Woensdag 21/08/2019

Peloton spuwt Ricco uit

De ‘Cobra’ werd vakkundig in mootjes gehakt en opgestoofd. ‘Tot nooit meer!’, wuift het peloton de recidivist verbolgen en cynisch uit. ‘Die vent is niet zot, maar ziek.’

Klootzak. Idioot. Mongool. Kalf. Dommerik. Het is slechts een bloemlezing uit de brede waaier aan krachttermen die gisteren bij de start van de derde etappe in Al Wakra, aan de boorden van de Perzische Golf, over en weer vlogen. Eddy Merckx himself had er dinsdagavond al hoofdschuddend en met een diepe zucht akte van genomen. “Jongens, jongens, jongens, toch.” De reacties van andere gestelde lichamen in het peloton varieerden van koel over giftig tot extreem emotioneel.

“Stupid man”, siste Cavendish. “Ik hoop van harte dat hij weer gezond wordt. En dat hij vervolgens de rest van zijn dagen mag boeten voor wat hij flikte.” Aan alles is een grens, vond Pozzato. “Dit brengt onze sport heel veel schade toe.” Ricco heeft er geen bal van begrepen, wist Cancellara. “Hij maakt koers weer synoniem aan doping. Maar de enige verantwoordelijke voor dit trieste nieuws is hij zelf. Plaats hem vanuit zijn ziekbed eerst met beide voeten op de grond en schiet hem dan naar de maan. Eens idioot, altijd idioot.”

Waarom het hen eigenlijk niet eens verbaasde, vroegen Johan Vansummeren en Leif Hoste zich samen af. Ricco was namelijk een tikkende tijdbom, die vroeg of laat tot ontploffing moest komen. Vansummeren: “Met welke mentaliteit zou zo’n kerel ‘s morgens opstaan? ‘Ik móét iets nemen, want anders zal het niet lukken?’” Hoste: “Voor dit soort delicten past maar één mogelijke sanctie: eruit, meteen en voorgoed!” Waarop Manuel Quinziato, ploegmaat van Greg Van Avermaet bij BMC, al twitterend executeerde: ‘Goodbye, Riccardo! We zullen je niet missen!’”

Voor meer duidende replieken moest je ontegensprekelijk bij de ploegleiders zijn. “Experimenteren met gevaar voor eigen leven: hoe dom kun je zijn?”, zuchtte Hans De Clercq (Topsport Vlaanderen). “Gangsterpraktijken zijn dit, pure maffia. Figuren als Ricco richten de sport ten gronde. Om zulke redenen haken sponsors dezer dagen af of komen ze niet meer in de verleiding om nog de stap te zetten naar het peloton.” Valerio Piva (HTC) was nog het meest concreet. “Die jongen is niet zot, maar... ziek”, stelde hij. “Sorry, ik vind er geen ander woord voor. Hij moet worden geholpen als mens, niet langer als coureur. Ricco doet ons veel pijn.” De Clercq vreest dan ook voor veralgemening. “Ze zullen iedereen weer over dezelfde kam scheren. Coureurs = pakkers.” Al hoopt Hoste dat wielerfans dit in de juiste context plaatsen. “Ricco is echt wel een buitensporig geval, een exces.”

Plat opportunisme

Dé vraag blijft natuurlijk hoe Vacansoleil het bestond om Ricco nog een plaats te gunnen in het peloton. Runnin’ with the Devil, al was het maar om zijn ticket voor de WorldTour veilig te stellen en de deelname aan grote ronden te verzekeren. Plat opportunisme, heet zoiets. “Oké, maar iedereen verdient een tweede kans. En waar trek je dan precies de lijn tussen volkomen betrouwbaar of niet? Moeilijk”, meent De Clercq. “Tweede kans? Voor Ricco was het al de vierde of de vijfde kans”, stipte Piva aan. “Niet vergeten dat hij bij de jeugd al tegen de lamp liep. Ik ga de rekening niet maken van andere ploegen, maar iedereen in de wielerwereld kent de reputatie van Ricco. Hij en zijn entourage deugen niet, ze zijn de arrogantie in persoon. Kortom: je weet wie je binnenhaalt. En je weet ook dat daar enorme risico’s aan verbonden zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden