Woensdag 12/08/2020

Gemeenteraadsverkiezingen

Peeters zet zich schrap voor de ramkoers met N-VA

Kris Peeters (CD&V). Beeld Photo News

Links mag wel naar zijn hand dingen en rechts beweren dat zijn keuze al lang gemaakt is: Kris Peeters (CD&V) houdt de strategische kaarten voorlopig dicht tegen de borst. Maar zijn inhoudelijke plannen presenteert hij wel. En die botsen vaker wel dan niet met de koers van het huidige bestuur.

"De strijd tussen links en rechts kan erg polariserend werken. Wij zullen in het centrum zitten en de partij zijn die standpunten A en B overstijgt." Nu het bondgenootschap van sp.a en Groen officieel is voorgesteld, lanceert ook kandidaat-burgemeester Kris Peeters (CD&V) een reeks plannen voor Antwerpen. Opvallend: heel wat van die plannen druisen rechtstreeks in tegen het beleid van het huidige bestuur – waar CD&V deel van uitmaakt.

Zo moet Antwerpen klimaatneutraal worden en er moet veel meer ruimte komen voor groen in de stad. Het huidige gewapend bestuur moet plaats ruimen voor een 'alert' bestuur, waarbij snelleresponsteams en arrestatie-eenheden pas uitgestuurd kunnen worden wanneer pogingen tot bemiddeling gefaald hebben. De wijkagent moet opnieuw een belangrijke rol krijgen, de nachtelijke sluiting van politiekantoren moet gedeeltelijk opgeheven worden en er moet hoogdringend werk gemaakt worden van een goed diversiteitsbeleid binnen het korps.

 "Noem dat voortschrijdend inzicht", zegt Peeters droog. "We zullen de huidige coalitie loyaal blijven steunen tot de verkiezingen, maar we nemen ook deel aan die verkiezingen en hebben zo onze eigen plannen." 

Maar dat de lokale kiesstrijd verstrekkende gevolgen kan hebben, erkent hij wel. "De coalitievorming in Antwerpen zal straks wellicht invloed hebben op de nieuwe Vlaamse regering. Zeker aangezien er tussen beide verkiezingen maar een dik half jaar zit. Het draagt mijn voorkeur niet weg, maar ik sluit niet uit dat de Antwerpse onderhandelingen zullen aanslepen tot er duidelijkheid is op Vlaams niveau."

Armoedetoets

Een van de meest uitgewerkte CD&V-plannen is de aanpak van armoede in de stad. Samen met Nahima Lanjri, die in tegenstelling tot in 2012 nu wel een prominente rol zal krijgen op de Antwerpse CD&V-lijst, tekende Peeters een reeks werkpunten uit. Wie recht heeft op steun, moet die ook automatisch kunnen krijgen. Een belangrijke rol daarvoor ligt bij het OCMW: dat moet bij iedere steunvraag onderzoeken of een klant ook nog op andere hulp recht heeft.

In navolging van Vlaanderen moet ook Antwerpen een armoedetoets invoeren en waar er de afgelopen jaren heel wat loketten gesloten werden en veel meer werd ingezet op digitale dienstverlening, wil CD&V weer meer fysieke contactpunten. Maar bovenal moeten kinderen en jongeren meer kansen krijgen, vindt Peeters. Zelfs als dat betekent dat er aparte jeugdbewegingen voor kinderen van buitenlandse komaf nodig zijn, als opstap naar de reguliere Chiro of scouts. 

Ook daar verschilt CD&V radicaal van mening met N-VA. Net zoals over de link tussen kansarmoede en het IQ, die N-VA'er Koen Daniëls deze week legde, overigens. De uitspraken zitten Peeters zichtbaar hoog. "Totaal not done en compleet over the edge."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234