Zondag 26/09/2021

Publipart

Peeters: "20 miljoen euro verschil tussen boekwaarde en reële waarde Gentse aandelen Publilec"

Christophe Peeters tijdens de extra gemeenteraadszitting in Gent. Beeld Photo News
Christophe Peeters tijdens de extra gemeenteraadszitting in Gent.Beeld Photo News

De reële waarde van de Gentse aandelen in Publilec, de structuur boven Publipart, verschilt 20 miljoen euro met de boekwaarde. "We zitten in een vechtscheiding met de Walen en het is verdomd moeilijk en geen evident verhaal om eruit te geraken", zei Financiënschepen Christophe Peeters (Open Vld) in een toelichting op een extra gemeenteraadszitting in Gent.

Gent bezit 12,14 procent aandelen bij Publilec. Deze legislatuur besliste de stad zich terug te trekken omdat ze wel aanwezig wil zijn in infrastructuur maar niet in productie van energie, bracht schepen Peeters in herinnering.

"Het zal je niet verbazen dat men over de taalgrens enigszins anders denkt over de rol van de overheid in de productie van energie en de rol van de overheid op de aanwezigheid in de industrie in het algemeen", zei hij. "Ik zeg niet dat het een foute kijk is of de onze de juiste, maar wat dat betreft leven we politiek gezien in twee verschillende landen."

De stad haalde deze legislatuur al 9,9 miljoen euro terug, maar wil nog aanspraak maken op de resterende 43,4 miljoen. Alleen verschilt die boekwaarde 20 miljoen met de reële waarde.

Dubieuze fondsen

"We gaan dus niet vertrekken en zeggen aan onze Waalse vrienden, je mag die 20 miljoen houden", verklaarde de schepen van Financiën. "Dat is geld dat toekomt aan de Gentse belastingbetaler, dat gaan we niet zomaar laten liggen."

Verder keerde Peeters terug op enkele elementen die sinds afgelopen weekend bijkomend opdoken. Over de 'dubieuze' fondsen merkte Peeters op dat Rheinmetall nooit echt in het fonds zat, maar in 2016 een tijdlang als een vorm van onderpand gebruikt werd.

Over de 1,7 miljoen euro 'verdachte' personeelskosten de afgelopen vijf jaar, verklaarde Christophe Peeters dat het gaat om loonkosten van één personeelslid dat indertijd niet wilde afstappen van zijn overheidsstatuut en bij Publilec bleef, maar langdurig ziek is en gezien zijn statuut verder betaald wordt. Dat personeelslid werd ook vervangen en daarnaast wordt bijkomend op vier andere mensen een beroep gedaan, waaronder mensen van EDF Luminus, om boekhouding en andere zaken te doen. "Hun diensten worden gefactureerd aan de volle loonkost plus 21 procent btw." De twee miljoen van Optima bestaat uit een termijnrekening die geparkeerd was bij Ethias.

Vechtscheiding

Peeters besloot met volgende woorden: "We zitten in een vechtscheiding met de Walen en het is verdomd moeilijk en geen evident verhaal om eruit te geraken. We willen uit die vechtscheiding geraken zonder dat het geld kost aan de Gentse/Vlaamse belastingbetaler." Peeters zei verder dat er deze legislatuur al heel veel (afgeketste) voorstellen gedaan werden om eruit te stappen, en zag als lichtpunt een agendapunt op een raad van bestuur van Publipart morgen, waar over de toekomst van Publilec/Publipart wordt nagedacht.

Na Peeters' toelichting namen twee advocaten het woord, de éne over de juridische obstakels bij de uitstap en een ander van het pensioendossiers van meer dan 120 werknemers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234