Vrijdag 19/04/2019

Werk

Peeters start onderzoek naar misbruik dagcontracten: "Dit is mensonterend"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft zijn diensten de opdracht gegeven een onderzoek te starten naar het mogelijke misbruik van dagcontracten voor werknemers. Hij doet dat naar aanleiding van een reportage in Pano, die toonde dat 250 uitzendkrachten bij koerierbedrijf DHL Aviation soms maandenlang met dagcontracten werken.

Minister van Werk Kris Peeters. Beeld Photo News

Het gebruik van dagcontracten is enkel toegestaan in specifieke situaties. Toch werken 250 uitzendkrachten bij DHL Aviation weken- tot maandenlang met dagcontracten. Dat bleek nadat een reporter drie weken undercover nachtwerk deed in het bedrijf.

Het koerierbedrijf is intussen een intern onderzoek gestart, maar ook minister Peeters laat het hier niet bij. Dat maakte hij vanmorgen bekend in De ochtend op Radio 1. De minister heeft zijn administratie gevraagd een onderzoek te starten. "Het betrokken bedrijf, maar ook andere bedrijven zullen bezocht worden om een duidelijk beeld te krijgen of dit slechts het topje van de ijsberg is", aldus Peeters.

Daarnaast wil hij in dialoog gaan met de sociale partners en onderzoeken of de inspectie meer proactief kan optreden. Vandaag kan die pas in actie komen na een klacht. "Volgens de huidige CAO doen de bedrijven aan zelfregulering", zegt Peeters. "Als ons onderzoek bevestigt wat in de reportage wordt getoond, moeten we dat op een andere manier laten functioneren. Dit is zo mensonterend dat dit in België niet aanvaard kan worden."

Wettelijke regels

Volgens de minister wordt de relatie tussen werknemer en werkgever in een dergelijke situatie volledig scheefgetrokken. Hij verwijst naar een nieuwe cao waardoor een werknemers na een bepaald aantal uren werk een contract voor onbepaalde duur moet aangeboden krijgen.

In een reactie stelde het bedrijf gisteravond aan alle wettelijke regels over het inzetten van uitzendkrachten te voldoen. DHL Aviation zegt dat geen enkele uitzendkracht langer dan twintig dagen met een dagcontract aan de slag is.

Federgon: "Vergis je niet van vijand"

Federgon, de federatie van de uitzendsector, keurt het misbruik van dagcontracten resoluut af. Maar tegelijkertijd steigert ze van de vergelijking met sociale dumping: "Wat flexibele arbeid betreft, is uitzendwerk het enige legale en correcte alternatief", aldus Herwig Muyldermans, algemeen directeur bij Federgon.

Federgon zal er bij zijn leden op aandringen om de afspraken over opeenvolgende dagcontracten bij alle klanten te herhalen. Bedrijven kunnen ervan gebruikmaken "als er sprake is van een nood aan flexibiliteit in een bedrijf". De voorwaarden zijn volgens Federgon door de sociale partners omschreven en zijn heel strikt, net om misbruiken te voorkomen.

Volgens Muyldermans is inzake arbeidsvoorwaarden geen enkele sector zo sterk gereguleerd als de uitzendsector. "Velen gaan voorbij aan het feit dat uitzendkrachten dezelfde rechten genieten als de andere werknemers op het vlak van loon, eindejaarspremie, feestdagen, vakantiegeld, bescherming tegen arbeidsongevallen of alle voordelen van de sociale zekerheid. Dat kan niet gezegd worden van heel wat initiatieven in de deeleconomie", stelt hij.

De vakbonden laten vandaag weten niet verrast te zijn door de Pano-reportage. De christelijke vakbond ACV vraagt onder meer dat de sociale inspectie toegang zou krijgen tot de databank met contracten van uitzendkrachten, en om uitzendkrachten stemrecht te geven in de onderneming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.