Dinsdag 12/11/2019

Lonen

Peeters ontkent kleine marge voor loonopslag: “Mensen worden op verkeerde been gezet”

Vicepremier Kris Peeters (CD&V). Beeld BELGA

De socialistische vakbond luidt de alarmbel. De eerste cijfers van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), die tweejaarlijks berekent hoeveel de lonen mogen stijgen, wijzen op "weinig tot geen ruimte" voor loonopslag de komende twee jaar. Dat is onaanvaardbaar voor de werknemers, waarschuwt het ABVV. Minister van Werk Kris Peeters ontkent.

Het rapport van de CRB is normaal het startschot van het tweejaarlijks loonoverleg. De raad becijfert met hoeveel de lonen de komende twee jaar mogen stijgen om competitief te blijven met de buurlanden.

Het rapport is nog niet definitief, maar volgens het ABVV wijzen de eerste cijfers op een complete loonblokkering. Er is wel een loonindexering van 2,17 procent voor bijna een half miljoen bedienden, maar op veel meer moeten werknemers blijkbaar niet hopen. 

"Er is weinig tot geen ruimte voor loonopslag", klinkt het bij de vakbond. Meer zelfs: de loonmarge zou nul procent bedragen. In La Libre.be zegt ABVV-voorzitter Robert Vertenueil dat de eerste cijfers een negatieve loonmarge van -0,2 procent geven.

Normaal zijn de gegevens nog vertrouwelijk, maar de vakbond zegt nu al met de cijfers naar buiten te komen gezien de ernst van de situatie. "Er is een probleem. De koopkracht van de mensen gaat achteruit. De werknemers houden niets meer over op het einde van de maand.”

Voor het ABVV is een loonblokkering onaanvaardbaar. De vakbond eist een stevige verhoging van de koopkracht.

Peeters ontkent

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) spreekt tegen dat de CRB al over cijfers beschikt over de mogelijke loonmarge. Hij “betreurt dat mensen op het verkeerde been worden gezet”.

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer veegde minister Peeters het cijfer van de vakbond resoluut van tafel. “De wet van 1996 zegt duidelijk dat de loonmarge nooit onder nul kan gaan”, klonk het.

Ook spreekt de CD&V-vicepremier tegen dat er voorlopige cijfers zouden circuleren binnen de CRB. De instelling is nog volop bezig met berekeningen. Het technisch rapport met daarin de beschikbare marge wordt tegen halfweg januari verwacht, aldus Peeters, die vraagt het overleg alle kansen te geven. 

Unizo: “Voorbarig”

Danny Van Assche, de topman van werkgeversorganisatie Unizo, noemt de communicatie van de socialistische vakbond over de lonen “onaanvaardbaar”. “Nu al een voorlopig cijfer geven puur om de mensen bang te maken, is onaanvaardbaar”, zegt Van Assche.

“Het is de gewoonte om eerst het rapport van de CRB af te wachten en dan het interprofessioneel overleg te voeren”, zegt Van Assche. “Nu zijn er nog geen definitieve cijfers. Ik weet zelfs niet of de cijfers van ABVV juist zijn.”

Volgens de Unizo-topman gaat de koopkracht er niet op achteruit. “Met onze automatische indexering is de koopkrachtvastheid gegarandeerd. Er is bij mijn weten geen indexsprong voorzien, dus is de koopkrachtvastheid zeker. Ik begrijp niet waarom men de mensen dan moet opjutten.”

Beeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234