Woensdag 23/06/2021

Peperdure reizen en soms een bonnetje in België

Uit de reisonkostennota's van de Europese Commissie komen enkele wel erg dure tripjes naar boven, zoals heen en terug Bakoe voor 75.000 euro. Ook Marianne Thyssen (CD&V) heeft zich laten vergoeden voor reizen die moeilijk te verantwoorden zijn.

De Europese Commissie heeft voor het eerst in haar geschiedenis haar reisonkostennota's publiek gemaakt. De Spaanse ngo Access Info Europe vroeg daar drie jaar geleden om via de wet op openbaarheid van bestuur en kreeg nu de onkosten van reizen in januari en februari 2016. Kristof Clerix van Knack analyseerde de gegevens.

De 28 eurocommissarissen deden in die twee maanden 261 officiële reizen, in 26 EU-landen en 23 landen buiten de Unie. Dat kost de belastingbetaler in totaal 492.000 euro, of per eurocommissaris 8.790 euro per maand.

Dat gemiddelde is vertekend door de reizen van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Federica Mogherini, de EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken. Voor enkele trips charterden zij een vliegtuig, een zogeheten air taxi of luchttaxi. Daardoor kostte een topontmoeting van Juncker in Rome meer dan 26.000 euro. Een luchttaxi van Mogherini naar Bakoe, in Azerbeidzjan, en het Armeense Jerevan, kostte 75.118 euro.

Met zestien missies heeft de Belgische eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) de meeste trips achter haar naam, maar het bedrag van haar onkosten is beperkt. Het gaat vooral om verplaatsingen binnen België. Opmerkelijk is dat zes daarvan nieuwjaarsrecepties van haar eigen partij CD&V zijn.

Het gaat om de nationale nieuwjaarsreceptie in Antwerpen (48,30 euro) en de lokale nieuwjaarsrecepties van CD&V in Ninove (48,30 euro), Sint-Truiden (19,32 euro), Lubbeek (19,32 euro), en Westerlo (19,32 euro) en een missie naar de CD&V-afdeling in Wuustwezel (19,32 euro). Samen kwam dat neer op 181,70 euro.

Die bedragen komen overeen met de vergoeding die Eurocommissarissen kunnen vragen voor missies buiten Brussel. Die wordt berekend in functie van de duur van de missie. Voor 6 uur of minder gaat het om 19,32 euro, voor 6 tot 12 uur om 48,30 euro. Het zijn relatief kleine bedragen, maar Thyssen laat zich dus door de commissie vergoeden om aanwezig te zijn op bijeenkomsten van haar eigen partij.

Teambuilding

"Die bezoeken zijn wel degelijk gelinkt aan haar werk als eurocommissaris", zegt de woordvoerder van Thyssen. "Commissievoorzitter Juncker heeft de commissarissen opgeroepen om de interactie met de bevolking in eigen land op te zoeken en het beleid van de commissie uit te leggen. De nieuwjaarsrecepties zijn daarvoor een uitgelezen moment."

Thyssen is met haar medewerkers ook op teambuilding geweest in die periode, voor 1174,8 euro. Het was immers geen teambuilding in België, maar in Rome, waardoor vliegtuigkosten en hotelovernachtingen betaald moesten worden. Ook dat is te verantwoorden.

"De teambuilding was tegelijkertijd een studiebezoek. Er is gekozen voor Italië omdat het land net belangrijke arbeidsmarkthervormingen had doorgevoerd", zegt de woordvoerder van Thyssen. "Het kabinet had er diepgaande uitwisselingen met deskundigen en ambtenaren in Rome over de uitdagingen." Zo had Thyssen er ook een bilaterale ontmoeting met de Italiaanse minister Poletti.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234