Woensdag 05/08/2020

Militairen op straat

Peeters tackelt De Wever over militairen: "Spijtig dat hij zich in zo'n delicaat dossier op de borst klopt"

Beeld BELGA

CD&V-vicepremier Kris Peeters vindt het ongepast dat zijn coalitiepartner N-VA en voorzitter Bart De Wever zich na de mislukte aanslag op de borst klopten over de aanwezigheid van militairen op de straat.  "Spijtig dat Bart De Wever zich in zo'n delicaat dossier op de borst klopt", zei Peeters in De zevende dag.

N-VA tweette meteen na de mislukte aanslag in Brussel-Centraal van afgelopen week de boodschap "Bedankt voor de waakzaamheid! Militairen op straat. Dankzij de N-VA, ondanks 'links'" op Facebook en Twitter. Vooral die laatste toevoeging wekte ergernis op bij critici, die spraken van politieke recuperatie.

Ook Peeters, die zich samen met zijn partij in het verleden al kritisch uitliet voor de permanente aanwezigheid van militairen in de straten, was niet gelukkig met de boodschap. "Spijtig dat in zo'n delicaat dossier Bart De Wever zich op de borst klopt. Dat is voor niets nodig en dat maakt de zaak niet eenvoudiger", aldus de vicepremier.

Volgens Peeters vindt trouwens ook de legertop zelf dat de permanente aanwezigheid van militairen op deze manier niet houdbaar is. "Wij hebben destijds afgesproken dat als er niveau drie is, er militairen op straat kunnen staan. Maar toen we dat hebben afgesproken, hebben we nooit gedacht dat dit jaren zou duren."

"De militairen zeggen nu zonder die politieke stoerdoenerij dat ze meer efficiëntie willen in de inzetbaarheid. Dat is een belangrijk nieuw element. Ik heb dat spijtig genoeg moeten lezen in de krant. De ministers Jan Jambon en Steven Vandeput zijn daarover blijkbaar ingelicht vorige week, wij niet. Ik vind dat wel een hele belangrijke discussie: hoe kunnen de militairen efficiënter inzitten wanneer we op niveau drie zitten."

Peeters hoopt dat het dreigingsniveau snel naar niveau twee kan zakken. "Dan kunnen de militairen terug naar de kazernes en hun militaire opdrachten opnieuw opnemen."

"We hopen allemaal dat terreurniveau 3 zo rap mogelijk weg is", stelde Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA) als antwoord op Peeters. Ondertussen is er een tijdelijke oplossing die de situatie volgens hem goed beheerst. "We weten dat die beslissing geïnspireerd is door N-VA", bevestigde Degroote. Hij lanceerde wel een oproep om de "zaken niet op hun kop te zetten". Het is immers niet de politiek die het dreigingsniveau bepaalt, maar het OCAD.

Beeld REUTERS

Peeters niet overtuigd van begrotingsevenwicht in 2019

Peeters ging ook in op het begrotingswerk van de federale regering. Opvallend: de vicepremier liet in het midden of de regering in 2019 een begrotingsevenwicht nastreeft. Ze zal dat de komende dagen en weken onderzoeken.

Volgens de afspraken met de Europese Commissie moet ons land in 2019 opnieuw aanknopen met een evenwicht op de begroting. Volgens het Monitoringcomité is de budgettaire inspanning die daarvoor nodig is, de afgelopen weken sterk verkleind. Vergeleken met het Stabiliteitsprogramma bedraagt de inspanning 3,2 miljard euro, lichtte minister Peeters toe.

De vraag voor de CD&V'er is "of we dat aankunnen of niet". Er valt voor hem veel te zeggen voor een begrotingsevenwicht, bijvoorbeeld omwille van de lage rente. Anderzijds merkte hij op dat de economie het goed doet en dat er jobs bijkomen. "We moeten opletten dat we de economische dynamiek niet laten stilvallen. Dat is de discussie die we de komende dagen en weken gaan hebben".

Het is alvast de intentie om het begrotingswerk voor 31 juli af te ronden. Intussen staan nog twee thematische ministerraden geprogrammeerd rond Armoedebestrijding en Economie. Omdat maatregelen op beide domeinen centen kosten, is het voor Peeters "wijs" om die meteen mee te nemen in de begrotingsdiscussies.

De christendemocraat voelt ook dat "de mensen de besparingen een beetje moe zijn", maar waarschuwt meteen dat het geld "toch ergens vandaan zal moeten komen". Hij haalt daarbij de "activering van de participaties" aan, zeg maar de verkoop van aandelen die de overheid in handen heeft. Daarbij verwijst Peeters naar Belfius, waar de raad van bestuur zelf een signaal voor privatisering heeft gegeven. "Als dat op tafel komt, zullen ook andere elementen, bijvoorbeeld het dossier-Arco, op tafel komen", aldus de vicepremier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234