Maandag 30/03/2020

Politiek

Peeters zegt ja tegen voorstellen hervorming arbeidsmarkt

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).Beeld Photo News

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zegt volmondig ja tegen de Vlaamse voorstellen om de arbeidsmarkt een boost te geven. Over de eisen van zijn federale collega's is hij minder enthousiast.

Peeters heeft zijn boodschap voor de Vlaamse feestdag op 11 juli klaar. Hij wil Vlaanderen alle ruimte geven in de arbeidsmarktdeal, waar premier Charles Michel (MR) momenteel samen met de regio's aan werkt. Het doel is om de vele openstaande vacatures in te vullen en zo meer mensen aan de slag te krijgen.

"De twaalf voorstellen van de Vlaamse regering kunnen een verschil maken op de arbeidsmarkt", zei de minister in De ochtend op Radio 1. "Er zijn heel wat vacatures, er is een krapte op de arbeidsmarkt, en daar moeten we iets aan doen."

Vlaanderen, Wallonië, Brussel, maar ook de federale regeringspartijen hebben allemaal hun voorstellen ingeleverd bij de premier. "De activering van werklozen is een bevoegdheid van de regio’s, en dus Vlaanderen. Vanuit federaal niveau willen we Vlaanderen helpen om openstaande vacatures in te vullen." Tegen de twaalf Vlaamse voorstellen van zijn Vlaamse collega Philippe Muyters (N-VA) zegt Peeters alvast volmondig ja. 

Tijdskrediet

Het gaat om een reeks kleinere, maar gerichte ingrepen, waarbij het federale niveau volgens Muyters efficiënt Vlaams beleid in de weg staat. Een paar voorbeelden: werklozen en leefloners die een opleiding volgen, krijgen daarvoor een premie, maar die wordt afgeroomd door een federale belasting. Startende zelfstandigen zien hun Vlaamse transitiepremie eveneens federaal afgetopt. Daar wil Muyters van af, Peeters volgt. "Nu kan een Vlaamse premie soms belast worden op federaal niveau", legt de minister uit in De ochtend. Daar moet volgens hem een einde aan komen. "Vorming is erg belangrijk", vindt Peeters.

Nog in het mandje voorstellen: wie ontslagen wordt, moet zich sneller bij de VDAB inschrijven; duaal leren moet fiscaal aantrekkelijker worden en wie een opleiding volgt tot verpleegkundige (of een ander knelpuntberoep) moet daarvoor tot vier jaar tijdskrediet kunnen krijgen. Ook daarvoor moeten de federale regels aangepast worden.  

Dat deze ingrepen geld kosten, wil Peeters erbij nemen. "Het doel is minder werklozen en dat komt ook de federale staatskas ten goede." Tegen woensdag komt Vlaanderen met de eerste berekeningen. 

Muyters reageert alvast positief op de uitgestoken hand. Helemaal verrast is hij niet. Hij pleegde voor zijn voorstellen overleg met zijn Vlaamse coalitiepartners, Open Vld en dus ook CD&V. "Wij willen volop onze verantwoordelijkheid nemen", zegt zijn woordvoerder Thomas Pollet. "Maar tegelijk verwachten we nog meer van het federale niveau."

Meer fundamentele hervormingen 

Want Peeters opent misschien een deur, hij sluit tegelijk een andere. Ook zijn federale collega's dienden voorstellen in. Open Vld en N-VA dringen aan op meer fundamentele hervormingen van de arbeidsmarkt. 

Zo moet bijvoorbeeld het brugpensioen strenger. Bij de herstructurering bij Carrefour konden mensen op hun 56ste vertrekken. Het achterpoortje om die leeftijdsgrens zo laag te houden moet dicht. Daarnaast stellen beide partijen voor om de werkloosheidsuitkeringen sneller te doen dalen in de tijd en ook de gemeenschapsdienst plaatsen ze weer op de agenda.

Die maatregelen ziet de CD&V veel minder zitten. Door te snoeien in uitkeringen ga je werklozen niet tot bij de vacatures leiden, meent Peeters. "De sleutel ligt in het activeren, begeleiden en opleiden van die mensen. En die bevoegdheden zitten bij Vlaanderen."

Open Vld en N-VA geven zich niet zomaar gewonnen, maar het is de vraag of er ook nog echt fundamentele hervormingen zitten aan te komen. De Franstalige liberalen van premier Michel zitten op de lijn van CD&V.

De arbeidsmarktdeal zal in elk geval ook aan bod komen bij de begrotingsbesprekingen die deze week zullen starten. Volgende week maandag is opnieuw een overlegcomité gepland, waar ook de regio's aanschuiven.

Wat vraagt Vlaanderen?

1. Geen belastingen meer op opleidingspremies voor werklozen en leefloners

2. Geen limiet meer op het aantal wijkwerkers

3. Wie ontslagen wordt, moet meteen naar de VDAB; niet pas na de opzeg

4. Update wet-Renault: wie snel meteen werk vindt, moet ook kunnen profiteren van sociaal plan

5. Anciënniteit minder laten doorwegen bij loonberekening: vraag sociale partners om hierover het debat aan te gaan

6. Wie opleiding volgt naar knelpuntberoep, krijgt tot vier jaar tijdskrediet

7. Gehandicapten die werk vinden, verliezen minder snel hun recht op extra uitkering

8. Werkloosheidspremie van mantelzorgers daalt niet in de tijd

9. Geen belasting meer op premie voor werkloze die als zelfstandige start

10. Duaal leren (opleiding op de werkvloer) wordt fiscaal interessanter

11. Een taxshelter voor wie investeert in scholen

12. Verpleegkundigen met beroepsopleiding kunnen sneller aan de slag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234