Dinsdag 24/05/2022

Peeters dreigt communautaire dialoog op te blazen

BRUSSEL l Vlaams minister- president Kris Peeters zet de Franstaligen voor het blok. Of de communautaire dialoog start snel weer op, of hij start niet meer op. Het voorstel voor een parallelle werkgroep over B-H-V en de burgemeesters wijst hij fors van de hand.

Door Fabian Lefevere en Tine Peeters

De Franstaligen reageerden gisteren officieel niet. Eerst overleggen onder de partijen, dan pas praten. Maar informeel waren de commentaren nogal fel. De koers van Peeters wordt daar, in tijden van economische crisis, 'suïcidaal' genoemd.

Kris Peeters reageerde niet meteen op de voorstellen die de Franstaligen formuleerden. Dat liet hij aanvankelijk over aan CD&V-voorzitster Marianne Thyssen, die parallelle onderhandelingen over de burgemeesters afwees. Maar gisteren, in het VRT-programma De keien van de Wetstraat, schakelde hij een versnelling hoger. Peeters zei "niet met zijn voeten te laten spelen. We gaan het niet rekken tot aan de regionale verkiezingen. We moeten snel deelakkoorden afsluiten of we trekken onze conclusies."

Volgens Peeters kan er simpelweg geen sprake zijn van een nieuwe werkgroep. Het dossier van de burgemeesters is een juridische aangelegenheid, en dus geen zaak van voorzitters, terwijl er bij aanvang van de onderhandelingen afgesproken werd het vooral niet over Brussel-Halle-Vilvoorde te hebben. "Het begint een beetje komisch te worden", vindt Peeters. "Dat pingpongspel moet stoppen."

Peeters belandde (onder meer) door toedoen van Vlaams minister van Binnenlands bestuur Marino Keulen (Open Vld) in deze situatie. Met de ondertekening van de niet-benoeming van de drie burgemeesters joeg hij de Franstaligen tegen zich in het harnas, waardoor Peeters' communautaire dialoog dreigt te verzanden. De Franstaligen zien de uitspraken van Peeters als die van een man in het nauw, opgejaagd door Open Vld. "Zijn uitspraken zijn duidelijk een gevolg van een Vlaams politiek spel", denkt een deelnemer aan de dialoog.

Op de officiële Franstalige reactie blijft het wachten, maar dat neemt niet weg dat in de wandelgangen behoorlijk furieus gereageerd wordt. "Dit is een suïcidale koers van Peeters." Fijntjes: "We zijn bang dat hij het dossier gewoon terug wil sjotten naar de federale regering van zijn goede vriend Yves Leterme. In tijden van economische crisis is dat waanzin. Leterme heeft andere katten te geselen."

Deadline

Of dit ook het einde van de dialoog betekent, is niet duidelijk. Peeters wil snel opheldering. Tegen volgende week, bijvoorbeeld, het tijdstip van de volgende (inmiddels afgeblazen) communautaire vergadering. "Het is gevaarlijk om deadlines te formuleren", zegt hij, "maar het mag niet blijven duren."

De Franstaligen willen inmiddels het koste wat het kost vermijden dat het dossier op de tafel van de federale regering belandt. Terwijl de voorzitters van de Franstalige parlementen, allen PS'ers, melden geen nieuw belangenconflict in de zaak-B-H-V te willen, wordt dat door PS-voorzitter Elio Di Rupo zelf tegengesproken. Bij bronnen buiten de PS is zelfs te horen dat al beslist is om een derde procedure in te leiden, wellicht in het Waals Parlement. "Niemand heeft baat bij een communautaire oorlog."

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V):

Het begint een beetje komisch te worden. Dat pingpongspel moet stoppen

n Kris Peeters geeft te kennen 'niet met zijn voeten te laten spelen'. 'We gaan het niet rekken tot aan de regionale verkiezingen. We moeten snel deelakkoorden afsluiten of we trekken onze conclusies.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234