Donderdag 26/05/2022

Update

"Pensioenhervorming geeft noch zekerheid, noch verbetering"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De inkt van de voorstellen van de commissie Pensioenhervorming is nog niet droog of de socialistische vakbond ABVV schiet ze al af. "Er wordt helemaal geen duidelijkheid gegeven: we gaan 'punten' opbouwen waarvan we de waarde niet kennen." Ook het ACOD vindt de voorstellen "onverteerbaar".

Stefan Grommen

Het ABVV stelt dat onze pensioenen tot de laagste van Europa behoren. "Het was vandaag dus het moment geweest om deze lage pensioenen op te trekken van 60 naar 75 procent van de lonen van hele loopbaan. De kostprijs hiervan is haalbaar: 2,4 miljard euro. Helaas, harmoniseren betekent in België blijkbaar alleen maar 'downsizing'", klinkt het bij de vakbond.

Dat de commissie ons nog langer wil laten werken, begrijpt het ABVV niet. "Onze arbeidsmarkt geraakt op deze manier stilaan overbevolkt. Er wordt ons dan wel om de oren geslagen met cijfers van het aantal mensen dat in de volgende jaren de arbeidsmarkt zou verlaten. Maar men 'vergeet' tegelijkertijd te vermelden dat meer vrouwen en jongeren nieuw op deze arbeidsmarkt komen. Het is pas vanaf 2020 dat de beroepsbevolking langzaam zal beginnen afnemen."

Relance
Het optrekken van de (brug)pensioenleeftijd helpt volgens de socialistische vakbond ook trouwens niet om de vergrijzing te betalen. "We weten ook al lang dat de optrekking van de brugpensioenleeftijd het aantal bruggepensioneerden doet dalen (-20.000 tegen 2016) maar gecompenseerd wordt door meer zieken (+52.000) en oudere werklozen (+7.000), met een slechter statuut en meer kosten voor de sociale zekerheid"

"Het zou veel beter zijn in te zetten op economische relance. Een stijging van ons bbp met 0,25 procent maakt op termijn een verschil in kostprijs van 1 procent bbp."

Niet eenvoudiger
In het rapport ziet het ABVV ook onvoldoende concrete maatregelen om ons toe te laten om langer te werken. "Het komt erop neer dat de werkgevers weer algemeen opgeroepen worden om het werk "haalbaarder" te maken. De invoering van het deeltijds pensioen is de enige concrete piste, waarvan de modaliteiten trouwens nog moeten uitgewerkt worden."

Eenvoudiger wordt het er volgens de bond ook niet op: "Er zouden nu liefst drie pensioenstelsels komen: een wettelijk pensioen, een tweede pijler én een individueel gekapitaliseerd systeem, dat bovendien naar keuze bij de overheid of de privé beheerd wordt."

"Onverteerbaar"
Ook de ACOD-vakbond staat niet te springen voor de hervorming. "In een eerste analyse valt ons op de dat Commissie gepoogd heeft de Belgische pensioenen te vereenvoudigen door alles op één leest te schoeien. Praktisch betekent dit dat de pensioenen van de openbare sector worden verlaagd naar het niveau van de privé - een pensioen dat veel te laag is om menswaardig van een oude dag te genieten."

De ACOD stelt al langer dat de ambtenarenpensioenen niet te hoog zijn. "Ze komen overeen met het gemiddelde pensioen in de EU. Het ambtenarenpensioen is een vorm van uitgesteld loon. Het maakt integraal deel uit van de maktconforme verloning van een werknemer in de openbare sector. Hieraan afbraak doen betekent dus een looninlevering van minstens 5 procent. Voor de ACOD is dit onverteerbaar."

De Pensioencommissie heeft volgens het ACOD in haar werk niet nagedacht over de vergrijzing, "maar enkel een lineaire besparingsoefening gemaakt op het budget vanuit een macro-economisch standpunt". "Het belang van de werknemers, zowel van de privé als van de openbare dienst heeft ze volledig uit het oog verloren. Het gevolg is dat wie lang en hard gewerkt heeft een te laag pensioen zal ontvangen."

VBO: "Vinger op de wonde"
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) meent dat het rapport van de Commissie Pensioenhervorming "de vinger op de wonde legt". "De nieuwe federale regering kan dit rapport niet naast zich neerleggen omdat het nogmaals aangeeft dat ons pensioenstelsel dringend aan een fundamentele en structurele bijsturing nood heeft", zegt de werkgeversorganisatie. "Het rapport stelt duidelijk dat grondige, structurele hervormingen noodzakelijk zijn om ons pensioenstelsel financieel leefbaar te houden. Een belangrijk aspect daarin is het doorvoeren van aanpassingen om rekening te houden met bepaalde evoluties, zoals de demografie en de stijging van de levensverwachting", zegt het VBO.

"Het rapport maakt ook duidelijk dat een pensioenbeleid gebaseerd moet zijn op repartitie en kapitalisatie. Voor het VBO betekent dit een pensioenbeleid voor loontrekkenden gestoeld op drie pijlers waarbij, naast het wettelijk pensioen, het aanvullend pensioen belangrijk blijft en ook via individueel pensioensparen een appeltje voor de dorst moet kunnen worden voorzien", aldus de werkgevers.

Het VBO wil wel "waakzaam" blijven dat de de tweede pijler niet ontmoedig wordt via bijvoorbeeld een te zware belastingheffing.

OKRA: "Grondige reflectie over toekomst"
Ook OKRA, de grootste ouderenorganisatie van het land, reageert verheugd op de "grondige reflectie over de toekomst" van de commissie. Deze voorstellen reiken verder dan één legislatuur, looft OKRA. De ouderenorganisatie is tevreden dat er wordt afgeweken van de besparingsoptiek. "Het is onmogelijk te vertrekken vanuit die optiek wil men de toekomst van de Belgische pensioenen veilig stellen."

"Het wettelijk pensioen in België is geen vetpot en de armoedecijfers bij ouderen zijn beduidend hoger dan bij de rest van de bevolking. Het eerste uitgangspunt van de Commissie - solidariteit en het garanderen van een passende levensstandaard - sluit hier goed bij aan", stelt de organisatie voorts. "Maar de individuele verantwoordelijkheid die ieder van ons draagt is evenzeer belangrijk, wil het systeem voldoende maatschappelijk gedragen zijn. OKRA moedigt alvast aan dat personen mede-regisseurs van hun loopbaan worden en zicht krijgen op de pensioenopbouw tijdens hun carrière."

De oprichting van een tripartiet Nationaal Pensioencomité, om de aanbevelingen verder uit te werken, kan op de steun van OKRA rekenen.

Voka: "Geen hogere belastingen op pensioen"
Voka is geen voorstander van een progressieve belasting op de tweede en derde pensioenpijler. "Dat is de hogere lonen, die al het zwaarst belast worden in Europa, nog eens meer laten belasten", klinkt de reactie van de Vlaamse werkgeversorganisatie op het rapport. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, pleit zelf voor de loopbaanrekening, met een jaarlijks overzicht van de pensioenrechten. In die zin steunt ze de voorstellen van de pensioencommissie, die een puntensysteem wil invoeren.

Daarnaast vindt Voka dat zowel de tweede als derde pensioenpijler nodig zijn, in aanvulling op het wettelijk pensioen. De tweede en derde pensioenpijler progressief belasten, kan niet. "Het wettelijk pensioen is voor hogere lonen al afgetopt. Dus ze dragen al meer bij dan wat ze terugkrijgen. Daarnaast hebben we een progressieve fiscaliteit. Dus het is niet logisch dat ze voor de derde keer solidair moeten zijn op hun gespaard tweede - en derdepijlervermogen", aldus gedelegeerd bestuurder Jo Libeer.

Dalende groei
Voor Libeer gaat de pensioencommissie ook voorbij "aan de dalende structurele groei in België". Wie de vergrijzing wil aanpakken, moet ook de groei en de concurrentiepositie onder handen nemen, luidt de teneur.

Voor Voka moet de pensioenregeling ten slotte langer werken stimuleren. "Daarom zou de regering de pensioenleeftijd best over 10 jaar geleidelijk aan optrekken tot 67 jaar. Laat ons beginnen met één extra maand voor de huidige 64-jarige", aldus Libeer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234