Donderdag 02/07/2020

Treinstakingen

Peeters over NMBS: "Ik ga niemand aan een mission impossible laten beginnen"

Vlaams minister van Werk Kris Peeters (CD&V).Beeld PHOTO_NEWS

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is niet van plan een bemiddelaar naar de NMBS te sturen indien er geen duidelijkheid bestaat dat die bemiddeling tot succes kan leiden en onder meer de aangekondigde spoorstakingen van januari kan afwenden. Dat heeft Peeters vandaag in de Kamer verklaard. "Ik zal niemand vragen aan een mission impossible te beginnen", luidde het.

De vicepremier kreeg tijdens het vragenuurtje verschillende vragen over de vraag van de vakbonden en directie bij de NMBS om voor bemiddeling te zorgen in het sociaal conflict bij het spoorbedrijf. Catherine Fonck (cdH) en David Geerts (sp.a) riepen Peeters op daarop in te gaan. "Stuur alsjeblieft een sociaal bemiddelaar, zodat de reizigers in januari niet in de kou staan", vroeg Geerts.

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael raadde de minister "ten stelligste" af zelf de rol van bemiddelaar op zich te nemen. Dewael herinnerde eraan dat minister Peeters mee het Spoorplan heeft goedgekeurd. "U moet opletten geen conflict of interest te creëren", luidde het.

Dewael was overigens streng voor de vakbonden en hun aanzegging om volgende maand vijf dagen het werk neer te leggen. "Niemand begrijpt die stakingen. De overheid betaalt jaarlijks 3 miljard euro om het spoorvervoer te organiseren. Hiervoor verwacht de reiziger en belastingbetaler een goede dienstverlening."

De liberale fractieleider lanceerde ook een oproep om de wet van 1926 te moderniseren. Die stelt dat grote wijzigingen in het statuut van het spoorpersoneel steeds een tweederdemeerderheid vereisen in het Nationaal Paritair Comité waarin vakbonden en werkgever evenwaardig zijn vertegenwoordigd. "De facto hebben de spoorbonden een vetorecht. Zolang dat bestaat kan de spoordirectie niet de nodige hervormingen doorvoeren om het spoor productiever te maken en te moderniseren", zei Dewael.

Mandaat

De minister wees Dewael onmiddellijk op een probleem. De bemiddelaars voor de openbare sector zijn immers niet bevoegd voor de NMBS. Peeters bevestigde dat hem de vraag is gesteld, maar dat hij in samenspraak met de premier, de bevoegde minister Jacqueline Galant (MR) en de collega's uit het kernkabinet tewerk wil gaan.

"Wie de bemiddelaar ook moge wezen", sprak Peeters, hij of zij moet alle kansen hebben om de stakingen te voorkomen. Daarvoor moet er duidelijkheid bestaan over het mandaat. "Ik zal niemand vragen aan een mission impossible te beginnen", aldus de Vlaamse christendemocraat. Ook moet duidelijkheid bestaan over welk aspect van het sociaal conflict moet worden opgelost om de stakingen te vermijden. Bovendien waarschuwde Peeters dat een oplossing tijd zal vergen. "De zaak op drie of vier dagen oplossen, dat gaat niet."

Het dossier stond vanmorgen op de agenda van het kernkabinet. Morgen komt het opnieuw ter sprake.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234