Dinsdag 20/10/2020

De gok van Kris

Peeters krijgt speelruimte. Voorlopig althans

Kris Peeters.Beeld Eric de Mildt

Wie laatst lacht, best lacht, denkt CD&V-vicepremier Kris Peeters. Nu zijn collega's op vakantie zijn, zet hij achter de schermen alles op alles om het tax shift-akkoord alsnog naar zijn hand te zetten. Peeters krijgt voorlopig een vrijgeleide, maar eind deze zomer dreigt hij het deksel op de neus krijgen.

"Het lijkt wel alsof er een neutronenbom op de Wetstraat is gevallen. Ik kan haast niemand bereiken." Een partijwoordvoerder geeft de algemene sfeer op de kabinetten weer: doods. Zowat alle excellenties en heel wat medewerkers zijn op vakantie, maar in de woestenij werkt één man naarstig voort: CD&V-vicepremier Kris Peeters, als last man standing.

Zijn missie: zijn gezicht redden na de belabberde uitkomst van de onderhandelingen. Bij de 'notificaties' van het tax shift-akkoord probeert hij nog zo veel mogelijk slagen binnen te halen. In de onderhandelingsnacht werden alleen de grote lijnen vastgelegd, nu werken de experts van de verschillende kabinetten aan de concrete uitwerking. Daar wil Peeters het een en ander rechtzetten en het onderste uit de kan halen.

Sociaal gelaat

Maar zo rijdt hij recht tegen de kar van de coalitiepartners. Het optrekken van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent? Die wil Peeters in de indexkorf houden, opdat de lonen gelijke tred kunnen houden met de levensduurte. Open Vld en N-VA zien dat absoluut niet zitten. Zij willen de btw-verhoging 'neutraliseren', anders zou de indexsprong worden tenietgedaan. Zij voeren aan dat de elektriciteitsprijzen nog nooit zo laag zijn geweest.

De loonlastenverlagingen? Daar moet voor Peeters een extra inspanning komen voor de laagste inkomens, om zo veel mogelijk jobs te creëren. Hij is naar buiten gekomen met een becijferd voorstel van 900 miljoen euro. Dik tegen de zin van Open Vld. De partij blijft ijveren voor een lineaire verlaging, zonder een speciale behandeling voor de laagste lonen. "Doelgroepenbeleid is een regionale bevoegdheid", klinkt het.

Maar de lijst is nog langer. Peeters heeft nog extra maatregelen in de mouw zitten, die hij plukte uit het akkoord en die het sociale gelaat van zijn partij en van de regering moeten benadrukken.

De techniek van Peeters is een klassieke truc die de PS in het verleden met succes toepaste. De partij was jarenlang aan de macht en kent zo alle achterpoortjes en dubbele bodems van de Belgische wetgeving. Onder meer bij de pensioenhervorming in 2011 waren ze hun coalitiepartners te snel af en wisten ze de scherpe kantje eraf te vijlen. "Maar CD&V, ook een staatsdragende partij, schrijft zich evengoed in in die traditie", zegt politicoloog Pascal Delwit (ULB).

Maar vooral: door met een aantal maatregelen nu al naar buiten te komen, wil Peeters komaf maken met de negatieve perceptie. De CD&V'er had de lat hoog gelegd. Er moest een aanzienlijke vermogenswinstbelasting komen en ook de huurinkomsten moesten extra worden belast, zo communiceerde hij gretig. Maar daar kwam weinig van in huis.

Open Vld en N-VA laten hem voorlopig betijen en hebben geen zin om de dadendrang van Peeters nu al in te tomen. Ze gunnen de CD&V'er zijn succesje, zeker in de zomerperiode, "wanneer niemand de krant leest". Door de discussie bewust niet aan te gaan, zal er ook niet meer stof opwaaien dan nodig.

Beeld BELGA

Enorm risico

Bovendien zijn ze er gerust op dat de echt belangrijke knopen pas eind augustus worden doorgehakt, als iedereen weer op het appel is. Want, alle beslissingen die nu door technici worden genomen, moeten ook nog finaal worden goedgekeurd en op punt gezet door de vicepremiers zelf. "Van een tweede onderhandelingsronde is op dit moment absoluut geen sprake", zegt een topper.

En daar schuilt net het enorme risico dat Peeters neemt. Hij lijkt in zijn oude rol te hervallen; de man die erg voluntaristisch communiceert. Hij brengt maatregelen naar buiten die nog niet volledig zijn afgestemd en verhoogt zo de inzet. Zo dreigt Peeters eind augustus, net als vorige week, het deksel op de neus te krijgen.

"Hij zou beter leren uit zijn fouten", geeft een liberaal aan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234