Zaterdag 03/12/2022

Obamacare

Pence: "Obamacare herroepen is eerste punt op de agenda"

Toekomstig vicepresident Mike Pence met Republikeins fractieleider van het Huis Paul Ryan. Beeld Photo News
Toekomstig vicepresident Mike Pence met Republikeins fractieleider van het Huis Paul Ryan.Beeld Photo News

De Amerikaanse vicepresident in spe Mike Pence heeft het tot zijn hoogste prioriteit gemaakt om de gezondheidshervorming van de huidige regering af te schaffen aan het begin van zijn nieuwe functie. "We zullen ons aan onze belofte aan de Amerikaanse bevolking houden. We zullen Obamacare herroepen", zei Pence vandaag in het Amerikaans Congres in Washington.

DBA

Het als Obamacare bekend geworden systeem heeft intussen meer dan tien miljoen mensen extra een ziekteverzekering verschaft. Centraal is een algemene verzekeringsplicht. Maar het systeem staat loodzwaar onder druk. Dat komt vooral door een structurele tekortkoming. Vele verzekeraars stapten op wegens geen mogelijkheid op winst. Andere kondigden onlangs aan de premies met 25 procent te zullen verhogen.

De Republikeinen in de Senaat legden gisteren al begrotingsplannen voor waarmee een deel van de gezondheidshervorming moet teruggedraaid worden. De bevoegde commissie in het Congres heeft tot 27 januari de tijd om wetsvoorstellen in te dienen. Dan is voor de Republikeinen een eenvoudige meerderheid in de Senaat voldoende om grote delen van Obamacare ongedaan te maken.

Amerikaans president Barack Obama en verkozen vicepresident Mike Pence gingen een confrontatie over Obamacare vandaag alvast niet uit de weg. Obama sprak de Democraten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat toe over hoe ze aanvallen op de zogenoemde 'Affordable Care Act' - beter bekend als 'Obamacare' - kunnen pareren. De president gaf na het gesprek geen commentaar. De nieuwe fractieleider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, waarschuwde de Republikeinen er voor dat een opheffing van de hervormingen tot chaos op de verzekeringsmarkt zal leiden.

Amerikaans president Barack Obama. Beeld AP
Amerikaans president Barack Obama.Beeld AP

Strategie

Obamacare geldt als een van de belangrijkste verwezenlijkingen van Obama's presidentschap. Wellicht heeft hij zijn partijgenoten geadviseerd om te wijzen op aspecten in de gezondheidszorg die de steun van zowel Democraten als Republikeinen genieten. Een andere strategie zal vermoedelijk zijn om te benadrukken hoe verdeeld de Republikeinen zijn over de manier waarop Obamacare vervangen moet worden.

Amper enkele meter verwijderd van de Democraten zat vanmiddag Mike Pence, die over twee weken vicepresident wordt onder Donald Trump, samen met de Republikeinen in het Huis en de Senaat. Het vernieuwde Amerikaanse Congres ging gisteren met een Republikeinse meerderheid van start. Algemeen wordt verwacht dat het terugdraaien van Obamacare een van hun eerste agendapunten wordt.

Mike Pence op weg naar zijn ontmoeting met de Republikeinse parlementsleden. Beeld EPA
Mike Pence op weg naar zijn ontmoeting met de Republikeinse parlementsleden.Beeld EPA

22 miljoen Amerikanen

Volgens het Witte Huis is Obamacare een enorme verwezenlijking, waardoor 22 miljoen Amerikanen een gezondheidsverzekering kregen. Daardoor is nu meer dan 90 procent van de Amerikanen verzekerd. "De president is inderdaad begaan met zijn politieke erfenis, maar zijn belangrijkste motivatie en prioriteit is om de belangen te verdedigen van de 22 miljoen Amerikanen van wie de gezondheidsverzekering zou wegvallen als de Republikeinen Obamacare intrekken", zei woordvoerder Josh Earnest.

Daarnaast is Obama ook bezorgd over wat er zal gebeuren met Medicare, dat miljoenen ouderen beschermt, en Medicaid, dat zich richt op de laagste inkomens.

Trump

Donald Trump blaast de laatste tijd warm en koud over Obamacare. Tijdens de presidentscampagne herhaalde hij verschillende keren dat hij, eenmaal verkozen, Obamacare zou intrekken en vervangen. Maar nadat hij na zijn overwinning had samengezeten met Obama verklaarde hij dat bepaalde delen van de wet toch behouden kunnen blijven. Maar vervolgens stelde hij Tom Price, die Obamacare de afgelopen jaren vurig bestreed, aan als minister van Volksgezondheid.

Deze week stuurde Trump dan weer volgende tweet de wereld in: "Mensen moeten weten dat Obamacare gewoon niet werkt, en onbetaalbaar is."

Zoals beloofd lieten de Republikeinen er in het vernieuwde Congres geen gras over groeien. Mike Enzi, de Republikeinse voorzitter van de financiëncommissie in de Senaat, diende meteen een resolutie in als "eerste stap" richting afschaffing van Obamacare.

Als de resolutie goedgekeurd wordt, kunnen bepaalde elementen uit de omstreden zorgverzekeringswet ontmanteld worden met een eenvoudige meerderheid in de Senaat. Met dat budgettaire manoeuvre kunnen de Republikeinen een aanzienlijk deel van Obamacare ongedaan maken, wat het systeem in de praktijk nutteloos zou maken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234