Dinsdag 28/09/2021

Politiek

Peeters oogst storm (en schrikt er zelf van)

Kris Peeters probeert te sussen:
Kris Peeters probeert te sussen: "Misschien hebben mensen die het moeilijk hebben de indruk gekregen dat ik niet aan hun kant sta. Het tegendeel is waar."Beeld Eric De Mildt

"We leven met zijn allen boven onze stand." Kris Peeters (CD&V) oogst storm met zijn uitspraken in enkele weekendkranten. Vriend en vijand vinden ze schandalig. "Hoe durf je zoiets te zeggen over al wie in armoede leeft of amper rondkomt?" Peeters zelf schrikt van de commotie. "Ik sta aan de kant van wie het moeilijk heeft."

Leven we met zijn allen boven onze stand? De naakte cijfers geven vicepremier Peeters gelijk. België worstelt nu al jaren met een tekort van zowat 3 procent op zijn begroting. Jaar na jaar geeft onze overheid ongeveer 1.000 euro te veel uit per inwoner, van boreling tot eeuweling. We stapelen de schulden op, later met intrest af te betalen door de jongeren van nu. Dan leef je collectief boven je stand, concludeert Peeters, ook al heeft niemand van ons de indruk dat die vaststelling op hem of haar van toepassing is.

Wil je die scheve situatie tegen 2018 rechttrekken, zei Peeters in het interview, dan zal je aan iedereen een billijke bijdrage moeten vragen. Ook aan de vermogenden, benadrukte hij, al dan niet via een dual income tax. "Dat is onvermijdelijk", zei Peeters zaterdag en dat herhaalde hij ook gisteren. Met kunstgrepen redden we het niet meer. Je zult moeten hervormen in de diepte, benadrukt de vicepremier. Snijden, met chirurgische precisie. Dat kan niet langer pijnloos, vreest Peeters. Niet prettig, "maar het is tijd voor een parler vrai", schreef hij gisteren op Facebook.

Ongemakkelijke waarheid

Precies dat heeft Kris Peeters zaterdag gedaan: een ongemakkelijke waarheid verteld. De analyse dat we met zijn allen boven onze stand leven, was al vaker gemaakt. Maar zijn vaststelling dat je het tij niet keert louter door de overheid op water en brood te zetten of de gefortuneerden en de bedrijven te pluimen, raakte gevoelige snaren. Niet alleen bij de linkse oppositie en de bevriende christelijke vakbond, ook bij de liberale coalitiegenoot Open Vld. "Niet u maar de overheid leeft boven haar stand", klinkt het daar, de aloude slogan getrouw.

"Als de overheid beslag legt op 54 procent van alle inkomsten, dan kun je niet in alle ernst beweren dat iedereen boven zijn stand leeft", reageert vicepremier Alexander De Croo. "Het zijn de werkende mensen die de overheid spijzen. Hun armoederisico ligt vandaag hoger dan dat van onze gepensioneerden."

Groen spreekt schande. "Een week na de Panama Papers beledigt Peeters alle Belgen die netjes hun belastingen betalen en het vaak moeilijk hebben om rond te komen", zegt Kristof Calvo. "Is hij zijn ideologisch kompas kwijt? Hij klinkt als de woordvoerder van Bart De Wever."

Ook John Crombez verwijt Peeters wereldvreemdheid. "Hij is elke realiteitszin kwijt", zegt de sp.a-voorzitter. "Hij zou wat vaker onder de mensen moeten komen. Onrustwekkend is dit."

Het pijnlijkst voor CD&V is de uithaal van ACV-voorzitter Marc Leemans. "Dat we met zijn allen boven onze stand leven: je moet het maar durven zeggen tegen de 15 procent die hier in armoede leven of die er door dit regeringsbeleid in geduwd worden. De waarheid is dat anderen nog steeds ver benéden hun stand bijdragen. Pak vermogenden, belastingontwijkers en -fraudeurs aan en zet de bedrijven niet langer uit de wind."

Recht in de ogen

Dat komt hard aan. Bij CD&V en bij Peeters zelf in zijn nieuwe rol als het sociale geweten van de regering-Michel. "Hij is uit zijn rolletje gevallen", stelt een regeringsbron vast. "Hij heeft voor één keer gezegd wat hij echt denkt."

Niet van zijn eigen woorden is Kris Peeters gisteren geschrokken, wel van de commotie die ze hebben veroorzaakt. Peeters betwist niet wat hij heeft gezegd, wel wat anderen daar nu kwaadwillig uit besluiten. "Misschien hebben mensen die het moeilijk hebben de indruk gekregen dat ik niet aan hun kant sta", vulde hij gisteren op Facebook aan. "Het tegendeel is waar. Alleen mogen we niet voortdoen zoals we bezig zijn. We zullen maatregelen moeten nemen die moeilijk liggen. Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen kijken, ook mezelf."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234