Vrijdag 24/03/2023

Belangrijk nieuwsBinnenland

Pensioenen en uitkeringen stijgen en militairen krijgen voor het eerst in 20 jaar opslag: dit verandert op 1 maart

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

We gaan vandaag een nieuwe maand in, en dat brengt nieuwe regels met zich mee. Zo gaan de pensioenen en uitkeringen met 2 procent omhoog. Dit verandert er allemaal op 1 maart.

TTR

Pensioenen en uitkeringen met 2 procent omhoog

De pensioenen en de uitkeringen gaan in maart met 2 procent omhoog. Dat is het gevolg van de overschrijding in februari van de spilindex. Een maand na de overschrijding van de spilindex worden de uitkeringen en de pensioenen geïndexeerd met 2 procent, en twee maanden later volgen de weddes in de openbare sector.

In januari gingen de uitkeringen en pensioenen ook al eens omhoog met 2 procent, na een overschrijding van de spilindex in december. En in oktober wordt nog een overschrijding verwacht. Met andere woorden: in een jaar tijd zullen de uitkeringen, pensioenen en ambtenarenweddes drie keer met 2 procent zijn verhoogd.

Militairen krijgen eerste loonsverhoging in 20 jaar

De Belgische militairen krijgen vanaf 1 maart een loonsverhoging. Het gaat om de eerste loonsverhoging voor militairen in twintig jaar. De loonsverhoging maakt deel uit van het plan van de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) om het militair beroep op te waarderen. De herwaardering wordt in verschillende fasen uitgerold tussen maart 2022 en januari 2024. De concrete toepassing zal afhangen van de personeelscategorie, graad en opgebouwde anciënniteit, waardoor de verhoging voor iedere militair dus anders zal zijn.

“Ik heb een lijn getrokken onder de jarenlange besparingen op Defensie en het defensiepersoneel. Het personeel is de motor van Defensie, en het is samen met het personeel dat we de transformatie en de heropbouw willen voortzetten”, lichtte Dedonder de beslissing toe. Defensie wil deze legislatuur meer dan 10.000 militairen aanwerven. Daarnaast moet het burgerpersoneel evolueren naar 15 procent of meer dan 3.000 burgers in 2025. Door in te zetten op een betere verloning wil Defensie een aantrekkelijke en concurrentiële speler op de arbeidsmarkt worden.

Verslagen van Zorginspectie van woonzorgcentra worden openbaar gemaakt

De verslagen van de Zorginspectie over de Vlaamse woonzorgcentra zullen vanaf 1 maart openbaar gemaakt worden. De inspectieverslagen van de kinderdagverblijven zullen “in de mate van het mogelijke zo snel mogelijk gepubliceerd worden”, laat het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten. “Het gaat over heel wat persoonsgegevens.”

Verschillende verslagen en rapporten van de Zorginspectie zijn nu al voor iedereen beschikbaar, maar vanaf dinsdag geldt dat dus ook voor verslagen die vandaag nog enkel passief openbaar zijn, dus op vraag. Bedoeling is ook om de lijst met voorzieningen die onder verhoogd toezicht staan, te publiceren op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Vanaf het voorjaar 2020 vonden er inspectiebezoeken plaats met de verfijnde inspectiemethodiek en verslaggeving, maar voorlopig zonder actieve publicatie van de verslagen. Nu de normale werking in de woonzorgcentra grotendeels werd hernomen, kon het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid de eerste bezoeken positief evalueren en wordt de stap naar actieve openbaarheid gezet.

Dat betekent dat de verslagen van inspecties in woonzorgcentra die plaatsvinden na 30 september 2021, gepubliceerd zullen worden op de website van de Zorginspectie. De eerste verslagen zullen dus gegroepeerd online komen vanaf 1 maart. Op termijn moet alle bruikbare info over voorzieningen gebundeld worden op één site, zodat gebruikers een weloverwogen keuze kunnen maken.

Lees ook

Zo werkt pervers samenspel tussen vastgoedfondsen en zorggroepen in woon-zorgsector

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234