Vrijdag 16/04/2021

Personeel verse voeding moet prik krijgen

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) pleit ervoor om winkelpersoneel te vaccineren om op die manier de overdracht van besmettelijke aandoeningen via levensmiddelen te voorkomen. Handelsorganisatie Fedis spreekt van een draconische maatregel die de distributiesector onnodig op kosten jaagt.

Handelsorganisatie Fedis boos over ‘draconische maatregel’ van federaal voedselagentschap

BRUSSEL

‘Als dit voorstel wordt aanvaard, dan moeten tienduizenden werknemers worden ingeënt. Dat kost de sector 10 miljoen euro’, zegt Joeri Deswarte, adviseur voedingsbeleid van Fedis.

Federaal minister Sabine Laruelle (MR) van Landbouw en Middenstand en haar collega Laurette Onkelinx (PS) van Volksgezondheid werken aan een nieuw koninklijk besluit dat de bestaande regels inzake voedselveiligheid aanscherpt. Een van de meest in het oog springende voorstellen die ter discussie voorliggen is het idee om winkelpersoneel dat in contact komt met onverpakte levensmiddelen (vlees, vis, bereide maaltijden, brood, groente en fruit...) te laten inenten tegen hepatitis A, een virale infectie die kan leiden tot ontsteking van de lever.

Het voorstel, dat gesteund wordt door het wetenschappelijk comité van het FAVV en de Hoge Gezondheidsraad, is bijzonder controversieel. Fedis, de koepel van de grote winkelketens in ons land, vindt het voorstel te verregaand. “Wij vinden de voeldselveiligheid primordiaal, maar het zou ook nuttig zijn om een kosten-batenanalyse te maken. Over hoeveel gevallen van hepatitis spreken we eigenlijk?”, zegt Deswarte.

Fedis vraagt dat het voedselagentschap daarover een analyse maakt. De handelsorganisatie schat dat tienduizenden werknemers in de sector zullen moeten worden gevaccineerd als het nieuwe KB wordt goedgekeurd. “Werknemers hebben wisselende shifts. De ene dag zitten ze aan de kassa, de andere dag vullen ze rekken en komen ze in contact met onverpakte levensmiddelen”, zegt Deswarte.

Hij vreest dat de voorgestelde maatregel de winkelketens onnodig op kosten zal jagen. “Doktersbezoek en twee vaccins tegen hepatitis A kosten de sector naar schatting 10 miljoen euro,” zegt Deswarte. Dat is een overdreven kost voor een maatregel waarvan het nut niet bewezen is, zegt hij. “Zelfs al vaccineren we onze werknemers die groenten en fruit in de rekken leggen, dan kan je nog altijd problemen krijgen met de klanten die de levenswaren in hun handen nemen en terugleggen.”

Het FAVV zegt dat de vaccinatieplicht enkel zou gelden voor werknemers die niet kunnen aantonen dat ze immuun zijn voor hepatitis A. “Het is de bedoeling dat de werknemers een attest van immuniteit kunnen voorleggen. Heel wat mensen zijn zonder het te weten reeds immuun tegen hepatitis A”, zegt FAVV-woordvoerster Lieve Busschots. Ze geeft toe dat het voorstel omstreden is. Eensgezindheid over de nieuwe maatregel is er nog niet.

Momenteel moet winkelpersoneel dat in aanraking komt met levensmiddelen beschikken over een medisch attest. Dat moet jaarlijks worden hernieuwd of na een besmettelijke ziekte die via voedsel wordt overgedragen.

Fedis, de grootste werkgever van het land, klaagt al jaren over de strenge aanpak door het FAVV. “We hebben het strengste agentschap van heel Europa. We proberen de allerbeste te zijn. Dat kost onze sector tientallen miljoenen per jaar”, zegt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234