Donderdag 01/12/2022

Pensioenspaartankers boeken verlies

De Belgische pensioen-spaarfondsen konden het gemiddelde verlies in 2011 beperken tot 5,2 procent. Het defensieve pensioenspaarfonds van Argenta sluit als enige het jaar af met winst. Het is een van de kleinste pensioenspaarfondsen.

Het defensieve pensioenspaarfonds van Argenta won in 2011 0,8 procent. "Het is een speedboot met twee buitenboordmotoren", reageert beheerder Johan Van Geeteruyen van Petercam. Het fonds werd pas in november 2010 gelanceerd en vandaag zit er zo'n 36 miljoen euro in. "Dat maakt dat je snel een bocht van 180 graden kan maken, indien nodig."

Snelle wijzigingen doorvoeren in de portefeuilles van de miljardenfondsen is daarentegen heel wat moeilijker. Zij verloren in 2011 gemiddeld 7,9 procent. Niet enkel de grootte van de portefeuille, maar ook de statuten van die pensioen-spaartankers beperken de bewegingsvrijheid van de beheerders.

Van Geeteruyen mag met het dynamische pensioenspaarfonds van Argenta even 'defensief' gaan als met het defensieve fonds, een enorme vrijheid. In de loop van 2011 bouwde hij het percentage aandelen af tot 42 procent, tegenover 70 procent in het begin van het jaar. Defensieve fondsen investeren doorgaans het grootste deel van hun middelen in obligaties, dynamische fondsen beleggen vooral in aandelen.

Bart Van Poucke, die de drie pensioenspaarfondsen van BNP Paribas Fortis beheert, heeft veel minder vrijheid. "Voor het dynamische fonds is het percentage aandelen vastgelegd op 70 procent, voor het neutrale op 50 procent en voor het defensieve op 30 procent. Daar kan ik 5 tot 10 procent van afwijken. Als beleggers op een bepaald moment minder of meer risico willen, dan kunnen ze tussen de verschillende fondsen switchen." Dat kan zelfs een paar keer per jaar kosteloos.

Van Poucke is niet rouwig om zijn gebrek aan vrijheid. "Het was een turbulent jaar. Als je probeert in te spelen op de gebeurtenissen, dan loop je meestal achter de feiten aan." Hij hield wel veel meer cash aan dan normaal, om te kunnen inspelen op opportuniteiten. Die buitenkansen deden zich tot op vandaag niet voor, zodat er nog altijd veel cash in het fonds zit.

Zowel Van Poucke als Van Geeteruyen nemen een afwachtende houding aan in het nieuwe jaar. Van Geeteruyen: "Er moeten binnenkort weer veel schulden worden geherfinancierd. De eurozone zit in een recessie. Bovendien verwacht ik geen sterke heropleving van de markten, zoals in 2009. Het beste waar we op kunnen hopen, is een stabilisering of een licht herstel in de tweede jaarhelft."

Bij de grote pensioenspaarfondsen is de rode lantaarn voor het dynamische fonds van Dexia (-11 procent). De beheerder was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Wisselend succes

Onder de kleine fondsen scoorde Accent (-5,8 procent), het pensioenspaarfonds van Société Générale Private Banking, het slechtst. Jan Deprez speelde nochtans met wisselend succes in op de schuldencrisis, het thema van het jaar. Hij nam in de zomer winst op Duitse én Nederlandse overheidsobligaties. Deprez: "Ik heb geld versast in de richting van Belgisch staatspapier op het moment dat de Belgische rente de lucht in schoot, en een klein beetje richting Spanje." Hij is niet defaitistisch, want hij gelooft dat Europa "met de nodige blutsen en builen" uit zijn identiteitscrisis zal geraken.

Het aandelenluik van het fonds wordt sinds 1 december beheerd door Stijn Elebaut. "Ik heb hier en daar al wat accentjes verlegd, maar veel heb ik niet gewijzigd", zegt Elebaut, tot voor kort analist bij de private bank. "Ik heb wat posities in de autosector afgebouwd en zo het fonds nog wat minder cyclisch gemaakt. Daarnaast heb ik een paar ondergewaardeerde smallcaps opgepikt, zoals RHJ International, Zetes en Exmar."

In 2012 zullen pensioenspaarders maximum 910 euro kunnen invullen op hun belastingbrief, volgens berekeningen van De Tijd. Daarvan kunnen de spaarders 273 euro, ofwel 30 procent terugkrijgen via hun inkomstenbelasting. Vorig jaar was dat nog 30 tot 40 procent.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234