Maandag 09/12/2019

Werk en mobiliteit

Peeters' thuiswerkalarm: overdreven of onduidelijk?

De sneeuw, hier in het West-Vlaamse Lichtervelde, liet de ochtendspits ongemoeid. Beeld BELGA

Door het 'thuiswerkalarm' van minister Peeters gingen heel wat mensen niet naar het werk. Al viel die sneeuwval, zeker 's ochtends, reuze mee. Met een bazooka op een mug geschoten? Of is er meer duidelijkheid nodig over wat zo'n alarm precies betekent?

Winter is coming. Zelden leek de hyperpopulaire meme, een referentie naar Game of Thrones, meer van toepassing dan donderdagavond. Het KMI zag een sneeuwbui hangen. Na overleg met minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) kondigde Peeters op Twitter het 'thuiswerkalarm' af. "Morgen veel sneeuw voorspeld. Wie kan, werkt best thuis", stond te lezen. 

Dat had gevolgen voor de ochtendspits én tal van werkvloeren. De redactie van De Morgen is een goed voorbeeld. Een pak journalisten werkte vrijdag thuis, om die semi-apocalyptische omstandigheden te vermijden. Vrijdagochtend bleek dat reuze mee te vallen. Slechts op enkele plekken viel er sneeuw. In grote delen van het land viel voor de middag geen vlokje. En het werd al helemaal geen chaos op de weg. Door al die thuisblijvers was het bijzonder kalm. In de spits stond er 'slechts' 50 kilometer file. Volgens VRT-verkeersanker Hajo Beeckman is dat ongeveer de helft van wat je mag verwachten op de laatste vrijdag voor de krokusvakantie.

Een horrorochtendspits? Niet echt, al werd dat 's ochtends ook niet helemaal verwacht. Zo voorspelde KMI-weerman David Dehenauw dat de sneeuwzone "3 à 5 uur kan duren en vooral de, wegens vakantie vervroegde, avondspits kan bemoeilijken". Een herhaling van die frustrerende en bijtend koude 11 december, toen de sneeuwval sommige pendelaars een volledige dag in de file zette, is het niet geworden. Dat is goed nieuws, zonder enige twijfel, maar roept ook vragen op. Is het wel nodig om voor weersomstandigheden als deze een thuiswerkalarm af te kondigen?

Ruis

Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) toonde zich in deze krant al een koele minnaar van het alarm. Dat is niet veranderd na de eerste thuiswerk-ochtendspits. "Donderdag werd de indruk geschapen dat alles in de soep zou draaien. De situatie vrijdagochtend toont toch iets anders", zegt de VBO-topman. "Uiteraard mogen het KMI en de minister waarschuwen als er zwaar weer op komst is. Bereid u voor, dat moet de boodschap zijn. Sommigen maakten daar gisteren een regelrechte oproep tot thuisblijven van. Dat gaat een brug te ver."

Er zat dus wat ruis op de lijn. "Wie kan, werkt best thuis", stuurde Peeters de wereld in. Dat werd hier en daar geïnterpreteerd als "werk allemaal maar thuis, met de groeten van de minister". Het kabinet-Peeters betreurt die perceptie. "De wet op werkbaar en wendbaar werk is toegepast. Die voorziet occasioneel telewerk, bijvoorbeeld voor bepaalde weersomstandigheden. De wet zegt ook dat zoiets altijd in overleg moet gebeuren tussen werkgever en werknemer", zegt Miet Deckers, woordvoerster van de vicepremier.

Sneeuwknop?

Duidelijkheid moet er zijn, waarom kunnen we die dan niet scheppen? Bijvoorbeeld door een écht thuiswerkalarm te installeren, in overleg met werkgevers en sociale partners? Als de 'sneeuwknop' dan wordt ingedrukt, weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Het lijkt niet meteen een prioriteit. "Zoiets past enkel bij grote natuurfenomenen die eens om de 25 jaar voorvallen. In die gevallen kan het crisiscentrum communiceren, zoals bij de aanslagen in Brussel", zegt Timmermans. "Nu moeten we lessen trekken uit wat er vrijdag is gebeurd, laat ons eerst en vooral terughoudend zijn." 

Minister Peeters wil wel al wat doen aan de onduidelijkheid rond het thuiswerkalarm. "We merken dat de impact van de wet op werkbaar en wendbaar werk niet zo goed gekend is. De administratie werkt sinds december aan een draaiboek voor dergelijke situaties", zegt Deckers. "In de praktijk zal dat vooral neerkomen op een informatiecampagne, zodat iedereen weet hoe de vork in de steel zit." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234