stelt dat op haar initiatief extra personeel is aangeworven. "Vanaf oktober is er een toename van het aantal behandelde telefoons met 40 procent", zegt Demir. "De gemiddelde behandelingstermijn van dossiers is inderdaad meer dan zes maanden, maar in 2009 was dat nog twaalf maanden."