Vrijdag 23/10/2020

Tax shift

Peeters gaat in extra tijd

Kris Peeters gaat niet op vakantie, kondigde hij al snel na het akkoord aan.Beeld © belga

Na de belabberde uitkomst doet CD&V-vicepremier Kris Peeters er alles aan om het tax shift-akkoord alsnog naar zijn hand te zetten. De coalitiepartners reageren gefrustreerd op deze 'tweede ronde van de onderhandelingen'.

"Ik ga niet op vakantie, maar zal hard voortwerken." De uitspraak van Kris Peeters na afloop van de onderhandelingen over de tax shift eind vorige week bleek niet onschuldig. Terwijl vicepremiers Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open Vld) met een gerust gemoed op vakantie vertrokken, zet hun CD&V-collega hun alle zeilen bij om toch nog enkele trofeeën uit de brand te slepen.

In de onderhandelingsnacht werden dan wel de algemene principes afgesproken over de tax shift, er bleven nog heel wat losse eindjes over. Hoe worden de loonlastenverlagingen voor de werkgevers verdeeld? Wordt de btw in rekening genomen voor de indexsprong of niet? En hoe zal de speculatietaks er nu uitzien?

Achter de schermen wordt er momenteel hard gebikkeld over de concrete uitwerking. Dat gebeurt bij de 'notificaties', waar de technici van de politieke zwaargewichten het akkoord volledig uitwerken. En daar geeft Peeters vol gas. Veel van zon genieten zal Jambon niet kunnen doen in Italië. De Croo zal in Florida niet vaak op het strand te vinden zijn. Ze staan voortdurend in contact met hun technici op het thuisfront.

Zo drukte Peeters de voorbije dagen zijn zin door om de loonlastenverlaging voor een groot deel naar de laagste inkomens te laten gaan. De regering lag de voorbije dagen zwaar onder vuur omdat ze die groep in de kou zou laten staan. Daardoor zou er van de jobcreatie niets in huis komen.

Over het onderwerp was er tijdens de onderhandelingen nog geen enkele afspraak gemaakt, maar het kabinet-Peeters liet de voorbije dagen een model voorrekenen waarbij meer dan 900 miljoen euro kon worden vrijgemaakt voor de laagste inkomens. Ook heeft hij nog extra maatregelen voor de bouw en de kmo's in zijn mouw zitten.

Hij lost een schot voor de boeg, boekt vooruitgang, maar een akkoord is er nog niet. Onder meer over de timing en welke lonen in aanmerking komen, zal er nog fel gediscussieerd worden.

Dubbele indexsprong

Over de btw-verhoging van de elektriciteit van 6 naar 21 procent is er ook nog een fel potje armworstelen bezig. De grote vraag is of die wordt meegenomen bij de berekening van de index of niet. Open Vld en N-VA willen die er liefst uit houden. Anders zou de index sneller overschreden worden en stijgen de loonkosten weer. CD&V vreest een "dubbele indexsprong". De levensduurte stijgt wel degelijk, de lonen moeten dan ook volgen. Ook over de speculatietaks en de verhoging van de roerende voorheffing is het laatste woord nog niet gezegd.

De CD&V'er probeert nu het gezichtsverlies te beperken. De uitkomst van de onderhandelingen was belabberd voor de christendemocraten. Ondanks grote uitspraken vooraf kwam er geen grote vermogenswinstbelasting, de huurinkomsten bleven buiten schot en als toemaatje bleek dat de werkgevers een cadeau kregen en niet langer de eerste twee maanden ziekteverlof moesten betalen. Erger voorkomen en bijvoorbeeld de beperking van de werkloosheid in de tijd afblokken, was het hoogst haalbare. Daar kun je niet mee uitpakken bij de publieke opinie.

Dat Peeters nu een "tweede ronde" van de onderhandelingen organiseert, werkt de coalitiepartners danig op de zenuwen. "Het is logisch dat de afspraken op papier gezet worden, maar de echte uitwerking is voor na de zomer", klinkt het bij N-VA. "Peeters slaat enkele fases over."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234