Dinsdag 23/07/2019

Psychiatrie

Personeelsbezetting FPC Gent blijft problematisch

Het FPC in Gent. Beeld Bob Van Mol

De personeelsbezetting blijft een knelpunt in het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Gent. Dat stelt de Vlaamse Zorginspectie na een tweede doorlichting. "Straks zitten we in Antwerpen met hetzelfde probleem."

Eind 2015 werd het FPC in Gent, het enige centrum in ons land waar geïnterneerden aangepaste zorg krijgen, voor het eerst doorgelicht door de Vlaamse Zorginspectie. Een van de opvallendste knelpunten toen was de personeelsbezetting. In het centrum, dat toen een jaar open was, bleken te weinig mensen te werken om goede zorg te leveren.

Begin 2017 is dat niet anders, leert een tweede doorlichtingsverslag dat De Morgen kon inkijken. "Net als eind 2015 blijft de Zorginspectie wijzen op een spanningsveld tussen wat op het vlak van bestaffing contractueel werd afgesproken en wat nodig is om continue kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid te garanderen", schrijven de auditeurs. 

Ze stellen vast dat de aanwezigheid van verpleegkundigen in elke shift lastig is, merken een hoge werkdruk op, een groot onveiligheidsgevoel en een opmerkelijke uitstroom. 20 procent van het zorgpersoneel verliet het FPC in 2016. En die instabiliteit heeft zo zijn gevolgen: de frequente personeelswissels maken dat vragen van geïnterneerden niet altijd beantwoord kunnen worden. De geïnterneerden vinden het lastig hun verhaal voortdurend opnieuw te doen en vertrouwen te krijgen.

Het FPC laat weten een positief gevoel aan het tweede doorlichtingsverslag over te houden. "We hebben op heel wat vlakken, zoals het behandelaanbod, de animatie en de atelierwerking, vooruitgang geboekt." Op de personeelsnormen, zoals bij KB bepaald, hebben ze weinig invloed, zeggen ze. "Binnen onze mogelijkheden doen we er alles aan om de kwaliteit van zorg te waarborgen."

'Onbegrijpelijk'

Federaal parlementslid Anne De Dry (Groen) vreest dat die normen niet snel opgetrokken zullen worden, op basis van de antwoorden die ze eerder van de ministers kreeg op haar parlementaire vragen hierover. "Onbegrijpelijk. Als er niets verandert zitten we straks in Antwerpen met exact hetzelfde probleem." In de zomer opent in de stad immers een tweede centrum, dat plaats moet bieden aan 182 mannen en vrouwen.

Gevraagd naar een reactie, laat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) weten dat ze het verslag eerst wil bespreken met de directie van het FPC Gent. Op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) klinkt het dat ze alleen iets kunnen en zullen doen aan de knelpunten op vlak van infrastructuur, die ook aanslepen in het FPC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden