Donderdag 01/06/2023

Onderwijs

PEP wil jongeren onderwijskansen geven

Rihab Hajjaji wil met PEP kansarme jongeren op de juiste plaats in het onderwijs krijgen. Beeld Bas Bogaerts
Rihab Hajjaji wil met PEP kansarme jongeren op de juiste plaats in het onderwijs krijgen.Beeld Bas Bogaerts

Puur toeval, noemt Rihab Hajjaji, een 26-jarige vrouw van Marokkaanse origine, het feit dat ze als eerste in haar familie een diploma hoger onderwijs haalde. Vandaag lanceert ze PEP, een organisatie die kansarme jongeren op de juiste plaats in het onderwijs wil krijgen.

Lvb

Rihab Hajjaji heeft een master toegepaste economische wetenschappen (TEW) van de Universiteit Antwerpen op zak. Ze heeft dat naar eigen zeggen te danken aan de 'blanke concentratieschool' waar ze in het middelbaar les volgde. "We woonden in de straat in Merksem waar de Sint-Lutgardisschool ligt. Het was dus puur toeval dat ik daar terechtkwam", zegt ze. "Het gevolg was wel dat ik op mijn 18de omringd werd door jongeren voor wie het normaal was om hoger onderwijs te volgen. Op die leeftijd laat je je nog leiden door je omgeving en is het heel moeilijk om tegen de stroom in te gaan."

De juiste rolmodellen, daar draait het dus om. Daarom werkt PEP met coaches. Er hebben zich al honderd vrijwilligers aangemeld om samen met kansarme jongeren de schoolrapporten te bespreken en hen te begeleiden naar een A-attest. Daarnaast zal PEP alle relevante informatie over ons onderwijssysteem doorgeven aan de jongeren en hun ouders, zoals bijvoorbeeld wie in het bijzonder onderwijs thuishoort.

"Mijn tweelingbroertjes kregen in de derde kleuterklas het advies om naar het bijzonder onderwijs te gaan, omdat ze een taalachterstand hadden", vertelt Hajjaji. "Niemand heeft mijn moeder, een huisvrouw, verteld dat ze tegen dat advies in kon gaan. Intussen zijn mijn broers 17, volgen ze het vijfde middelbaar ASO en dromen ze ervan over anderhalf jaar naar de universiteit te gaan."

Positief verhaal

Hajjaji zelf werkt als business consultant bij IBM. "Voor ik deze job deed, wist ik niet eens dat die bestond. Voor je kunt werken om iets te bereiken, moet je weten wát je kunt bereiken. Dus zullen we een beurs organiseren waar rolmodellen hun job voorstellen aan jongeren uit kansengroepen." Hajjaji zette het PEP-project 'na haar uren' op poten. Er is weliswaar steun van de Koning Boudewijnstichting, de stad Antwerpen en talrijke bedrijven, maar verder draait het volledig op vrijwilligers. "We hebben budget nodig, want we zouden graag iemand fulltime aanwerven."

Vanavond wordt PEP officieel gelanceerd in De Roma in Borgerhout. Ook minister Crevits, die mee op de kar is gesprongen, zal er speechen. "Logisch", vindt Hajjaji. "Want we brengen een positief verhaal. We zijn er niet om te klagen en te zagen."

De oprichting van de vzw PEP past helemaal in de discussie over het N-VA-voorstel om IQ-tests in te voeren in het onderwijs. Econoom Andreas Tirez (Liberales) is voorstander: 'Er gaan nu te veel talent verloren'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234