Zondag 22/05/2022

Peeters dreigt met boetes voor koppige werkgevers

Wie onvrijwillig deeltijds werkt en meer uren wil, moet die ook krijgen. Anders riskeert de werkgever een boete, zo maakte minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bekend.

Bijna 38.000 mensen, voornamelijk vrouwen, zouden voltijds willen werken, maar krijgen daar de kans niet toe. Ze hebben een karig betaalde, deeltijdse job, vaak als schoonmaakster, kassierster in de supermarkt of verkoopster in een winkel. Om het inkomensverschil met iemand in werkloosheid groot genoeg te houden, krijgen ze een extraatje van de overheid bovenop hun loon: de zogenaamde inkomensgarantieuitkering (IGU).

De regering-Michel ziet hen liever voltijds aan de slag. Daarom heeft ze de uitkering de facto verlaagd en de voorwaarden om in aanmerking te komen te verstrengd. Maar nu worden ook de werkgevers mee in het bad getrokken. Als zij werknemers met een IGU geen extra uren aanbieden, kijken ze aan tegen een boete. Voorwaarde is natuurlijk dat er uren beschikbaar zijn.

Als de werkgever vacatures heeft, moet hij die verplicht aanbieden bij de werknemer in kwestie. Gebeurt dat niet, en worden er binnen het jaar bijvoorbeeld andere mensen aangenomen, dan kan de werkgever een boete krijgen van 25 euro per maand per werknemer. Omgekeerd: indien de werknemer niet ingaat op een aangeboden vacature, dan verliest hij zijn extra uitkering. Dan vervalt het argument dat iemand tegen zijn zin geen voltijdse baan heeft. De vacatures moeten aansluiten bij wat de werknemer kent en kan.

"We willen niemand bestraffen, noch iemands uitkering afnemen", benadrukt Miet Deckers, woordvoerster van Peeters. "Wel zijn we op zoek gegaan naar een manier om die mensen erop vooruit te helpen."

'Geen oplossing'

Een boete van 25 euro per maand per werknemer lijkt niet zo veel. Maar vaak hebben grote bedrijven heel wat onvrijwillig deeltijdsen in dienst. Dan kunnen de boetes oplopen. CD&V-Kamerlid en arbeidsmarktspecialist Stefaan Vercamer: "Het geeft de vakbonden ook een extra instrument om meer uren af te dwingen voor die mensen, en hun inkomenssituatie te verhogen."

Bonden en werkgevers reageren niet enthousiast op de maatregel. "Zomaar boetes toekennen is geen oplossing", zegt Caroline Deiteren van Unizo. "Je begeleidt die mensen best op maat naar meer arbeidsuren." Ook bij het ABVV twijfelt men aan de praktische toepassing van de wet. "Hoe ga je controleren of uren wel of niet worden toegekend?", vraagt Gina Heyrman van ABVV.

Veel van de onvrijwillig deeltijdsen hebben gebroken uurroosters. Een aantal schoonmakers van kantoren werkt 's morgens vroeg en 's avonds laat omdat de gebouwen dan leeg zijn. Verkopers worden meer ingezet bij piekmomenten. In die complexe roosters zomaar extra uren inpassen, is niet altijd evident.

De maatregel is een van Peeters' ingrepen om tegen volgend jaar 90 miljoen euro te besparen. Daarnaast pakt hij bijvoorbeeld het zogenoemde 'brugpensioen 2.0' aan. Bedrijven die 55-plussers betaald thuis zetten, zullen daar een extra taks op betalen. (DM 16/9)

De uitkeringen voor deeltijdsen kostten de staat vorig jaar 180 miljoen euro. Door de strengere regels voor de uitkeringstrekkers (en een betere conjunctuur) zijn de uitgaven met ruim 60 miljoen euro gezakt sinds het begin van de legislatuur. De oorspronkelijke bedoeling was ook om de uitkering na twee jaar te halveren, maar daar is de regering al een tijdje van afgestapt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234