Dinsdag 22/06/2021

Persbureau AP vindt strijdplan al-Qaida in Mali

De documenten die persbureau AP in een huis in de Malinese stad Timboektoe vond. Beeld ap
De documenten die persbureau AP in een huis in de Malinese stad Timboektoe vond.Beeld ap

Persbureau Associated Press heeft in een huis in de Malinese stad Timboektoe een negen pagina's tellende brief gevonden waarin de strategie van de islamitische rebellen voor de verovering van Noord-Mali uiteen wordt gezet. De brief was gericht aan een bevelhebber van al-Qaida en is ondertekend door Abdelmalek Droukdel, de leider van al-Qaida in de Islamitische Maghreb.

Het document lag in een gebouw dat bijna een jaar werd gebruikt door de opstandelingen en is ondertekend met de naam Abu Musab Abdul Wadud, nom de guerre van Droukdel, die door Osama bin Laden zelf werd aangesteld. Het is een puntsgewijze evaluatie van een chef aan zijn commandanten waarin uiteen wordt gezet welke fouten de jihadisten in de afgelopen maanden hebben gemaakt en wat er volgende keer beter moet.

Vriendelijker
Volgens Droukdel is de strenge islamitische wetgeving sharia door zijn strijders veel te vlug ingevoerd en hij maant ze vriendelijker te zijn, zoals een ouder tot zijn kind. Hij toont zich de pragmaticus en waarschuwt zijn strijders niet te hard op te treden, omdat daarmee onherstelbare schade kan worden aangericht. Om die reden toont hij zich ook afkerig van de geseling van vrouwen en de vernietiging van cultureel erfgoed in Timboektoe.

De brief is opgedeeld in zes hoofdstukken, waarvan er drie door AP zijn gevonden. Hoewel niet gedateerd wordt op een van de bladzijden verwezen naar een voorval in juni, waaruit blijkt dat de brief op zijn vroegst acht maanden geleden is verstuurd.

Correcte voorspelling
Uit het document blijkt dat Droukdel correct voorspelde dat Frankrijk in Noord-Mali zou ingrijpen en dat de beweging zich bewust was van haar kwetsbaarheden. "Het is zeer waarschijnlijk, wellicht zeker, dat er een militaire interventie plaatsvindt (...) die ons uiteindelijk dwingt tot een terugtocht of de mensen tegen ons opzet", aldus de brief.

Bovendien laat het duidelijk zien dat de beweging ondanks een tijdelijke terugtrekking in de woestijn niet van plan is de regio de rug toe te keren. Volgens de brief is de groep bereid op ideologisch vlak concessies te doen om bondgenootschappen te slaan en de strijd te kunnen voortzetten.

Leren uit verleden
Het lijkt erop dat de radicale organisatie leert van in het verleden gemaakte fouten, zoals in Algerije en Somalië, maar ook rekening houdt met ontwikkelingen als de Arabische Lente, een volksrevolte die autoritaire regimes op de knieën dwong. Al-Qaida heeft altijd de filosofie gevolgd dat alleen met geweld grootschalige veranderingen kunnen worden bewerkstelligd.

Droukdel wordt verdacht van betrokkenheid bij tientallen zelfmoordaanslagen, waaronder de aanslag op een gebouw van de Verenigde Naties in Algerije die aan 37 mensen het leven kostte. De terughoudendheid die hij van zijn strijders verlangt, komt niet overeen met zijn eigen manier van optreden.

Droukdels brief is een van de zeer weinige interne documenten tussen al-Qaida-commandanten in Afrika die gevonden is. Mogelijk is het pas het eerste dat gepubliceerd is, zegt onderzoeker Mathieu Guidère van de Universiteit van Toulouse.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234