Maandag 24/02/2020

Permeke-bib in Antwerpen opent met drie dagen feest

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Eric Rinckhout

Een lezersfeest met meer dan veertig artiesten en auteurs, een meer dan zeven uur durend literair pleinfeest, drie boekenbals, een literair ontbijt en een boekenmarkt. Dat zijn de ingrediënten van de feestelijke driedaagse waarmee de nieuwe Antwerpse Centrale der Openbare Bibliotheken - kortweg Permeke bibliotheek - aan het De Coninckplein haar deuren opent. Het lange feestweekend, van vrijdag 22 tot en met zondag 24 april, is ook het slot van Antwerpen Wereldboekenstad (ABC2004), het boekenfestival dat een jaar geleden begon.

De driedaagse staat in het teken variatie en laagdrempeligheid. Om het grote publiek kennis te laten maken met de verscheiden collectie van de uitleenbibliotheek komen misdaadauteurs naast dichters aan het woord en is er aandacht voor reisverhalen, klassiekers en kinder- en jeugdliteratuur.

Op vrijdagavond 22 april wordt de Permeke bibliotheek officieel geopend, door Vlaams minister van Cultuur Anciaux, Antwerps burgemeester Patrick Janssens, de schepen voor Cultuur Philip Heylen en stadsdichter Ramsey Nasr, die ook de letter Z, de laatste aflevering van Stad van Letters, zal presenteren. Die avond zullen tientallen acteurs van Studio Herman Teirlinck in de Marktruimte van de bibliotheek bezoekers overvallen met hoofse poëzie, romantische verhalen en pornografische verzen. Op diverse plekken in de bib praten misdaadauteurs als Jef Geeraerts, Mieke Deloof en Bob Mendes met elkaar, is er een panelgesprek onder reisverhalenschrijvers (o.a. Bart Plouvier, Chris De Stoop, David Van Reybrouck), worden grote namen als Anne Provoost, Stefan Hertmans, Toon Tellegen en Bart Moeyaert geïnterviewd en laten BV's als Stijn Meuris, Tom Lanoye, Jan Bucquoy en Tine Embrechts zich testen op hun kennis van de klassieken. In de Kubus strijkt de levende bibliotheek van King Kong neer voor vraaggesprekken met onder meer Eric Antonis, Vitalski en Jeroen Olyslaegers. Er kan gegeten en gedronken worden in een feesttent. De dag wordt besloten met het ABC Kinderboekenbal in De Roma aan de Turnhoutsebaan.

Zaterdag 23 april - Wereldboekendag - begint met een literair ontbijt en eindigt met een Boekenbal Populaire, dit jaar niet in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten op het Zuid, maar wel in De Roma en toegankelijk voor iedereen. Het is de laatste dag van ABC2004: Antwerpen wordt afgelost door Montréal als Wereldboekenstad. Tussendoor is er de hele dag feest op het De Coninckplein met onder anderen Jan De Smet & Arne Van Dongen, Joke Van Leeuwen & Caroline Deutman, Warre Borgmans & Jokke Schreurs, Tom Lanoye & La Esterella en Guido Belcanto. Ramsey Nasr brengt die avond zijn nieuwste stadsgedicht.

Zondag 24 april strijkt de intussen populaire tweedehandsboekenmarkt neer samen met een reeks Literaire Salons. Het is ook de eerste dag dat er echt boeken kunnen worden uitgeleend. Voorts lopen er tentoonstellingen als Levende Schrijvers en Witboeken, een project waarbij iedereen zijn eigen 'Witboek' mocht volschrijven en weer inleveren. Om drie uur 's middags is er dan nog een literaire thé dansant in De Roma.

Het volledige programma vindt u op www.abc2004.be en op de nieuwe site www.permeke.antwerpen.be.

Inl. info@abc2004.be en tel. 03/224.85.00

n De nieuwe Permeke Bibliotheek op het Antwerpse De Coninckplein. Van vrijdag 22 tot zondag 24 april vindt daar een lang feestweekend plaats om de opening te vieren. (Foto Jimmy Kets)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234