Maandag 20/09/2021

Peeters: "Het wordt een zwaar onderhandelingsweekend"

Kris Peeters pleitte in zijn speech voor een sterker Vlaanderen. Beeld BELGA
Kris Peeters pleitte in zijn speech voor een sterker Vlaanderen.Beeld BELGA

Morgen vieren de Vlaamse onderhandelaars de Vlaamse feestdag, maar zaterdag en zondag wordt opnieuw gedebatteerd over de komende begrotingen. "Het wordt een zwaar weekend", zo viel vanavond te horen bij minister-president Kris Peeters (CD&V). De uittredende minister-president betreurt het gespeculeer over hoe zijn eigen toekomstplannen de formatie zouden vertragen. "Dat gespin heeft niets met de realiteit te maken."

Vandaag werd opnieuw een hele dag onderhandeld over de budgetten. Dat gebeurde niet meer in groepen of face-to-face tussen Geert Bourgeois en Kris Peeters, maar met alle onderhandelaars rond de tafel. Zo zal ook zaterdag en zondag worden gewerkt. Morgen ligt alles stil volgens CD&V, volgens N-VA is er eventueel wel ruimte voor informele contacten.

"Bijzonder goed gevulde agenda"
De onderhandelaars wachten intussen nog steeds op een aantal simulaties rond onder meer de kinderbijslag en de woonbonus. Als die er voor het weekend komen, kan ten gronde worden gediscussieerd over de begroting. "De agenda van het weekend is bijzonder goed gevuld", is ook bij N-VA te horen. "De conclusies van alle 21 werkgroepen krijgen een tweede lezing."

Kris Peeters ontkent ondertussen ten stelligste dat zijn partij de formatie zou vertragen omdat er nog geen duidelijkheid is over de persoonlijke toekomst van de minister-president. Her en der werd immers gesuggereerd dat CD&V de federale onderhandelingen wil afwachten om te bekijken of Peeters premier kan worden.

"Dat is heel spijtig, mijn toekomst heeft hier niets mee te maken", zegt Peeters. "Dat zij die dat gespin lanceren dan maar eens zeggen wat we met de kinderbijslag en de woonbonus moeten doen", besluit hij.

Meer doen met minder
Tijdens zijn mogelijk laatste 11-julispeech op de Groeningekouter in Kortrijk ging Peeters verder in op de formatie en de moeilijke budgettaire besprekingen: "Meer doen met minder is ook de komende vijf jaar het devies. De Vlaamse overheid kan en moet slanker. Met minder regels, minder uitzonderingen en meer duidelijkheid", zo klonk het.

Hij pleitte wel voor een sterker Vlaanderen en een positieve invulling van de zesde staatshervorming. "Een autonomer Vlaanderen moet ook een beter Vlaanderen zijn. Maar een autonoom Vlaanderen is geen Vlaanderen dat zich terugplooit op zichzelf. Dat zou een schromelijke vergissing zijn. Integendeel, Vlaanderen moet een voorloper zijn. (...) We hebben onze hoofdstad Brussel die we nooit zullen loslaten. We hebben onze culturele en academische vertegenwoordigers die de wereld veroveren. Wij hebben innovatieve ondernemers die onze economische toekomst verzekeren."

Stabiel België
De autonomie van onze regio kan volgens de CD&V'er zelfs tot een stabieler België leiden: "Hoe volwassener en autonomer Vlaanderen wordt, hoe volwassener ook de relaties met de andere overheden zullen worden", maakte hij zich sterk.

Het belang van de komende legislatuur kan daarin niet worden onderschat, verzekerde Peeters zijn toehoorders: "De komende jaren vormen een scharniermoment. Ze zullen beslissen welke plaats Vlaanderen inneemt in Europa en in de wereld", besloot hij.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234