Donderdag 01/12/2022

FPC

Personeelsbezetting FPC Gent blijft problematisch

FPC Gent.  Beeld Bob Van Mol
FPC Gent.Beeld Bob Van Mol

De personeelsbezetting blijft een knelpunt in het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Gent. Dat stelt de Vlaamse Zorginspectie na een tweede doorlichting. "Straks zitten we in Antwerpen met hetzelfde probleem."

Femke van Garderen

Eind 2015 werd het FPC in Gent, het enige centrum in ons land waar geïnterneerden aangepaste zorg krijgen, voor het eerst doorgelicht door de Vlaamse Zorginspectie. Een van de opvallendste knelpunten toen was de personeelsbezetting. In het centrum, dat toen een jaar open was, bleken te weinig mensen te werken om goede zorg te leveren.

Begin 2017 is dat niet anders, leert een tweede doorlichtingsverslag dat De Morgen kon inkijken. "Net als eind 2015, blijft de Zorginspectie wijzen op een spanningsveld tussen wat op het vlak van bestaffing contractueel werd afgesproken en wat nodig is om continue kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid te garanderen", schrijven de auditeurs.

Ze stellen vast dat de aanwezigheid van verpleegkundigen in alle shiften lastig is, merken een hoge werkdruk op, een groot onveiligheidsgevoel en een opmerkelijke uitstroom. 20 procent van het zorgpersoneel verliet het FPC in 2016. En die instabiliteit heeft zo zijn gevolgen: de frequente personeelswissels maken dat vragen van geïnterneerden niet altijd beantwoord kunnen worden. De geïnterneerden vinden het lastig hun verhaal voortdurend opnieuw te doen en vertrouwen te krijgen.

De Zorginspectie merkt wel op dat de mogelijkheden van het FPC om deze problemen op te lossen beperkt zijn door het "contractueel voorziene kader." Lees: de vastgelegde personeelsnormen.

Dat die personeelsproblemen in Gent maar niet opgelost worden, vindt federaal parlementslid Anne Dedry (Groen) bijzonder ernstig. Komende zomer opent in Antwerpen namelijk een tweede FPC, dat plaats moet bieden aan 182 mannen en vrouwen. "Het lijkt niet alsof de overheid lessen trekt uit het Gentse verhaal", meent Dedry.

Ze verwijst naar de parlementaire vragen die ze vorig jaar aan de bevoegde ministers Koen Geens (CD&V) en Maggie De Block (Open Vld) stelde over de problematische bezetting. "Beiden gaven ze aan dat de norm voldoende is. Die reactie is onbegrijpelijk. Er moet iets veranderen. Zo niet zitten we straks in Antwerpen met exact hetzelfde probleem."

Het FPC zelf laat weten een positief gevoel aan het inspectieverslag over te houden. "We hebben op heel wat vlakken, als het behandelaanbod, de animatie en de atelierwerking, vooruitgang geboekt." Over de personeelsnormen hebben ze weinig invloed, zeggen ze nog. Die worden door een KB bepaald. "Binnen onze mogelijkheden doen we er evenwel alles aan om de kwaliteit van zorg te waarborgen."

Of de normen na een tweede doorlichting wel zullen veranderen, is onduidelijk. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil, voor ze een reactie geeft, het verslag van de Zorginspectie eerst zelf bekijken en vervolgens bespreken met de directie van het FPC Gent. "Op die manier kunnen we samen nagaan wat er moet en kan veranderen en welke problemen we in Antwerpen kunnen voorkomen", zegt woordvoerster Els Cleemput.

Op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) klinkt het dat ze alleen iets kunnen en zullen doen aan de knelpunten op vlak van infrastructuur, die ook aanslepen in het FPC. Zo is een deel van de separeerruimtes na een jaar nog steeds buiten gebruik. "In Antwerpen kiezen we voor een andere aanpak", klinkt het. "In tegentelling tot in Gent zullen de exploitatie en het onderhoud van het gebouw samen in één contract zitten. De Regie der Gebouwen en Justitie volgen dit verder op."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234