Woensdag 28/09/2022

Tax shift

Peeters over de tax shift: "Er moet nog heel wat gecommuniceerd worden"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V). Beeld PHOTO_NEWS
Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld PHOTO_NEWS

"De taxshift is belangrijk voor de creatie van jobs, maar ik begrijp uit de reacties dat er nog heel wat gecommuniceerd moet worden." Zo heeft CD&V-vicepremier en minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters gereageerd op de aanhoudende kritiek vanuit de eigen zuil op het akkoord dat de regering voor het zomerreces bereikte over de begroting en een taxshift.

Nadat ACV en Beweging.net eerder al kritiek hadden geuit op het akkoord, was het vandaag de beurt aan CM-voorzitter Luc Van Gorp om met scherp op het regeringswerk te schieten. De ziekenfondsen moeten tegen 2019 immers nog eens 100 miljoen euro besparen. "Met minder middelen kunnen wij niet nog meer doen", haalde Van Gorp uit in een opiniestuk in De Standaard.

Aan die inspanning lijkt echter niet meer getornd te worden. "Dat bedrag is duidelijk ingeschreven", zo beaamde Peeters vandaag in de marge van een ontmoeting met Amerikaanse parlementsleden. De vicepremier gaat er wel van uit dat bevoegd minister Maggie De Block de mutualiteiten meer tekst en uitleg zal verstrekken.

Onder vuur van achterban

Peeters wees er immers op dat de regering de krachtlijnen van de taxshift heeft uitgezet en dat er nog heel wat "geconcretiseerd" moet worden, bijvoorbeeld over het meerekenen van de btw-verhoging op elektriciteit in de index en over de lage lonen. Op 28 augustus komt de regering opnieuw bijeen.

Intussen wordt CD&V vanuit de eigen achterban echter volop onder vuur genomen. Peeters hamerde er daarom op dat het akkoord de grote elementen bevat van het 3D-plan waarmee de christendemocraten in mei vorig jaar naar de verkiezingen trokken. Pas in het najaar barstte de hele discussie over de indexsprong, fairness en een vermogensbelasting los. "We hebben geprobeerd een consensus te bereiken", zo stelde Peeters, die verwijst naar de speculatietaks en de stijging van de roerende voorheffing.

Ondanks de kritiek meent Peeters dat CD&V nog steeds haar plaats heeft in een federale regering met N-VA, Open Vld en MR. "Wij zijn in moeilijke omstandigheden een engagement aangegaan. Wanneer het gaat om jobs en de bescherming van sociale verworvenheden is het noodzakelijk dat CD&V het verschil maakt", besloot de vicepremier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234