Donderdag 28/10/2021

Peeters krijgt standpunten Oosterweel niet verzoend

Brussel l De Vlaamse regering gaat het heel moeilijk krijgen om nog voor Pasen een doorbraak te forceren in het dossier van de Oosterweelverbinding. Minister-president Peeters (CD&V) krijgt zijn eigen voorstel vandaag vermoedelijk weer niet op de ministerraad.

Kris Peeters wil nog voor Pasen, het liefst zelfs nog voor de paasvakantie, uit de Oosterweelimpasse raken. Hij hoopt sp.a en Open Vld te verzoenen rond een eigen compromisvoorstel. Dat werd anderhalve week geleden al aangekondigd, maar door de heibel over de aanmoedigingspremie raakte het vorige week niet tot op de vrijdagse ministerraad.

Ook poging nummer twee lijkt te gaan stranden. Achter de schermen werd er gisteren druk vergaderd tussen de kabinetten van de bevoegde ministers en de administraties. Ook de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), de actiegroep StRaten-generaal en het studiebureau Arup-SumResearch zaten mee rond de tafel. De vergadering was een ultieme poging van Peeters om de neuzen nog voor de ministerraad van deze ochtend in dezelfde richting te krijgen.

Daarvoor bleek het dossier echter nog altijd te complex. Er blijven na de studie en na de adviezen van de betrokken partijen een aantal grote knelpunten bestaan: de noodzakelijkheid van het Oosterweelknooppunt (ja volgens de BAM en het havenbestuur, nee volgens de anderen), de mogelijkheid om al te beginnen werken op Linkeroever, het aantal rijstroken in de Oosterweeltunnel (twee keer drie voor de BAM, twee keer twee voor Arup-SumResearch), het al dan niet bannen van vrachtwagens uit de Kennedytunnel... Die knelpunten werden uitgebreid besproken, maar nog verre van uitgeklaard. Het lijkt dan ook twijfelachtig dat de Vlaamse regering vandaag al een beslissing kan nemen, zonder eerst de voornaamste hindernissen uit de weg te werken.

Naast de technische knelpunten blijven ook de politieke meningsverschillen bijzonder groot. De standpunten kwamen de voorbije week allesbehalve dichter tot elkaar. Open Vld gooide olie op het vuur door in de Antwerpse gemeenteraad te dreigen een aantal openbarevervoersprojecten, socialistische stokpaardjes, af te blazen als de Lange Wapper er niet snel komt. Burgemeester Patrick Janssens (sp.a) zorgde dan weer voor zenuwachtigheid bij de liberalen door te stellen dat Antwerpen 'eensgezind' is over de noodzaak om het vierde alternatief uit de Oosterweelstudie verder te onderzoeken.

Er is nog nood aan een stevige dosis pendeldiplomatie om Open Vld en sp.a tot een compromis te bewegen. De standpunten liggen zo ver uit elkaar dat haast automatisch één partij gezichstverlies lijdt. (JV)

Minister-president Kris Peeters hoopt op een doorbraak voor Pasen maar voor deze ministerraad lukte het weer niet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234