Zaterdag 27/02/2021

Pensioen werkloze 50-plussers in gevaar

Wie na zijn vijftigste werkloos wordt, voelt dat binnenkort ook aan zijn pensioen. De regering-Michel gaat daarmee verder dan eerst aangekondigd.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) presenteerde half juli een pakket maatregelen die de link met het aantal gewerkte jaren moet verstevigen bij de berekening van het pensioen. Concreet: wie langer dan een jaar werkloos is, zal vanaf 2019 terugvallen op het minimumrecht bij de pensioenopbouw. Vroeger was dat na vier jaar. Het kwam op forse kritiek van de bonden te staan. Heel wat mensen zullen nu hun carrière beëindigen met een lager pensioen, vrezen ze.

Maar daar eindigt het niet. Bij het zomerakkoord, dat de regering een week later afsloot, werd de maatregel verder aangescherpt. Wie na zijn vijftigste werkloos wordt, zal niet langer kunnen genieten van een uitzonderingsregime, zo blijkt uit de technische documenten van het akkoord.

Volgens de oude regels bleef hun pensioen permanent berekend op basis van hun laatste loon. Nu zullen ook zij na één jaar terugvallen op het minimumrecht. Via deze ingreep hoopt de regering vanaf 2019 20 miljoen euro te besparen.

Het was de regering-Di Rupo die de uitzondering had ingevoerd. Die besliste in 2013 om voor het eerst werklozen minder pensioenrechten toe te kennen. Wie na zijn vijftigste ontslagen werd, bleef bewust buiten schot. 'Op die leeftijd is het al bijzonder moeilijk om aan een job te geraken', was de redenering. 'Die mensen gaan we niet dubbel straffen.'

Bij de vakbonden zijn ze net daarom niet te spreken over de nieuwe plannen. "Het is typisch voor deze regering en Bacquelaine om opnieuw de oudere werknemer te viseren", zegt Gina Heyrman van de socialistische vakbond ABVV.

Virginie en Caroline

Het was Open Vld die de forcing voerde in het dossier. Onder meer Kamerlid en Pensioenspecialist Vincent Van Quickenborne legde eerder een nog strenger voorstel op tafel. Bij het opstellen van het zomerakkoord drongen de Vlaamse liberalen er sterk op aan dat het pensioen van een zelfstandige die zijn hele carrière heeft gewerkt, nooit lager mag zijn dan iemand die lange tijd werk-loos is geweest.

In die discussie wordt steevast verwezen naar twee Waalse vriendinnen. Virginie, die heel haar leven heeft gewerkt als zelfstandige, moest vaststellen dat ze een lager pensioen zal krijgen dan haar vriendin Caroline, die gedurende vele jaren werkloos is geweest. "De maatregelen van Bacquelaine waren een stap in de goede richting, maar gaven niet de absolute garantie dat zoiets voortaan uitgesloten was", zegt Van Quickenborne.

Daarmee is overigens het werk van Bacquelaine niet af. In de begrotingstabellen staat nog een extra besparing van 50 miljoen voor volgend jaar en 250 miljoen tegen 2019. "Een forse inspanning", zegt Van Quickenborne.

Duidelijkheid

Kristof Calvo (Groen) maakt zich kwaad: "Het wordt tijd dat de regering hier duidelijkheid over verschaft. De besparingen zijn beslist, het kan toch niet dat de minister nog niet weet welke maatregelen daar tegenover staan?"

Bacquelaine wenst pas te reageren in september, als de begrotingscijfers officieel in het parlement worden voorgesteld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234