Zondag 02/10/2022

Update

Peeters maakt veelbesproken wetsontwerp over aan sociale partners

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De beruchte 'wet-Peeters' ligt bij de sociale partners. Minister van Werk Kris Peeters heeft zijn wetsontwerp "Werkbaar Wendbaar Werk" vandaag aan de Groep van 10 overgemaakt. De tekst voorziet de flexibilisering van de 38-urenweek, het overdragen van vakantiedagen aan collega's en de mogelijkheid tot kortere verwittigingstermijnen bij deeltijds werk.

"Er is de voorbije weken en maanden veel gezegd en geschreven over de 'Wet-Peeters'. Daar was veel foutieve informatie bij", zegt de CD&V-minister. Hij hoopt dat de volledige tekst van het wetsontwerp nu de misverstanden uit de wereld zal helpen en een periode inluidt van constructieve gesprekken "met als énige doel een moderne arbeidswetgeving waar werkgevers én werknemers wel bij varen".

Meest besproken is de annualisering van de arbeidsduur. Peeters herhaalt dat het niet om een afschaffing gaat van de 38-urenweek, maar slechts om een meer flexibele berekening. Zoals bekend voorziet het wetsontwerp dat voortaan tot 9 uur per dag en tot 45 uur per week gewerkt mag worden, op voorwaarde dat dit tijdens rustigere periodes elders op het jaar gecompenseerd wordt. Op geen enkel ogenblik mag de werknemer echter meer dan 143 uur boven de gemiddelde arbeidsduur gepresteerd hebben.

Raken de sociale partners het onderling eens, dan bestaat de mogelijkheid om uit te breiden tot 11 uur per dag en 50 uur per week. Dat moet dan wel per cao geregeld worden en moet nog steeds het gemiddelde van 38 uur respecteren.

Ander heet hangijzer is de vereenvoudiging van deeltijdse arbeid. De verwittigingstermijn voor werknemers in een variabel uurrooster blijft op vijf dagen, maar kan verlaagd worden tot één dag indien vakbonden en werkgevers het daarover eens raken in een algemeen verbindende collectieve arbeidsovereenkomst.

Peeters behoudt tot slot de mogelijkheid om vakantiedagen te delen met collega's met een zwaar ziek kind. Enkel dagen die buiten het wettelijk verlof van 20 dagen vallen, kunnen volstrekt anoniem worden geschonken. Ook hierover zijn sectorale akkoorden nodig.

undefined

"Deur wagenwijd open voor hyperflexibiliteit en verhoogde werkdruk"
ABVV vindt dat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) met zijn wetsontwerp over wendbaar en werkbaar werk "de deur wagenwijd openzet voor hyperflexibiliteit en verhoogde werkdruk". Dat zegt de socialistische vakbond in een persbericht. ABVV benadrukt dat het pas een definitief standpunt zal innemen na een brede consultatie met militanten en werknemers, maar in het persbericht schiet de vakbond het wetsontwerp toch al flink af. "Hoewel de indruk wordt gewekt dat er gestreefd wordt naar een evenwicht tussen werkgevers- en werknemersbelangen, geeft het geheel niet dit resultaat, integendeel. De verschillende gerechten op dit menu zijn vooral heel vet aan werkgeverszijde, terwijl er voor de werknemers bitter weinig vlees aan zit."

Voornamelijk de arbeidsduurregeling is een doorn in het oog van ABVV. "De deur wordt wagenwijd opengezet voor hyperflexibiliteit en een verhoogde werkdruk. Er wordt geen enkele vernieuwende maatregel genomen die erop gericht is de werkdruk te verlichten, of de loopbaan of het werk draaglijker te maken." ABVV vindt ook dat het sociaal overleg in veel gevallen op de helling wordt gezet "omdat bij ontstentenis van een akkoord in het Paritair Comité een cao op bedrijfsniveau kan gesloten worden, of zelfs het arbeidsreglement zou volstaan".

Ook het tweede ontwerp dat Peeters vorige week naar de sociale partners stuurde, over de wet van 1996 over het concurrentievermogen, kan bij ABVV op weinig meeval rekenen. "De loonvorming in België wordt nog verder in een dwangbuis gestoken", klinkt het. De vakbond wijst erop dat de vrijheid van onderhandelen wordt gegarandeerd op internationaal niveau door de IAO (de Internationale Arbeidsorganisatie). "Dit voorstel gaat ronduit tegen deze vrijheid in", aldus ABVV, dat ook klaagt dat aan de werkgevers geen eisen worden opgelegd qua werkgelegenheidscreatie, investeringen in opleidingen of innovatie-inspanningen. "Wij eisen dan ook een fundamentele bijsturing van dit wetsvoorstel."

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234