Vrijdag 23/07/2021

Pensioenhervorming treft vooral vrouwen

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) treft in de eerste plaats vrouwen door werklozen minder pensioen te geven. Bovendien lijkt de maatregel weinig efficiënt.

Wie een hele carrière effectief werkt, moet daar ook voor worden beloond bij zijn pensioen. Dat is de basisgedachte van pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR). Mensen die meer dan een jaar werkloos zijn of op brugpensioen gaan, zullen voor die periodes slechts recht hebben op het minimumbedrag wanneer hun pensioen wordt berekend.

De redenering klinkt vrij logisch, maar toch is ze niet onschuldig. Een hele groep zal daardoor op termijn een lager pensioen ontvangen. Iemand die op het einde van zijn carrière een jaarloon van 40.000 euro had en vier jaar werkloos is geweest, zal maandelijks tot 69 euro minder pensioen opstrijken. Dat blijkt uit berekeningen van Groen. Iemand met het mediaaninkomen (34.250 euro per jaar), verliest tot 45 euro per maand.

Bovendien dreigen vrouwen het eerste slachtoffer te worden. Velen onder hen hebben onvolledige carrières. Ze blijven vaker thuis voor de kinderen of werken in precaire sectoren. Uit cijfers van het Planbureau blijkt dat recent gepensioneerde vrouwen gemiddeld 37 procent van hun carrière niet actief waren. Het gaat dan ook om periodes van zwangerschapsverlof of tijdskrediet, maar vooral werkloosheid is verantwoordelijk voor die periodes van niet-werken.

"Opnieuw neemt de regering maatregelen tegen vrouwen", klaagt Groen-Kamerlid Evita Willaert aan. "Op die manier neemt de pensioenkloof tussen man en vrouw verder toe." Haar collega Wouter De Vriendt vult aan: "Een groep die het nu al moeilijk heeft, langdurig werklozen, wordt nog eens extra financieel gestraft."

Ook Frank Vandenbroucke, voorzitter van de Academische Raad voor het Pensioenbeleid, reageert kritisch. "Dat niet-gewerkte periodes ook meetellen voor het pensioen is maatschappelijk erg belangrijk", stelt hij. "Dat de regering stappen zet om dat principe af te bouwen, vind ik jammer."

Hij denkt ook dat de maatregel weinig effect zal hebben. "Ik ben een groot voorstander van een streng activeringsbeleid voor wie werkloos is. Maar heeft het zin hen tien of vijftien jaar nadien nog eens te treffen? Dat helpt hen niet aan een job. Het is ook niet fair tegenover wie onvrijwillig werkloos is. Zeker omdat onze wettelijke pensioenen al zo laag zijn." Vandenbroucke benadrukt dat hij niet in naam van de Academische Raad spreekt, omdat die de kwestie nog niet intern heeft besproken.

Compensatie

Ook binnen de regering was er protest gerezen toen Bacquelaine begin dit jaar voor het eerst zijn plannen uit de doeken deed. CD&V-pensioenexperte Sonja Becq klinkt intussen milder. "Laten we vooral afwachten hoe de maatregel concreet wordt uitgevoerd", zegt ze. Ze wijst er ook meteen op dat de mogelijkheden voor zorgverlof net zijn uitgebreid. "Die tellen wel mee voor de pensioenopbouw. Dus dat compenseert."

Bacquelaine benadrukt dat er niet wordt geraakt aan verworven rechten. Voor wie nu al met pensioen is, verandert er niets. Voor wie aan het einde van zijn carrière zit, komen er overgangsmaatregelen. De sociale partners buigen zich binnenkort over de verdere uitwerking. Wie in het verleden werkloos is geweest, ontsnapt mogelijk aan de nieuwe regeling, maar dat is niet helemaal duidelijk.

En het verschil tussen man en vrouw? "Steeds meer vrouwen hebben een volwaardige carrière", zegt zijn woordvoerder Koen Peumans. "Het verschil zal op termijn verdwijnen. Het is niet aan de pensioenminister om een scheefgetrokken situatie op de arbeidsmarkt achteraf recht te trekken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234