Maandag 10/05/2021

arbeidsmarkt

Peeters is bijna klaar met de nieuwe werkloosheidsregeling: dit is wat er gaat veranderen

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) Beeld BELGA
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V)Beeld BELGA

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft zijn voorstel klaar om de werkloosheidsuitkeringen te hervormen. De officieuze deadline voor het sluitstuk van de arbeidsdeal verloopt morgen.

Een iets hogere uitkering net nadat je je job hebt verloren, en daarna een bedrag dat sneller daalt dan nu het geval is. Dat is het uitgangspunt van de hervorming van de werkloosheidsvergoeding. Het moet mensen meer prikkelen om actiever naar een nieuwe job te zoeken. De maatregel is het sluitstuk van de ‘jobsdeal’ die de regering afgelopen zomer in de steigers zette.

Maar hoe gaat die hervorming er precies uitzien? Peeters zette de RVA aan het werk om uit te rekenen hoe de uitkeringen het best evolueren. Uitgangspunt is dat de hele operatie geen impact heeft op de begroting. Wat aanvankelijk meer wordt uitgegeven, wordt gecompenseerd door de lagere uitkeringen op langere termijn.

Peeters heeft zijn huiswerk nu klaar, enkele experts konden zijn voorstel al inkijken. Hij heeft zelf altijd aangekondigd dat “in de maand november” zijn voorstel besproken zou worden binnen de regering. Die deadline loopt morgen af, maar wordt niet gehaald. Voorlopig staat het dossier niet op de agenda. “De premier krijgt de primeur”, klinkt het op zijn kabinet.

Peeters’ voorstel ligt in de lijn met wat arbeidsspecialist Stijn Baert (UGent) afgelopen zomer als vingeroefening uitwerkte. “Al zijn de marges bij de minister iets ruimer dan bij Baert”, zegt een betrokkene. Peeters verwees eerder al naar de academicus als inspiratiebron voor deze ingreep.

Prikkels

Momenteel krijgen werklozen aanvankelijk 65 procent van hun loon. De uitkering daalt een eerste keer na drie maanden werkloosheid, om een nieuwe sprong te maken na één jaar zonder job. Daarna daalt de uitkering beetje bij beetje. In het uiterste geval valt een werkloze pas na vier jaar terug op het minimumbedrag.

In het voorstel van Baert zou wie zijn job verliest aanvankelijk 70 procent van zijn laatste loon ontvangen. Op die manier krijgt die persoon even wat ademruimte om te investeren in zijn zoektocht naar een job. Daarna zou de uitkering elke drie maand dalen.

Telkens als het bedrag naar beneden gaat, krijgt de werkloze een prikkel om intenser te gaan zoeken. Na twee jaar, en niet na maximaal vier jaar zoals nu, zou de werkloosheid al op het minimum zitten. In de ogen van Baert moet dat 15 procent boven het bestaansminimum zijn.

Politiek gevoelig

Het gros van de andere maatregelen uit de arbeidsdeal werd afgelopen week goedgekeurd. Daarbij werd onder meer gefocust op extra opleiding naar knelpuntberoepen. De hervorming van de werkloosheidsuitkering kwam nog niet aan bod, omdat het politiek gevoeliger ligt.

N-VA en Open Vld willen in principe de werkloosheid beperken in de tijd, maar accepteerden het compromis waar Peeters zelf mee kwam aandraven. Toch blijft CD&V voorzichtig. De partij zal erover waken dat er geen kans is dat werklozen in armoede belanden. Ook mag dit geen verkapte besparingsoperatie worden.

Over een ander heikel thema dat in de arbeidsdeal zat, blijft het intussen erg stil. Peeters beloofde ook te laten onderzoeken of de anciënniteitsverloning kan worden afgeschaft. Hoe langer iemand in dienst is, hoe meer zijn loon zal stijgen, is nu de regel. Maar zoiets maakt oudere werknemers duur. N-VA en Open Vld pleiten eerder voor een loon op basis van wat de werknemer presteert. Peeters vroeg onder meer het advies van de sociale partners, maar die lopen niet warm voor het voorstel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234