Vrijdag 05/03/2021

Personeel ACW komt in opstand tegen de top

Leden van een vakcentrale van het ACV betogen in Brussel, eind januari. De werknemers van de arbeidersbeweging ACW eisen nu 'volledige financiële transparantie' van hun bazen. Beeld Olivier Vin
Leden van een vakcentrale van het ACV betogen in Brussel, eind januari. De werknemers van de arbeidersbeweging ACW eisen nu 'volledige financiële transparantie' van hun bazen.Beeld Olivier Vin

De werknemers van de christelijke arbeidersbeweging ACW vallen hun voorzitter Patrick Develtere en de rest van de directie aan. Ze zijn de geheimdoenerij beu en eisen antwoorden op een personeelsvergadering maandag.

"We nemen het niet meer dat we als personeel - als belangrijkste stakeholder van het ACW - zaken via de pers moeten vernemen. Ten tweede zijn we vanuit de ondernemingsraad en de syndicale delegatie al jaren vragende partij voor een volledige financiële transparantie en we vragen deze tegen 11 maart 2013 voor het voltallige personeel."

In een interne mail geeft Wouter Van Dyck, de vertegenwoordiger van het personeel op de ondernemeningsraad, zware kritiek op de eigen directie. De mail werd vorige maandag rondgestuurd naar alletweehonderd werknemers. Volgens de basis gaat de top verkeerd om met de 'ACW-gate'. Van Dyck roeptkomende maandag om 14 uur het personeel samen in de Aeropolis, het hoofdkwartier in Schaarbeek. Develtere moet er op het matje verschijnen.

De christelijke arbeidersbeweging staat de laatste weken in het oog van de storm. Sinds N-VA de koepel beschuldigde van fiscale fraude, volgden de onthullingen elkaar in sneltempo op. Zo had het ACW plannen klaar om de notionele interestaftrek maximaal te gebruiken - een belastingtruc die het zelf publiekelijk afkeurt (DM 25/2). En bij een eeuwigdurende lening aan staatsbank Belfius werd de rente officieel vastgelegd op 6,25 procent. Maar via een geheime deal kon dat cijfer toch nog oplopen tot 7,75 procent (DM 27/2).

Donderdag werd de afspraak afgeblazen na aanhoudend protest. Develtere hield wel vol dat er nooit iets mis was. "Men zoekt ons", herhaalt hij steevast.

Zijn eigen mensen wrijven Develtere de heisa nochtans wel aan. Te meer omdat zijn vernieuwingsoperatie van het ACW, dat in herstucturering is, op nul uitdraait. De mail vervolgt: "Ten derde hebben we gehamerd om snel - ook tegen 11 maart - een duidelijk traject rond de vernieuwing van het ACW uit te tekenen. Dat kan niet voortvloeien uit de pen van een journalist of een interviewquote. We moeten vaststellen dat het ACW na anderhalf jaar nog nergens staat inzake een Nieuw ACW. Hoog tijd dat de werkgever een duidelijk stappenplan uittekent."

En verderop: "Wat ons betreft kan er ook niet gepraat worden over bijkomende personeelsmaatregelen vooraleer we zicht hebben op het toekomstige ACW (inhoudelijk én financieel)."

Opmerkelijke taal, die aantoont dat het ongenoegen binnen de christelijke koepelorganisatie en bij uitbreiding de hele zuil erg groot is.Midden februari distantieerde het ACV, de christelijke vakbond, zich al van de moederorganisatie ACW. Eveneens in een interne mail zeiden voorzitter Marc Leemans en algemeen secretaris Claude Rollin dat "als maar een gedeelte van de beschuldigingen ten aanzien van het ACW een grond van waarheid heeft, het hier laakbare praktijken betreft, die het ACV absoluut afkeurt". (DM 18/2)

Door de interne tegenstandkomt de positie van Develtere onder druk te staan. Hijzelf benadrukte donderdag nog "dat hij geen enkele reden ziet om op te stappen".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234