Woensdag 20/10/2021

Pensioenbetoging

Pensioenbetoging: waar zal morgen de grootste hinder zijn?

De betoging in december 2017.  Beeld belgaimage
De betoging in december 2017.Beeld belgaimage

De vakbonden verwachten morgen veel volk in Brussel voor de nationale actie tegen het pensioenbeleid van de regering. Bij welke diensten zal u bijgevolg hinder ondervinden? En geraakt u op het werk?

Morgen verzamelen de bonden om 10 uur aan het Noordstation in Brussel en een uur later vertrekt de manifestatie. Er is een nationale stakingsaanzegging, maar het is volgens de bonden niet de bedoeling dat er volledige sectoren of bedrijven stilgelegd wordt. Het is er hen vooral om te doen zo veel mogelijk volk te verzamelen in Brussel.

Het resultaat zal echter wel zijn dat verschillende openbare diensten gesloten zullen zijn en bepaalde dienstverlening op halve kracht draait.

Staakt of rijdt het openbaar vervoer?

Bij de NMBS wordt weinig hinder verwacht, want de vakbonden willen kunnen garanderen dat betogers in Brussel geraken. Op hun vraag wordt het treinaanbod naar de hoofdstad zelfs versterkt, zegt spoorwegmaatschappij NMBS.

Er zullen woensdag acht extra treinen naar Brussel rijden, buiten de piek, vanuit Luik, La Louvière, Moeskroen, Antwerpen en Oostende. De betogers kunnen ook gebruikmaken van een speciaal evenementenbiljet, dat meestal goedkoper uitkomt dan een gewoon biljet.

De Lijn verwacht wel grote problemen. Van donderdag tot zondag is er daar sowieso een staking gepland door protest van ACOD en ACLVB tegen de geplande reorganisatie bij De Lijn. Gezien die protesten verwacht de vervoersmaatschappij dat heel wat personeel ook op woensdag zal deelnemen aan het algemene pensioenprotest.

"De hinder zal vermoedelijk het grootste zijn in de steden, daar zoek je beter een alternatief", zo klinkt het in een mededeling. De Lijn raadt aan om de website de komende dagen in de gaten te houden, omdat het moeilijk te voorspellen is waar de hinder het grootst is.

Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht grote hinder en raadt haar reizigers aan om alternatieven te zoeken.

Zijn de scholen open?

De grootste actiebereidheid wordt verwacht bij leerkrachten en ander onderwijzend personeel. De christelijke onderwijscentrale verwacht 5.000 tot 10.000 leerkrachten in Brussel.

De katholieke koepel en het gemeenschapsonderwijs krijgen echter geen goed zicht op welke scholen in opvang voorzien en welke dicht zullen blijven, maar verwachten dat ouders op tijd verwittigd worden.

Het GO! heeft voorlopig enkel weet van een school in het Limburgse Gingelom, De Regent, dat morgen de deuren sluit. Alle leerkrachten staken daar en de ouders zijn verwittigd.

In Antwerpen worden de lessen in 35 van de 101 basisscholen geschrapt. In Gent sluit 1 stedelijke basisschool. In beide steden zou de impact op het stedelijk secundair onderwijs beperkt zijn.

Zal er post zijn?

Bpost verwacht een verstoorde bedeling van de post met grote regionale verschillen, afhankelijk van de lokale actiebereidheid. Of u totaal geen post zult krijgen, valt nu nog niet te voorspellen.

"Dat is koffiedik kijken, want alles is afhankelijk van de aanvoer en afvoer van brieven en pakjes deze nacht", zegt woordvoerder Barbara Van Speybroeck. "Het hangt ervan af in welke mate ze vanuit de sorteercentra naar onze distributiecentra worden gebracht."

Uw krant zal vermoedelijk wel normaal bezorgd worden, denkt de woordvoerder.

Wat met uw afval?

Heel wat gemeentelijke diensten zullen hinder ondervinden doordat personeelsleden deelnemen aan de betoging. De loketten zullen in vele gevallen open blijven, maar bijvoorbeeld de afvalophaling kan hinder ondervinden.

In Gent is het sowieso geen afvalophaling op woensdag, maar intercommunale Ivago verwacht hinder bij de recyclageparken. Vermoedelijk zullen ze geopend zijn, maar onderbemand.

In Oost-Vlaams-Brabant verwacht Ecowerf geen hinder in recyclageparken, maar wel bij de afvalophaling. Het papier en karton zal in Bekkevoort een dag later opgehaald worden. In Landen wordt de ophaling van papier en karton en PMD geannuleerd. Ecowerf verzoekt de inwoners van Landen om hun afval naar de recyclageparken te brengen. In andere gemeentes verwacht de afvalophaler geen problemen.

Net Brussel, de Brusselse afvalbeheerder, weet nog niet hoeveel personeelsleden zullen deelnemen aan de staking. De inwoners van de gemeentes waar morgen afvalophaling voorzien is, worden verzocht hun afval buiten te zetten.

Ook in Antwerpen mogen inwoners hun afval op straat zetten. In de gemeentes die onder de stedelijke afvaldienst vallen, wordt echter hinder verwacht. Het zou kunnen dat het afval op sommige plaatsen een dag langer blijft staan. Daarom worden inwoners verzocht om PMD en papier en karton indien mogelijk een week langer binnen te houden. De 9 recyclageparken van Stad Antwerpen zullen gesloten zijn.

Bij Igean, de dienst die in de bredere regio rond Antwerpen het afval ophaalt, hebben ze geen indicaties dat er hinder zou zijn.

Er zijn met andere woorden grote regionale verschillen, waardoor het de moeite loont om de website van uw afvalverwerker te raadplegen voor u het vuilnis buiten zet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234