Donderdag 28/10/2021

Pelikanen Pairi Daiza al zes vangstpogingen te slim af

Pairi Daiza, foto uit 2010. Beeld PHOTO_NEWS
Pairi Daiza, foto uit 2010.Beeld PHOTO_NEWS

Pairi Daiza, het dierenpark in Brugelette dat vrijdag in Het Nieuwsblad toegeeft dat begin februari drie pelikanen ontsnapten, zegt dat het al zes vruchteloze pogingen ondernam om de dieren terug te vangen. Vogelbescherming Vlaanderen vindt dat kooien beter beveiligd moeten zijn terwijl Natuurpunt opmerkt dat er in de omgeving van het park in het verleden wel meer exotische vogels gezien werden.

Pairi Daiza zegt dat begin februari niet onmiddellijk duidelijk was dat er pelikanen ontbraken, nadat een boom op een stuk serre brak. "Die dieren zitten ook achteraan een serre, bovendien worden er ook altijd dwaalgasten opgemerkt", zegt Koen Vanderscheuren, zoölogisch adjunct directeur. "We doen ons best om de dieren terug te vangen, maar toen we maandag ergens ter plaatse kwamen, was de vogel al weg."

"Zwak argument"

Jan Rodts, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen, vindt de uitleg over de ontsnapping een 'zwak argument'. "Dierentuinen moeten ervoor zorgen dat hun dieren niet ontsnappen, wat als het om leeuwen zou gaan?". Rodts verwijst naar wetgeving die verbiedt om dieren, zowel inheems als exotische, in de natuur vrij te laten. "Dat levert een gevaar op voor het dier, pelikanen in gevangenschap bijvoorbeeld leerden niet te overleven en kunnen zich waarschijnlijk enkel in stand houden als ze in visrijk water terechtkomen. Anderzijds is het ook niet goed voor de eigen biodiversiteit, denk maar aan de halsbandparkiet uit de Himalaya, waarvan er ondertussen al 10.000 rondvliegen."

Vogels die tot de Europese avifauna behoren moeten met een gesloten kweekring geringd worden, om aan te tonen dat ze in gevangenischap zijn geboren. De invoer van in het wild gevangen vogels is sinds 2007 verboden in de EU, al wordt dat nog altijd gedaan, weet Vogelbescherming Vlaanderen.

Dominique Verbelen van Natuurpunt geeft aan dat in het verleden wel al vaker exotische soorten in de ruime omgeving van Paira Daiza werden opgemerkt. Het ging onder andere om Afrikaanse lepelaar, Afrikaanse nimmerzat, Oosterse ooievaar en Afrikaanse zeearend. "Of deze soorten uit Paira Daiza afkomstig waren, is niet duidelijk", zegt Verbelen. "Maar het is wel opmerkelijk dat er in de ruime omgeving van de zoo opvallend meer exotische en typische dierentuinsoorten worden waargenomen dan elders in België."

Pairi Daiza zegt dat het eerder uitzonderlijk is dat dieren ontsnappen. Voorbeelden van vogelontsnappingen kennen ze niet. "Dergelijke dieren zitten ook in privé-verzamelingen en andere dierentuinen", merkt Koen Vanderscheuren op.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234