Woensdag 23/09/2020

Oosterweel

Peeters: "Wij zijn een groene regering zonder groenen"

Beeld BELGA

De Vlaamse regering heeft haar keuze voor het Oosterweeltracé verdedigd in het Vlaams Parlement. De oppositie had wel een batterij kritische vragen bij die keuze, en de gemoederen liepen bij moment hoog op. Toch slaagde de oppositie er niet in de meerderheid in verlegenheid te brengen.

Vorige vrijdag hakte de regering Peeters II de knoop door en koos ze voor een geoptimaliseerd Oosterweeltracé voor het sluiten van de Antwerpse ring. Dat tracé is volgens de regering de beste garantie voor een betere mobiliteit, veiligheid en leefbaarheid. Bovendien is het goedkoper dan het Meccanotracé van de actiegroepen.

In het Vlaams Parlement is woensdag urenlang over de beslissing gedebatteerd. Het was onder meer uitkijken naar het standpunt van Open Vld, dat al jaren aandringt op een beslissing.

Open VLD
Volgens ex-minister Dirk Van Mechelen staat zijn partij achter het BAM-tracé "op voorwaarde dat de regering 100 procent zeker is dat de leefbaarheid gegarandeerd is". Die leefbaarheid was namelijk de muur waarop Van Mechelens eigen Lange Wapper-project in 2009 is vastgelopen.

Minister-president Peeters betreurt dat Open Vld de regeringsbeslissing niet volmondig wil steunen. "Het stadsbestuur, waar uw partij deel van uitmaakt, heeft dat vrijdag wel gedaan. U hebt het MER-rapport toch gelezen? Waarom vergroot u zelf niet mee het draagvlak door aan de mensen te zeggen dat de beslissing goed is voor de leefbaarheid?"

Oppositie
Oppositiepartij Vlaams Belang vindt dan weer dat de regering "laat, verkeerd en onduidelijk" heeft beslist. Zo is volgens Jan Penris geopteerd voor het tracé met een kleine winst op mobiliteitsvlak en niet voor het tracé dat het best is voor "de volksgezondheid en de volkswil".

Penris zei nog dat hij zelf niet van plan is aan te dringen op een nieuw referendum. Maar de regering moeten wel rekening houden met de uitslag van het referendum van 2009. "U hebt dat referendum naast u neergelegd. Wel, dan zal er een nieuw referendum komen, op 25 mei. Op 25 mei zal de Antwerpenaar zeggen of hij meegaat in uw verhaal of niet", aldus de VB'er.

Ook Groen vindt dat de regering de verkeerde beslissing heeft genomen. De partij stelt ook dat men appels met citroenen heeft vergeleken. Zo werden de gedifferentieerde tol en de milderende maatregelen in het finale Oosterweeltracé niet doorgerekend voor het alternatieve Meccanotracé.

En net als Vlaams Belang vindt ook Groen het vasthouden aan het BAM-tracé een aanfluiting van de uitslag van het referendum van oktober 2009. Maar volgens de meerderheid is die uitslag wel degelijk gerespecteerd en ging het toen om de vergunning voor de brug. Dirk De Kort (CD&V) en Bart Martens (sp.a) wezen op de communicatie die actiegroep Ademloos toen zelf voerde. Martens: "Op de affiche van Ademloos stond toen 'Stem de brug onder de grond'. Dat is exact wat we gedaan hebben".

Slechte verliezers
De meerderheid pareerde die kritiek en ging in de tegenaanval. Groen kreeg het verwijt "een slecht verliezer" te zijn omdat het zich niet wil neerleggen bij het MER-rapport. Peeters: "Ik betreur dat Groen de conclusies van het MER-rapport niet aanvaardt of niet goed leest. Deze beslissing bewijst dat wij een groene regering zijn zonder groenen".

Een heel aantal vragen, met name over de verdere procedures, de financiering van het project en de mogelijke gunning van een deel van het project aan Noriant, zullen wellicht de komende weken of maanden beantwoord worden. Een nieuwe aflevering in de Oosterweel-soap is alvast gepland op 27 maart. Dan staat in het Vlaams Parlement een nieuwe voortgangsrapportage op de agenda. Aan het Rekenhof is alvast gevraagd de regeringsbeslissing te becijferen.

Publiek
Ook op de publieksbanken was er bij momenten gewoel. Wim Van Hees van Ademloos kon zich op de publiekstribune niet bedwingen en vroeg het woord. Peumans dreigde er prompt mee Van Hees uit de zaal te laten zetten. "U moet respect hebben voor de regels van de democratie. Er zijn andere plaatsen waar u in discussie kunt gaan".

Wim Van Hees van actiegroep Ademloos.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234