Zaterdag 19/10/2019

Politiek

Peeters bevestigt: "We zoeken nog 2,3 miljard euro"

Kristof Calvo van Groen. Beeld BELGA

Ondanks tal van mediaberichten zoekt de federale regering nog altijd 2,3 miljard. Dat bevestigt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in 'Villa Politica'. Wel is het nog de vraag of de ministers de beveiligingskosten die de terreurdreiging met zich meebrengt uit deze begroting mogen schrappen van Europa.

"We vertrekken van een tekort van 2,3 miljard euro", zegt Kris Peeters. "Daar is geen discussie meer over, ook binnen de regering. Dat bedrag komt overeen met een inspanning van 0,6 procent, zoals Europa dat van ons vraagt."

Peeters benadrukt dat dat bedrag het ook mogelijk maakt om in 2018 het beoogde evenwicht te behalen. "Dat doel blijft dus overeind. We raken niet aan de beslissing die in het regeerakkoord staat."

Dat betekent wel dat er "nog belangrijke inspanningen" moeten worden geleverd in 2017 en 2018. Ook in een verkiezingsjaar dus? "Ach, begrotingen opstellen is nooit makkelijk, ook niet in een verkiezingsjaar."

Provisie

Kosten die niet vervat zitten in deze berekening zijn die van de vluchtelingenopvang. Dat is ruim 600 miljoen euro die naar de komende jaren wordt doorgeschoven. Wel is een provisie voorzien van 400 miljoen euro voor de beveiligingskosten die de terreurdreiging met zich meebrengt. "Maar als Europa dat toelaat, kunnen we dat er nog uit laten", zegt Peeters, die verwijst naar Italië en Frankrijk, waar dat ook al gebeurt.

Peeters geeft toe dat dat dan ook zal wegen op latere begrotingen. "Dat is geen hocuspocus. Dat is wat Europa toelaat."

Rutten: "Echte hervormingen"

Op hoe het gat in de begroting gedicht moet worden, wil Peeters niet te diep ingaan. Volgens hem moeten de mensen niet te veel geloven van "de ballonnetjes die in de pers worden opgelaten". Als het van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten afhangt zal het alvast geen knip- en plakwerk zijn. "Wij willen echte hervormingen", klinkt het meermaals in 'Villa Politica'.

Rutten wil vooral scherpstellen op de langdurig arbeidsongeschikten. "Er was de voorbije tien jaar een stijging met 91 procent van mensen die langdurig arbeidsongeschikt zijn." Binnen die groep wil ze met name de schijninvaliditeit onder handen nemen. "Ik heb te veel respect voor mensen die echt ziek zijn, om te zeggen dat we dat misbruik niet zullen aanpakken."

Rutten wordt bijgetreden door Zuhal Demir van N-VA. "Eerst moeten we kijken hoe het komt dat die groep langdurig zieken zo gegroeid is. Vervolgens moeten we kijken naar wat die mensen nog kunnen doen." Want volgens haar is dat de beste besparingsmaatregel: zoveel mogelijk mensen aan het werk zetten. "Wie werkt, draagt bij aan de sociale zekerheid en de overheid moet geen uitkering betalen."

Perfide

Kristof Calvo van Groen spreekt van "een perfide strategie van N-VA". "Minister van Financiën Johan Van Overtveldt slaat eerst zelf een gat in de begroting. En nu zegt N-VA om te kijken naar de sociale zekerheid, naar mensen die het moeilijk hebben, die ziek zijn. Dat is de boosheid van veel mensen: 'Voor wie neemt men ons eigenlijk?' Zij hebben al veel inspanningen gedaan. De 'sterke schouders' moeten nog wat meer kunnen dragen."

De Win aan De Roover: "Ik denk dat niemand er iets van begrepen heeft"

VRT-journaliste Linda De Win wil in 'Villa Politica' van N-VA-fractieleider Peter De Roover weten of er geen zwaardere inspanning dan 2,3 miljard euro nodig is als de regering in 2018 een evenwicht wil halen. Waarop De Roover een complex antwoord geeft over de begrotingsregels van Europa.

"Ik denk dat niemand er iets van begrepen heeft", verzucht De Win net iets te eerlijk. Ze wil een duidelijke ja of neen horen. Peter De Roover laat zich echter niet doen: "We zitten niet in een tweetwereld, de wereld is iets complexer dan 140 tekens."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234