Woensdag 14/04/2021

Begroting

Peeters past voor haastwerk in vennootschapsbelasting

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Volgende maand buigt de regering zich opnieuw over de begroting. Zit die nog op koers? Of zijn er nieuwe besparingen nodig? Vicepremier Kris Peeters (CD&V) gelooft niet dat de economie zal instorten zonder een hervorming van de vennoot­schapsbelasting. Hij waarschuwt voor overhaaste beslissingen. ‘We moeten goed weten wat we doen.’

De kans is groot dat de regering opnieuw de broeksriem moet aanhalen. Maar tegelijk duikt de hervorming van de vennootschapsbelasting weer op, waarvan vooral N-VA een voorstander is. De onderhandelingen daarover liepen afgelopen oktober vast omdat CD&V ze wilde koppelen aan een meerwaardetaks op aandelen.

“Op dat vlak is er niets veranderd”, zegt Peeters aan deze krant. Maar ook zonder dat obstakel ligt volgens hem de oplossing voor de nieuwe vennoot­schapsbelasting niet voor het grijpen. “Sommigen willen dat zo voorstellen, maar er blijven veel vragen”, zegt hij. Zal de regering de notionele interestaftrek afschaffen? Komt er een minimumbelasting voor grote ondernemingen? En wat gebeurt er met bepaalde fiscale aftrekposten die ook kmo’s raken? “Dat zijn allemaal beslissingen die genomen moeten worden”, stelt Peeters. “Het best op basis van uitgebreide simulaties, waarbij ook de werkgevers kleur moeten bekennen.”

Geen taboes

Ondanks kritische geluiden uit het veld waarschuwt de vicepremier voor haastwerk. “Ik hoor ook dat er miljarden uit België zouden wegtrekken zonder die hervorming van de vennootschaps­belasting”, zegt hij. “Wel, ik heb dat meteen laten onderzoeken. Niemand kan dat staven met cijfers of concrete aanwijzingen. Volgens een studie van Unizo en Graydon wachten kmo’s om te inves­teren. Omdat ze geen duidelijkheid hebben over de vennootschapsbelasting, lees ik. Wel, dat staat nergens in die studie.” Post-truth, noemt Peeters het. Veel buikgevoel, weinig harde feiten. “Sommige mensen wekken de indruk dat zonder een hervorming morgen de hele economie instort. Dat klopt gewoon niet.”

“We moeten hier niet over hyperventileren”, besluit hij. “Ik wil over de vennootschapsbelasting spreken met facts en figures in de hand. Ze moet er komen, maar we moeten wel goed weten wat we doen. Er zijn nog grote uitdagingen.”

Wat betreft de begroting zelf stelt Peeters geen taboes. “We moeten dat niet eendimensionaal bekijken”, stelt hij. “Zowel de uitgaven als de inkomsten moeten we tegen het licht houden. Maar als je wilt besparen in de sociale zekerheid, zoals N-VA, kom dan wel met argu­menten.”

Op het vlak van efficiëntie behoren we tot de meest efficiënte van Europa, voert Peeters aan. “Als de overheid in België 100 euro uitgeeft, dan belandt er gemiddeld 36,20 euro bij de sociale zekerheid. Daarmee zitten we ver onder het Europese gemiddelde, dat boven de 40 procent ligt.” Het overheidsbeslag is dan wel groot, dat geld gaat heus niet linea recta naar uitkeringen en dergelijke, wil Peeters duidelijk maken.

Geloofwaardig

Tegelijk pleit hij ervoor het investeringsplan van premier Charles Michel (MR) opnieuw ter hand te nemen. Uit een studie van het Planbureau blijkt dat de economie er wel bij vaart wanneer de regering geld stopt in nieuwe ziekenhuizen, wegen en andere grote projecten. Als de overheid 2 miljard zou investeren, dan zou het bbp na een jaar met 0,24 procent groeien. Na drie jaar zouden de investeringen meer opbrengen dan ze gekost hebben. Ook de werkgelegenheid zou een boost krijgen. “Dit moet opnieuw bovenaan op de regeringsagenda komen”, zegt Peeters.

De vicepremier wil vooral dat de begroting “geloofwaardig” is. Een begroting in evenwicht tegen 2018 noemt hij niet zijn hoofdzorg. “Als het kan, des te beter. Wat we moeten doen, is onze engagementen nakomen. Zodat we de resultaten ook kunnen voorleggen aan Europa. Want in 2016 is dat, door aanslagen en de uitgaven aan terreurbestrijding, niet helemaal gelukt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234