Donderdag 25/02/2021

VideoRoeselare

▶ Pepperspray en vuistslag: incident met agent en jongere in Roeselare, parket opent opsporingsonderzoek

Screenshot uit het filmpje. Beeld RV
Screenshot uit het filmpje.Beeld RV

Op  een veel gedeeld filmpje is te zien hoe een politieman in Roeselare hard optreedt tegen een jongeman die geen mondmasker wil dragen. De jongeman daagt de agent uit, die reageert fors. ‘Als blijkt dat de politieman over de schreef is gegaan, zullen we maatregelen nemen’, zegt korpschef Curd Neyrinck. Het parket opent een opsporingsonderzoek en er komt ook een intern onderzoek naar de agent.

“Er werd een pv opgemaakt en we zullen een opsporingsonderzoek starten naar de feiten”, klinkt het bij het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk. “Er komt ook een intern tuchtonderzoek naar het gedrag van de agent.”

“Ik heb na het zien van de beelden onmiddellijk contact opgenomen met de korpschef om een objectief onderzoek in te stellen”, reageert Kris Declercq (CD&V), burgemeester van Roeselare. “Ik zal dit nauw opvolgen. Ik wil iedereen oproepen om in deze moeilijke tijden respect te hebben voor iedereen. Geweld en het niet respecteren van de regels is hoe dan ook nooit goed te keuren. Het bestrijden van corona zal enkel samen lukken.” 

Wat is er gebeurd?

Twee stadswachten spraken zaterdagmiddag op het skatepark Trax een jongeman aan omdat hij geen mondmasker droeg. Het kwam tot een discussie. Omdat die dreigde te escaleren, riepen de stadswachten de hulp in van de politie. 

Een agent kwam ter plaatse en sprak de jongeman aan. Die reageerde boos, en noemde de politieman ‘nazi’ en ‘fascist’. Waarna de agent hem een duw gaf. De jongere weigerde verschillende keren zijn identiteitskaart boven te halen. Daarop spoot de agent hem met pepperspray in het gezicht en gaf hij hem een slag.

Screenshot uit het filmpje dat een incident registreert in Roeselare tussen een politieman en een jongeman die geen mondmasker draagt of weigert dat te doen. Beeld RV
Screenshot uit het filmpje dat een incident registreert in Roeselare tussen een politieman en een jongeman die geen mondmasker draagt of weigert dat te doen.Beeld RV

In het filmpje is verder te zien hoe de jongeman uiteindelijk overmeesterd wordt. Hij wordt op z’n buik gemanoeuvreerd, de politieman gaat met z’n knie in z’n rug zitten zodat hij niet weg kan. Ook op de grond wordt nog met pepperspray gespoten. 

Seconden later arriveert een anoniem voertuig van de politie. De jongeman wordt geboeid meegenomen naar het commissariaat. Daar mag hij z’n ogen spoelen en weer beschikken. De gebeurtenissen op het skatepark lokten verontwaardigde reacties uit bij de aanwezige jongeren.

Curd Neyrinck, de grote baas van de politiezone RIHO, heeft de beelden intussen gezien. “Bewakingscamera’s op de site hebben alles glashelder geregistreerd”, zegt hij. “Morgen zullen we proces-verbaal opstellen over wat precies op die beelden te zien is. Ook filmpjes die circuleren op sociale media zullen meegenomen worden in het onderzoek. Het parket is intussen ingelicht over de zaak. Het is aan hen om te bepalen of er strafbare feiten zijn gepleegd.”

Neirynck wil nog geen uitspraken doen over de beelden. “We moeten eerst een totaalbeeld krijgen van wat zich daar precies heeft afgespeeld. De zaak draait rond het dragen van een mondmasker. Sensibilisering is op dit moment nog altijd prioriteit, nu de regels nog maar pas verstrengd zijn. Het is helemaal onze bedoeling niet om met iedereen over de straat te rollen die geen mondmasker draagt of weigert dat te doen. We willen graag zo snel mogelijk correct inschatten of de betrokken politieman over de schreef is gegaan. Als dat blijkt zo te zijn, zullen er gepaste maatregelen genomen worden.”

Burgemeester pleit voor wederzijds respect

De Roeselaarse burgemeester Kris Declercq (CD&V) reageerde zaterdagavond op de gebeurtenissen. “Ik werd in de vooravond ingelicht van een incident op de TRAX-site en begrijp de vele reacties. Ik heb na het zien van de beelden onmiddellijk contact opgenomen met de korpschef van de politie om een objectief onderzoek in te stellen. Ik zal dit nauw opvolgen. Hoe dan ook wil ik graag iedereen oproepen om in deze moeilijke tijden respect te hebben voor iedereen. Voor de handhaving, de regels en je medemens. Geweld en het niet respecteren van de regels is hoe dan ook nooit goed te keuren. Het bestrijden van corona zal enkel maar samen lukken”, staat er te lezen.

null Beeld RV
Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234