Zondag 29/03/2020

Uitkeringen

Peeters: "Nog meer besparen kan niet"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).Beeld rv

Er kan niet nog meer bespaard worden op uitkeringen. Dat besluit minister van Werk Kris Peeters uit cijfers van de RVA. Die zal in drie jaar tijd 12 procent of 1,2 miljard minder uitgeven. "Verder gaan zou de samenleving ontwrichten."

De andere regeringspartijen krijgen een duidelijke waarschuwing van CD&V-vicepremier Kris Peeters. Om de begroting op koers te houden, kan niet meer naar de uitkeringen gekeken worden. Daar is immers al een hele inspanning geleverd, bewijzen cijfers van de RVA. In 2013 spendeerde die nog bijna 9,6 miljard euro, volgens ramingen zou dat in 2016 nog maar 8,4 miljard zijn - liefst 1,2 miljard minder. "De uitgaven zijn echt spectaculair gedaald", werpt Peeters op. "Dat was nodig en nuttig voor de arbeidsmarkt en de economie. Maar voor mij eindigt het hier. Verder gaan, betekent raken aan onze elementaire solidariteit."

Dat er minder uitkeringen te betalen zijn, is deels te danken aan de economie die weer aantrekt: als het beter gaat, zijn er nu eenmaal minder werklozen. Maar de vorige en de huidige regering namen ook drie maatregelen die zich laten voelen in de cijfers. Zo werd onder Di Rupo beslist de werkloosheidsuitkering voor samenwonenden sneller te laten afnemen in de tijd. Onder premier Charles Michel werden dan weer de regels voor brugpensioen (of SWT, zoals dat nu heet) en tijdskrediet aangescherpt. Zo kun je sinds 1 januari in de regel pas vanaf je 62ste met brugpensioen. Voor tijdskrediet zonder motief - om bijvoorbeeld op wereldreis te trekken - geeft de RVA dan weer geen vergoeding meer.

De grootste besparingen haalt de RVA bij de werkloosheidsuitkeringen en de brugpensioenen, terwijl de bezuinigingen voor loopbaanonderbreking en tijdskrediet beperkt blijven tot 20 miljoen euro. "Dat is wat minder dan de andere maatregelen", zegt Peeters. "Maar omdat het evenwicht tussen gezin en werk belangrijk is, hebben we niet geraakt aan tijdskrediet mét redenen. Integendeel: dat wordt uitgebreid met 12 maanden extra." Zo kun je sinds 1 januari vier in de plaats van drie jaar tijdskrediet nemen om bijvoorbeeld een ziek familielid te verzorgen.

Die regels verder aanscherpen, ziet Peeters absoluut niet zitten. "Er zijn al ingrijpende inspanningen geleverd." Die dienen volgens hem om meer mensen aan het werk te krijgen en zo de uitkeringen en pensioenen veilig te stellen. "Dat is in het belang van de huidige generatie én die na ons. Maar dieper gaan in deze logica is niet aangewezen. Ik zie dan ook geen enkele aanleiding om de uitkeringsbedragen te verminderen of de toegangsvoorwaarden nog te verstrengen."

De Wever wil wel besparen

Met andere woorden: de andere regeringspartijen hoeven niet op zijn departement te rekenen om extra geld voor de begroting te vinden. Open Vld en N-VA zien nochtans ruimte voor verdere bezuinigingen in de sociale zekerheid. Bart De Wever wil vooral de rol van de vakbonden en de ziekenfondsen aanpakken.

Ook volgens Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten kan er in die sociale zekerheid nog bespaard worden. Maar net als Peeters schermt ook minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) ermee al grote inspanningen te hebben geleverd. "De grootste van alle ministers", zegt ze. Al stelt ze momenteel geen strikt veto tegen verdere beknibbelingen op haar departement.

De ogen zijn nu eerst gericht op volgende week. Dan komen de topambtenaren van het montoringscomité met een rapport over hoeveel miljoenen er nodig zijn om op budgettaire koers te blijven.

Coalitiepartners willen geen veto's

De vicepremiers van N-VA en Open Vld vinden het veto dat hun CD&V-collega Kris Peeters uitsprak tegen verdere besparingen op uitkeringen niet zo verstandig. N-VA vicepremier Jan Jambon (N-VA) vindt dat de nakende begrotingsdiscussie zonder taboes moet verlopen, Open Vld-vicepremier Alexander De Croo wil dat begrotingsdebat liever niet op straat voeren.

"De andere regeringspartijen moeten niet denken verder te snijden in uitkeringen, voor mij eindigt het hier", stelt Peeters. Hij wijst erop dat de RVA in drie jaar tijd al 1,2 miljard euro minder zal uitgeven.

"Het is niet zo verstandig dit soort uitspraken te doen. Wij willen zonder taboes het debat over de begroting aangaan", klinkt het bij Jambon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234