Donderdag 08/06/2023

Politiek

Perslek doet N-VA-fractie mopperen

Peter De Roover en Hendrik Vuye. Beeld Belga/Photonews
Peter De Roover en Hendrik Vuye.Beeld Belga/Photonews

Dat Bart De Wever (N-VA) woensdag door een perslek wel moest communiceren over het vertrek van fractieleider Hendrik Vuye (N-VA), doet de 33-koppige fractie morren. Het maakt de verkiezing voor het nieuwe fractieleiderschap meteen spannender.

Tine Peeters

Wat een saaie mail allemaal kan teweegbrengen. Woensdagnamiddag krijgen de Kamerleden van de N-VA de planning van hun wekelijkse vergadering - op donderdagochtend - in hun mailbox. Het opvallendste agendapunt: 'de werking van de fractie'. Meteen pakken er enkele Vlaams-nationalisten hun telefoon en alarmeren ze journalisten. Het moment is gekomen, vertellen ze, dat Hendrik Vuye (N-VA) een stap opzij zal moeten zetten. De professor staatsrecht had al langer te kennen gegeven dat hij geen vergaderingen meer wou afdweilen. Hij wou terug naar de inhoud. Een SWOT-analyse in oktober had ook aangegeven dat Vuye een miscast was als fractieleider.

Door de lekken aan de pers ziet voorzitter De Wever zich genoodzaakt de media veel eerder in te lichten dan de bedoeling was. Want Vuye doet meer dan gewoon vertrekken als fractieleider. Hij gaat, samen met ondervoorzitter Veerle Wouters, voor de partij een boek en wetteksten schrijven voor de zevende staatshervorming.

Om halfvijf gaat het persbericht met de nieuwe job van Vuye en Wouters de deur uit. Oorspronkelijk wou de partijleiding de fractie donderdag inlichten, en dan de media, maar het perslek doorkruist die logische gang der zaken.

Ongenoegen

Het maakt dat de fractie zich woensdagavond behoorlijk gepakt voelt. Waarom moeten zij op de nieuwssites lezen wat er met hun fractie staat te gebeuren? En waarom moeten ze ook in de pers lezen dat Peter De Roover Vuye zal opvolgen? Donderdagochtend borrelt het ongenoegen wat op in de fractievergadering, donderdagavond komt er een extra vergadering waar De Wever zelf alles uitlegt. Even ligt de optie voor om de verkiezing van de fractieleider te vervroegen, maar dat is van de baan. De verkiezing komt er volgende week. Het maakt dat de pers nog een weekje kan speculeren over mogelijke kandidaten, wat de sfeer in de fractie niet zal verbeteren.

Peter De Roover geniet veel steun, al is de race nog niet gelopen. De ex-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging heeft als nadeel dat hij uit Antwerpen komt, een provincie die al bijzonder goed bedeeld is met hoge posten in de partij (Bart De Wever, Liesbeth Homans, Jan Jambon). Het zou kunnen dat ook Gentenaar Peter Dedecker, de Arco-specialist van de partij, zich nog in de strijd gooit. Zijn naam ging na verkiezingen al over de tongen.

De vrouwen binnen de fractie - ze zijn met 15 van de 33 - beginnen bovendien te foeteren omdat er weer een man een federale functie zou krijgen. Daarom zoemen ook de namen van Zuhal Demir en Sarah Smeyers rond. Qua regionale spreiding zitten beiden wel snor. Demir verhuisde onlangs naar Limburg, Smeyers is van Oost-Vlaanderen. De Genkse is oorspronkelijk een advocate arbeidsrecht, de Aalsterse bekwaamde zich in het parlement in asiel en migratie.

De vrouwen binnen de fractie - ze zijn met 15 van de 33 - beginnen bovendien te foeteren omdat er weer een man een federale functie zou krijgen. Daarom zoemen ook de namen van Zuhal Demir en Sarah Smeyers rond.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234