Zondag 22/05/2022

Pentagon: 'Klimaat grotere dreiging dan terrorisme'

Dramatische klimaatsveranderingen op zeer korte termijn vormen een grotere bedreiging voor de wereld dan terrorisme. Tegen 2020 kent West-Europa een Siberisch klimaat. Hongersnood, migratiestromen en droogte zullen wereldwijd leiden tot oorlogen en de kans op een kernoorlog wordt reëel. Dat blijkt uit een intern rapport van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. De studie werd gelekt naar de Britse kwaliteitskrant The Observer omdat ze door de entourage van VS-president George W. Bush in de doofpot werd gestopt.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Dat er onder invloed van de menselijke activiteit klimaatswijzigingen optreden, daar bestaat in wetenschappelijke kringen zo goed als een consensus over. De recentste publicaties van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een panel van topklimatologen en andere wetenschappers, schetsen een ontluisterend beeld van een klimaat op drift.

De studie uitgevoerd in opdracht van het Pentagon gaat nog een stap verder. Waar het IPCC de impact van de klimaatsveranderingen op de middellange termijn situeert, verwacht het Amerikaanse ministerie van Defensie dramatische klimaatswijzigingen op zeer korte termijn. Vanaf 2005 verwachten de experts een toename van het aantal spectaculaire vloedgolven en een stijging van de zeespiegel waardoor miljoenen mensen getroffen worden. Nog twee jaar verder zouden de stormen en vloedgolven een omvang bereiken die grote delen van Nederland onbewoonbaar zouden maken. Den Haag zou onder invloed van die stormen volledig leeglopen. De gemiddelde temperatuur in West-Europa zou ongeveer 4 graden Celsius lager komen te liggen tegen 2020 en in de zomer zou het aantal dagen met temperaturen boven 32 graden Celsius met een derde toenemen.

"Dat scenario impliceert dat de zomers ongeveer 2 graden warmer zouden zijn en de winters 6 tot 8 graden kouder", zegt professor klimatologie Hugo Poppe. "In de zomer zouden we hier dan een mediterraan klimaat hebben terwijl Brussel in de winter het klimaat zou hebben van Helsinki, een plek waar in de winter de Baltische Zee dichtvriest. Om dat scenario te verkrijgen moet de golfstroom stilvallen, zodat we veel minder aanvoer uit het westen en veel meer landlucht uit het oosten zouden krijgen met koude winters, hete zomers en veel minder neerslag tot gevolg."

Volgens Hugo Poppe is het scenario weinig realistisch. "Voor een dergelijke opwarming moet eerst de reusachtige hoeveelheid water op onze planeet opwarmen. De energie die daarvoor nodig is, is gigantisch en kan naar mijn inschatting niet op zo'n korte termijn vrijgemaakt worden. Ons klimaat is conservatief."

Hetzelfde kan worden gezegd van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Precies het feit dat het Pentagon moeilijk als een door ecologisten geïnfiltreerde progressieve organisatie kan worden afgeschilderd, maakt het rapport opmerkelijk. De studie werd besteld door defensieadviseur Andrew Marshall en uitgevoerd door Peter Schwartz en Doug Randall. Het scenario dat in het rapport wordt uitgetekend wordt door de onderzoekers zelf als 'plausibel' omschreven. Aan The Observer verklaarde Doug Randall dat het mogelijk al te laat is om rampen te voorkomen. De impact van de opwarming is ook amper te overzien. Droogte, hittegolven, koudegolven, het mislukken van oogsten, hongersnoden, gigantische migratiestromen, plunderingen, epidemieën en oorlogen zijn inherent aan een klimaat op drift. De onderzoekers gaan er ook van uit dat nieuwe territoriale spanningen de ontwikkeling van kernwapens in een stroomversnelling zal brengen. De eindconclusie stelt dat de klimaatsverandering een belangrijkere bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten inhoudt dan het wereldwijd terrorisme. Het rapport moet dan ook als een donderslag bij heldere hemel zijn aangekomen bij VS-president George W. Bush. Volgens de regering-Bush bestaat het broeikaseffect en de opwarming van de aarde niet. Eerder deze week kreeg de Amerikaanse president nog tegenwind van een groep vooraanstaande wetenschappers die de president verweten wetenschappelijk onderzoek te gebruiken of te negeren naargelang het past in zijn doctrine. Waarnemers gaan er alvast van uit dat John Kerry, de vermoedelijke Democratische tegenstander van Bush in de race om het Witte Huis, het rapport van het Pentagon zal gebruiken.

Koude winters: in 2020 zou de gemiddelde temperatuur in West-Europa 4 graden dalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234