Woensdag 01/04/2020

Penisenquête: grootte telt (voor de man)

Ze scheppen er zo graag over op, maar terzelfder tijd schamen mannen er zich voor: de lengte van hun lid. Nochtans voor niets nodig, want voor vrouwen maakt het geen verschil.

door Tina De Gendt

Brussel l Als we de penisenquête van Humo mogen geloven, is de gemiddelde Vlaamse penis zelfs langer dan de beruchte Afrikaanse. Dat wil zeggen: àls we die enquête mogen geloven.

Een maand geleden vroeg het weekblad Humo zijn lezers een korte vragenlijst in te vullen over de penis die ze het beste kenden. Uiteindelijk namen 12.000 mannen en 5.000 vrouwen deel, met enkele opmerkelijke resultaten tot gevolg.

Maar liefst 70 procent van de lezers zei tussen de benen 15 tot 20 centimeter te meten. Wetende dat de reële gemiddelde lengte slechts dertien centimeter bedraagt, kan men concluderen dat de Humo-lezer of bijzonder groot geschapen is ofwel liegt. "Dit zijn duidelijk geen objectieve getallen", zegt uroloog Bo Coolsaet. "Daarmee is nog maar eens aangetoond dat mannen zelfs op anonieme enquêtes liegen over de grootte van hun penis. Dat doen ze niet uit kwade wil, maar om zichzelf te overtuigen dat ze wel groot geschapen zijn: hoe meer ze dat zeggen, hoe meer ze het ook gaan geloven."

Uit alle studies en bevragingen die naar penislengte zijn gebeurd, valt eigenlijk maar één conclusie te trekken: laat de deelnemers vooral niet zelf meten. Gemiddeld zijn zelfgemeten penissen twee centimeter groter dan penissen gemeten door specialisten. Vooral de internetenquêtes geven vaak een vertekening, wat het zelfbeeld van de mannen met een gemiddeld grote penis uiteraard niet veel verder helpt.

Manieren om te meten

De ijdelheid van de man, ook al is de enquête anoniem, is ongetwijfeld de belangrijkste reden voor de vertekening, maar het is niet de enige. Er zijn immers ook verschillende manieren waarop een penis kan worden gemeten. De enige juiste manier is volgens urologen rechtstaand, te beginnen van aan het schaambeen. Dan nog is accuraatheid niet verzekerd, want de bezigheid van het meten is voor weinig mannen opwindend genoeg om een volgroeide erectie in stand te houden.

Los van al die onderzoeken is het welbekend dat mannen graag opscheppen over de gestalte van hun lid. Opvallend is echter dat ze dat niet zo zeer tegenover vrouwen doen (toch het te overtuigen geslacht) als wel tegenover hun eigen soortgenoten. "Het loeren en vergelijken tussen jongens begint al heel jong", aldus Coolsaet. "De penis is in feite een ornament van mannelijkheid, zoals borsten dat zijn voor vrouwelijkheid: het zijn niet alleen belangrijke troeven in het aantrekken van het andere geslacht, maar vooral in het afschrikken van het eigen geslacht."

Uit de Humo-enquête blijkt dat mannen de grootte eigenlijk belangrijker vinden dan vrouwen: zes op de tien vrouwen vinden lengte belangrijk, tegenover zeven op tien mannen. Bovendien is bekend dat vrouwen grootte belangrijk vinden in die zin dat het niet in uitersten mag gaan, terwijl mannen snel de conclusie trekken dat ze tot die uitersten behoren. Uit een internationale studie blijkt dat 70 procent van de mannen het gevoel heeft dat hun penis te klein is.

'Het peniscomplex', noemt Bo Coolsaet dat, dat bij jongetjes ontstaat vanuit de liefde voor hun veel te grote moeder. "Heel wat jongens voelen zich eigenlijk hun hele leven inadequaat, ook al weten ze maar al te goed dat dat niet zo is en dat hun partner dat ook niet vindt. Ze blijven refereren naar andere mannen: het is echt een competitie."

Maar als het aankomt op bedprestaties, zijn beide minder overtuigd van het belang: volgens de helft van de bevraagden is seks met een grote penis even goed als seks met een gemiddelde penis. Ook vanuit biologisch oogpunt is er geen reden om aan te nemen dat een grotere penis meer genot verschaft. Om een vrouw te plezieren kunnen enkele centimeters voldoende zijn. Bovendien is de vagina een erg elastische zone, die zich makkelijk aanpast aan het voorwerp dat erin of eruit moet: het kan zowel een baby eruit duwen als een tampon ophouden.

Toch heeft de grootte van het geslacht wel degelijk een invloed op iemands seksleven. Mannen met grotere penissen blijken in verschillende studies immers meer bedpartners te hebben dan mannen met een kleiner formaat. Onderzoekers vermoeden dat dit alles te maken heeft met de zelfwaardering van de man. Of die zelfwaardering ook een positieve invloed heeft op het genot dat de partner eruit haalt, is uiteraard een andere vraag.

De penis is een ornament van mannelijkheid, dat vooral belangrijk is om andere mannen af te schrikken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234